Kdo si rozebere bilion korun

Jan Pekař | rubrika: Daně | 24. 9. 2007 | 23 komentářů
Kdo si rozebere bilion korun
Dluh Česka roste. Příští rok se podle návrhu státního rozpočtu zvýší o 71 miliard korun. Za rok a půl tak každý Čech bude kvůli rozhazovačné vládě dlužit přes sto tisíc korun.

Vláda hodlá příští rok utratit přes bilion korun. Protože jí opět daňové a další příjmy nebudou stačit, zadluží stát o dalších skoro 71 miliard korun. Ekonomové se shodují, že v době, kdy česká ekonomika chvátá kupředu šestiprocentním tempem, je takové zadlužování nezodpovědné. Mnohem logičtější by byl rozpočet vyrovnaný či dokonce přebytkový. Jenže to by musela vláda více ořezat své výdaje. A k tomu se neodhodlala.

Vládní návrh rozpočtu na rok 2008 „…vychází ze souboru opatření ke stabilizaci veřejných financí na příjmové a výdajové straně…“, neboli ze schválené reformy veřejných financí. Zmíněná opatření byla učiněna sociálně bezbolestně a politicky průchodně. Proto dá trochu práci je v návrhu rozpočtu najít.

Státní rozpočet na rok 2008

Začněme na straně příjmů. Na daních se příští rok vybere o 7,6 procenta více než letos. V absolutním čísle to bude 938,3 miliardy korun. Přesto, že vláda při prosazování daňové reformy vyhlašovala snižování daní, na kterém vydělají všichni. Nárůst daní ovšem obstará především růst ekonomiky, který vláda odhaduje na pět procent. Firmy budou více vyrábět, lidé více vydělávat a spotřebovávat, a stát tak na daních vyinkasuje více. Toto inkaso nejvíce poroste u daně z přidané hodnoty, jejíž snížená sazba vzroste z pěti na devět procent. Díky dražším některým službám či bydlení a rostoucí spotřebě stoupnou příjmy státu z DPH ve srovnání s letoškem o  17,3 procenta. Na spotřební dani se má vybrat více o necelé procento a na daních z příjmů, u nichž klesly daňové sazby, se výběr zvedne o 1,2 procenta.

Do daňových příjmů státního rozpočtu je zahrnuto také pojistné na sociální zabezpečení. To činí 41,24 procenta z daňových příjmů a více než 37 procent všech příjmů státního rozpočtu. V příštím roce se má zvýšit výběr pojistného o 9 procent. Pojistné se totiž na rozdíl od daní nesnižuje.

Ani na výdajové stránce nejsou nedávno schválené změny na první pohled příliš patrné. Největší díl ukrojí povinné, tzv. mandatorní výdaje. Ty v příštím roce opět stoupnou a budou činit celkem 583,2 miliardy korun. Na celkových výdajích státního rozpočtu se budou podílet 52,7 procenty, ale ve srovnání s letošním rokem bude tento podíl o 2 procentní body nižší.

Mandatorní výdaje rozpočet rozděluje na ty, které vyplývají ze zákona, a na ty, které vyplývají z jiných než zákonných norem, např. z mezinárodních smluv. Těch prvních je více, 542,3 miliardy korun.

Největší váhu v zákonných mandatorních výdajích mají sociální transfery. Jedná se především o dávky důchodového a nemocenského pojištění, státní sociální podporu, ostatní sociální dávky a pasivní podporu v nezaměstnanosti. Sociální výdaje v příštím roce narostou o 1,4 % na 476 miliardy korun.

Největší položku (64,2 % ze všech povinných výdajů) tvoří důchody. Jejich výplata v příštím roce stoupne o 6,3 %, jednak vlivem zvýšení počtu důchodců, jednak vlivem navýšení důchodů. Klesat mají díky změnám v zákonech výdaje na nemocenské pojištění, na sociální podporu, podporu v nezaměstnanosti a dávky pomoci v hmotné nouzi a pro zdravotně postižené (ty ze všech nejvíce – o čtvrtinu). Naproti tomu vzrostou o 37,1 % příspěvky na péči v sociálních službách. Tento příspěvek byl zaveden letos, pro postižené osoby je nárokový a slouží jim k nákupu sociálních služeb z vlastních peněz.

