Stát se chystá na velké předvánoční utrácení

Jan Pekař | rubrika: Životní situace | 8. 11. 2007 | 3 komentáře
Stát se chystá na velké předvánoční utrácení
Státní rozpočet za letošních prvních deset měsíců byl v nejvyšším přebytku, jaký rozpočty od ledna do října vykázaly za posledních 14 let. Přesto nakonec skončí v hlubokém deficitu, který se bude pohybovat kolem 3,4 procenta HDP.

Státní rozpočet se koncem října ocitl v přebytku 27,2 miliardy korun. Loni ve stejnou dobu už byla státní pokladna ve schodku 12,7 miliardy korun. Letošní rok je zatím výjimečný ještě z jednoho důvodu: za prvních deset měsíců v roce se dostal do plusu teprve podruhé za posledních devět let.

Celkově má letos skončit státní rozpočet deficitem 91,3 miliardy korun. To znamená, že stát se v posledních dvou měsících roku pustí do výdajové smrště. Říjnové číslo ovšem naznačuje, že celkový rozpočtový schodek by nakonec mohl být nižší, než kolik vláda naplánovala.

"Dobrá říjnová bilance zase až tak překvapivá není. Koncem roku bude před státem ještě mnoho výdajů. Během příštích týdnů se bilance zhorší," říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom firmy Next Finance.

Konkrétní důvody pravidelného "předvánočního" utrácení státu se rok od roku mění. "Jedná se o standardní čerpání výdajových kapitol. Výdajová stránka rozpočtu bude naplněna tak, jak bylo naplánováno," říká Vladimír Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank. "Nynější přebytek, respektive nakonec celkový nižší než schválený schodek je možný díky vyšším rozpočtovým příjmům," vysvětluje Mertlík.

Saldo státního rozpočtu za leden až říjen (v mil. Kč)

Zdroj: Ministerstvo financí
Do státního rozpočtu totiž díky rychle rostoucí ekonomice teče z daní a dalších odvodů více peněz, než s kolika ministerstvo financí počítalo. Ve srovnání se stejným obdobím loni vzrostly do konce října rozpočtové příjmy o 11,6 procenta, zatímco původně rozpočet počítal s nárůstem o 7,1 procenta. Největší rozdíl proti očekávání byl u daní z příjmů právnických osob, plán v odvodu daně z příjmů překročili i zaměstnanci.

Navíc příjmová stránka rozpočtu se plnila rychleji, než jak rychle jednotlivé rezorty stačily peníze utrácet. Podle údajů ministerstva financí vybral stát už 86,6 procenta z celkových plánovaných příjmů ve výši 964,44 miliardy korun. Naopak do konce října stačil utratit teprve 76,5 procenta z celkových výdajů ve výši 1056,25 miliardy korun. Kdyby stát vyčerpal stejné procento výdajů, kolik už vybral příjmů, činil by deficit od ledna do října 79,3 miliardy korun.

V listopadu a prosinci vláda například ještě plánuje vyplatit 47 miliard korun na podporách v nezaměstnanosti. O miliardu méně dostanou příjemci sociálních dávek. Na investiční výdaje zbývá rozdělit 40 miliard korun. Platy státních zaměstnanců spolknou v posledních dvou měsících roku 27 miliard korun. Česko musí například také ještě odvést deset miliard korun do společného rozpočtu Evropské unie.

Původní odhad ministerstva financí, jak rychle letos poroste český hrubý domácí produkt, se pohyboval kolem 5 procent, nyní už ministerstvo i analytici uvažují o 5,8 procenta. Deficit na konci roku by tak v poměru k HDP měl dosáhnout podle fiskálního výhledu ministerstva financí 3,4 procenta.

Výhled pro další roky je ještě příznivější. Vláda si od schválené reformy veřejných financí slibuje, že podíl deficitu státního rozpočtu na HDP bude klesat. Příští rok by schodek měl činit 2,9 procenta HDP, o rok později klesne na 2,6 procenta a v roce 2010 by měly být záporný rozdíl příjmů a výdajů 2,3 procenta HDP. Ve střednědobém horizontu by vláda podle letos v srpnu aktualizované strategie pro přistoupení k euru ráda stlačila deficit na jedno procento HDP. Pak se podle dokumentu bude moci hovořit o českých veřejných financí jako o udržitelném nástroji, který bude schopný stabilizovat ekonomiku po přijetí eura.

Měla by vláda razantněji snižovat rozpočtový deficit?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé obce by mohly získat více peněz

25. 10. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Malé obce by mohly získat více peněz

„Hledáme občana, zn.: spěchá, blíží se začátek dalšího roku,“ tak by mohl v minulých letech znít inzerát všech obcí, které se ocitly těsně pod hranicí pro příděl většího množství peněz... celý článek

Kdo si rozebere bilion korun

24. 9. 2007 | Jan Pekař

Kdo si rozebere bilion korun

Dluh Česka roste. Příští rok se podle návrhu státního rozpočtu zvýší o 71 miliard korun. Za rok a půl tak každý Čech bude kvůli rozhazovačné vládě dlužit přes sto tisíc korun.

Česko zůstane i příští rok na černé listině

14. 6. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Česko zůstane i příští rok na černé listině

Schodky vládních rozpočtů v Evropě sice klesají, ale vzhledem k rychlému ekonomickému růstu by se mohly snižovat rychleji. Nejvíce v reformách zaostává Česko a Maďarsko, tvrdí Evropská... celý článek

Euro dříve či později?

23. 10. 2006 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Euro dříve či později?

Otázka, kterou si klade spousta lidí. Posun o rok či o dva není nijak kritický, důležitý ale je dostatek času na přípravu – a ochota rozptýlit fámy, které zavádění eura provázejí.

Partners Financial Services