Rozhodnuto. Luxus za 19, sociální bydlení za 9 procent

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 7. 12. 2007
Rozhodnuto. Luxus za 19, sociální bydlení za 9 procent
Česko nevyužije možnost, aby se i z prodeje nových velkých bytů a domů platila snížená sazba daně z přidané hodnoty. Na nové úpravě DPH ovšem mohou vydělat podnikatelé, kteří mají provozovnu v bytových domech.

Kdo uvažuje příští rok o koupi domu či bytu má konečně jasno. Pokud mu bude stačit byt do 120 metrů čtverečních či dům do 350 metrů čtverečních, zaplatí státu na dani z přidané hodnoty devět procent z ceny nemovitosti. Kdo hodlá investovat do většího bydlení, musí počítat s DPH ve výši 19 procent. Rozhodlo se tak české ministerstvo financí přesto, že Rada Evropské unie 4. prosince umožnila Česku uplatňovat na veškeré bydlení a stavební práce s ním spojené až do roku 2010 sníženou sazbu DPH.

Ministr financí Miroslav Kalousek rozhodnutí zdůvodnil složitostí změny již platného zákona o DPH, který zařadil do nižší daně jen tzv. sociální bydlení. "Je mnohem výhodnější ponechat v právním řádu toto definitivní řešení, které je výhodné pro více než 90 procent obyvatelstva, než využít prodloužení výjimky, urychleně měnit legislativu a za dva roky velmi obtížně hledat definitivní řešení," napsal ve svém prohlášení.

Opozice namítá, že vláda se ve skutečnosti bojí neplánovaného výpadu rozpočtových příjmů v příštím roce. A proto velké byty a domy do nižší sazby DPH nepřeřadila. Odborníci soudí, že veškeré legislativní komplikace spočívají v přijetí jednoho přechodného ustanovení do stávající podoby předpisu.

Snížená sazba DPH se podle odhadů developerů i ministerstva financí bude týkat 90 až 95 procent nově stavěných bytů. Tím, že velké byty do nižší sazby stát nepřesune, získá zhruba 700 milionů korun do státního rozpočtu navíc. Veřejné rozpočty na tom vydělají přibližně miliardu korun, vyplývá z propočtů ministerstva financí. "Dopady na státní rozpočet, respektive na veřejné rozpočty v letech 2009 a 2010 by měly zůstat přibližně na úrovni roku 2008," říká Zuzana Chocholová z oddělení komunikace MF.

V každém případě ovšem DPH na bytovou výstavbu od příštího roku vzroste. Snížená sazba daně se totiž zvýší z pěti na devět procent. Do cen nemovitostí by se však tyto změny promítnout nemusely. "U nás už v posledním roce ceny nemovitostí DPH zohlednily. Na trhu bylo tak velké pnutí, že ceny rostly vysokým tempem a zvýšení DPH už se v nich nijak razantně neprojeví," říká Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské firmy Next Finance.

Pro majitele domů a bytů je ovšem podstatné, že snížená sazba DPH se bude týkat i stavebních prací souvisejících s bytovou výstavbou. To znamená, že kdo si třeba bude chtít nechat zateplit dům, bude mu stavební firma fakturovat cenu s devítiprocentní DPH. Tato výhoda se týká i majitelů nebytových prostor v bytových domech.

Od příštího roku lze sníženou sazbu daně uplatnit na stavební práce v každém domě, který má minimálně 50 procent podlahové plochy pro bydlení. V praxi to u rodinných domů znamená, že je-li např. přízemí stavěno jako nebytový prostor (kanceláře, dílna, garáž, apod.) a tento prostor zaujímá nejvýše polovinu celkové podlahové plochy domu (tj. max. 175 m2), pak se jedná o sociální bydlení a všechny stavební práce (výstavba, rekonstrukce, úpravy) včetně materiálu spadají do snížené sazby DPH, lhostejno, ve které části domu byly stavební práce prováděny.

Podobný režim platí v bytových domech. Pokud nebytové prostory zaujímají nanejvýše jednu polovinu celkové podlahové plochy, všechny stavební práce včetně materiálu, ať byly provedeny v kterékoliv části domu, spadají do snížené sazby DPH. Do konce letošního roku je nutné stavební práce na bytové a nebytové části domu odlišovat.

"Opatření platné od příštího roku výrazně zjednodušuje účetní a daňovou evidenci. Podpoří také živnostníky a drobné podnikatele, kteří potřebují rekonstruovat podnikatelské prostory umístěné v bytových domech, budou to mít levnější," shrnuje změny daňový poradce Leo Ferenc.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si Středoevropané představují bydlení snů

29. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak si Středoevropané představují bydlení snů

Přes tři čtvrtě milionu korun chtějí Češi v průměru investovat v příštích třech letech do bydlení, tvrdí průzkum agentury AISA. Nejraději by přitom už do dvou let bydleli na okraji... celý článek

Na stavbách došel materiál i lidi

14. 9. 2007 | Jan Pekař

Na stavbách došel materiál i lidi

V Česku se už nestaví tak rychle jako loni. Letos v červenci se výkon českého stavebnictví ve srovnání s minulým rokem snížil. Na vině jsou prázdné sklady stavebních materiálů i nedostatek... celý článek

Reforma prohlubuje nejistoty

24. 8. 2007 | Jan Pekař

Reforma prohlubuje nejistoty

O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Partners Financial Services