I přes určitá úsporná opatření tedy i nadále poroste státní dluh. Letos se zvýší o 12,8 procenta a v roce příštím o dalších 9,4 procenta na 990,1 miliardy korun. Kdybychom jej chtěli splatit celý najednou, padla by na to více než čtvrtina ročního výkonu české ekonomiky.  Na úrocích stát zaplatí skoro 47 miliard korun. Letos musel věřitelům poslat 38,1 miliardy korun.

Už počátkem roku 2009 výše státního dluhu překročí 100 tisíc korun na občana. Stát se přitom dluh splácet hned tak nechystá. Podle střednědobého výhledu bude státní rozpočet vytvářet schodky i v letech 2009 a 2010. Dluhy českého státu tak porostou dál.

Je správné, aby vláda hospodařila se schodkovým rozpočtem?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 9. 2007 17:52, Hugo

Nevím, co myslíš tím modrým brkem, ale patrně je tvé uvažování zaměřené jen na dva póly. Tvůj rudý a ostatní musí být modří. Máš smůlu. Zrovna tak, jak jsem nenáviděl bolševiky a před kterými jsem utekl, tak nemám rád chytrolíny, kteří vidí svět stále přes rudé brýle, i když si říkají demokraté.
U tebe je problém v tom, že čteš jen bolševický tisk, včetně BL. Skus někdy i něco jiného. V Iráku byla totalita, která má obdoby snad jen na Kubě. Sadám Husajn a jeho rodina ovládali celý stát. peníze za ropu končily vždy v jeho palácích. Potraviny za ropu byla blamáž, neboť k těm, co potřebovali se nikdy nedostaly. Nejsem sice velkým příznivcem násilných řešení, ale jiné cesty asi nebylo. Podle průzkumů je v Iráku více jak 70% lidí, kteří by nikdy nechtěli zpět režim, který je terorizoval. Polovina lidí si přeje aby v Iráku zůstaly cizí armády. Demokracie tam postupuje velice pomalu, ale je to jediné řešení. Tak tohle by bez těch "zatracených" amících nebylo možné. Samozřejmě se to nelíbí Sýrii a Iránu a je i jasné proč.

Afghanistán nezná léta nic jiného než válku. Buď kmenovou, nebo naposledy s Ruskem. Pak se k moci dostal Taliban, který uplatňoval diktaturu podobnou té bolševické, jen s prvky ortodoxních muslimů. Dnes je velká část svobodná. Lidé, po mnoha letech, poznali, že existuje i pro ně zdravotní pomoc, že i jejich děti mohou do škol a studovat. Tomuto napomáhá i naše republika. Tak tohle by bez těch "zatracených" amících nebylo možné. Samozřejmě že amíci nejsou beránci, ale bez nich by nebyl současný smír zbraní......

Ovšem tohle ty nikdy nepochopíš, tak se o to ani nepokoušej. Žij si svůj rudý svět bez válek a násilí, ale pouze s totalitou

Zobrazit celé vlákno

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 9. 2007 13:58, Fana

Ony osoby s exkluzivním postavením většinou patří mezi příživníky. Například poslanci.

Zobrazit celé vlákno

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma prohlubuje nejistoty

24. 8. 2007 | Jan Pekař

Reforma prohlubuje nejistoty

O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou... celý článek

Česko asi přijde o část unijních dotací

3. 8. 2007 | Jan Stuchlík

Česko asi přijde o část unijních dotací

Česko nejspíš nestačí vyčerpat celých 2,6 miliardy eur na rozvoj regionů, které mu slíbila Evropská unie na uplynulé tři roky. Ve hře je stále částka přes jednu miliardu eur. Praha... celý článek

Česko zůstane i příští rok na černé listině

14. 6. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Česko zůstane i příští rok na černé listině

Schodky vládních rozpočtů v Evropě sice klesají, ale vzhledem k rychlému ekonomickému růstu by se mohly snižovat rychleji. Nejvíce v reformách zaostává Česko a Maďarsko, tvrdí Evropská... celý článek

Slovensko spěchá za eurem

11. 6. 2007 | Jan Jedlička

Slovensko spěchá za eurem

Členy OECD se Česko stalo o pět let dříve, do Evropské unie vstoupilo společně, euro ale zavede později než Slovensko. Mělo by nás to trápit?

Bez reformy nebude euro a možná ani ministr

10. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Bez reformy nebude euro a možná ani ministr

Ministr financí Miroslav Kalousek naznačil, že když neprojde vládní reforma veřejných financí prvním čtením v poslanecké sněmovně, mohl by podat demisi.

Partners Financial Services