Tomáš Prouza: reformy přes mrtvoly

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 7. 6. 2011 | 26 komentářů
Tomáš Prouza: reformy přes mrtvoly
Včerejší Lidové noviny přinesly průzkum, podle kterého téměř 80 procent lidí odmítá navržené reformy důchodů a daní. Vládě přitom nevěří 90 procent občanů a vládní představitelé zároveň tvrdí, že právě prosazení reforem je jediným důvodem, proč se vláda ještě nerozpadla. Mají v takové situaci reformy vůbec cenu?

Obávám se, že nikoliv. Neustálý mocenský boj o posty, provize a pobídky totiž znamená, že na skutečně věcnou diskusi o reformách vláda nemá čas – a možná si ani nikdy neudělala jasno, co vlastně chce. Důchodová reforma, kterou napsalo pár lobbistů na míru svým blízkým, je oficiálně prezentována především jako nástroj na ozdravění veřejných financí. To je samozřejmě důležitá přidaná hodnota reformy, ale zcela chybí diskuse o tom, jak má vůbec za třicet a více let vypadat situace důchodců, jaká má být kvalita jejich života, jaký má být náhradový poměr důchodu ke mzdě a z jakých zdrojů tyto prostředky čerpat.

Rozkrájený Kalousek

Místo zásadní debaty o budoucí podobě české společnosti, míře mezigenerační solidarity a odpovědnosti jednotlivce se tak (verbálně nejreformnější) vláda omezila pouze na technokratické změny, které vypadají hezky na papíře a ve výpočtových modelech, ale v reálu způsobí mnoho problémů. Ale to, že opt-out využije jen nějaká stovka tisíc občanů, a systém tak selže, bude zřejmě řešit už jiná vláda. A problém se stovkami tisíc nezaměstnaných šedesátníků, kteří budou zoufale hledat práci a čekat na sedmdesátku a odchod do důchodu, už bude řešit úplně jiná vláda.

Nechuť k reformám ještě před tím, než se provalilo jejich pochybné nastavení, bezpochyby vyvolala naprosto amatérská komunikace vlády. Zatímco pamětníci si jistě vzpomenou na aktivní komunikační politiku slovenské vlády v době důchodové reformy, u nás o reformách umí mluvit pouze ministr financí. Jenže vzhledem k nulové podpoře ostatních vládních kolegů ani jeden Kalousek jaro neudělá, i kdyby se rozkrájel.

Náklady na zvýšenou DPH vyřešíme znárodňováním

Pravicový (!) ministr Heger otevřeně mluví o znárodňování: navrhuje sebrat peníze menším zdravotním pojišťovnám a přelít je do Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta má nejvíc klientů a mezi nimi prý i většinu těch nejnákladnějších. Samo ministerstvo má ovšem pochybnosti, zda podobný krok může projít.

Anketa

Je takové znárodňování akceptovatelné?

Vláda navíc znovu a znovu opakuje stejné chyby. V očích mnoha lidí se z pravicové vlády, která má omezovat stát a snižovat výdaje, stala vláda, která zvyšuje daně a škrtá jen těm, kteří se nemohou bránit. A nově si dokonce nechala dát nálepku vlády, která znárodňuje. Právě to se snaží udělat ministerstvo zdravotnictví, které chce soukromým zdravotním pojišťovnám zabavit dvě miliardy korun, které ušetřily tím, že dobře dělají svou práci. Pikantní navíc je, že znárodněné miliardy půjdou především na pokrytí vyšších nákladů ve zdravotnictví, které vyvolá plánované zvýšení DPH.

Co si asi řeknou majitelé jiných firem sídlících v České republice? Že pokud vláda řeší své chyby znárodňováním v jednom sektoru, čeká je něco podobného? Nepůjde samozřejmě o znárodňování, ale již brzy může přijít zvýšení daní či jiných odvodů. Už dnes totiž vláda ví, že většinu z vyššího výběru DPH bude muset zase utratit na vyšších nákladech státu, vyšších důchodech a sociálních dávkách kvůli vyšší inflaci, kterou rostoucí DPH vyvolá. Na ozdravění veřejných financí včetně zbytečných reformních nákladů budou tedy potřeba další zdroje. A nikdo není už tak naivní, aby věřil sloganům o vládě rozpočtové odpovědnosti, tedy tomu, že se bude šetřit. Vždyť zvyšovat daně je mnohem jednodušší.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2011 11:48, Kamil

No, s tím chápáním je to složitější. Oni totiž lidé především nechápou, že si již dvacet let utahují opasky a s údivem pozorují, že místo aby se dle slibů měli líp, tak se mají líp jen ti, co je k tomu utahování opasků ponoukají. Všiml jste si vůbec, že se tak nějak přestalo mluvit o platech ústavních činitelů a vysokých úředníků? On totiž plat je až ten poslední příjem, o který v těchto funkcích jde. Všiml jste si vůbec, že pojem milion se stal naprosto běžným v oblasti korupce a jiných zlodějen? Máte představu co znamená milion pro soustružníka, řidiče, učitele, prodavače apod? Máte lidem za zlé že nechápou, že financují dnešní důchodce a když zároveň nespoří pro sebe tak jsou nezodpovědní? Ten úlet se zvýšením DPH aby mohla proběhnout důchodová reforma - tak to jste asi poslední, kdo v tento blud věří. No a odchod do důchodu v sedmdesáti? Můžete mi prosím nastínit co ti lidé (i kdyby mohli) budou dělat? Kde se vezme takové kvantum pracovních míst, aby mohli makat všichni mezi cca 20 a 70-ti lety? Kolik je v dnešní době míst, kde přijmou staršího než 50 let? Vy skutečně věříte tomu, že ti všichni nezaměstnaní jsou jen flákači kterým se nechce dělat? Ano vládo, škrtejte, ale teprve tehdy, až budou ve státní pokladně zpět všechny korupční peníze, až budou exekutoři zavaleni prací při zabavování nemovitostí, na které by si jejich majitelé z řádného platu nevydělali ani za milion let, až budou všichni korupčníci za katrem - ano, potom škrtejte, tedy pokud to potom bude potřeba.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 6. 2011 10:16, chk

ad nezamestnany sedesatnik, predikujete stejne jako socialisticti intelektualove. stejne hovorili pred lety, kdyz se posouval odchod na dnesni uroven. a sodoma gomora se nekonala.
ad vlada ktera zvysuje dane. od vas bych cekal daleko komplexnejsi vnimani zmen danove soustavy a jeji dopady. ne jen slepy vykrik ohledne zmen DPH. taky se mi nelibi, ze vlada reformy malo vysvetluje. na druhou stranu, dle diskusi na ruznych serverech typu novinky, iheute nebo v posledni dobe penize, mi prijde nejake vysvetlovani zbytecne. chapani diskutujicich je "velmi linearni". vlada dostala ve volbach mandat k reformam. reforma neznamena, ze se uskromni jen ti druzi. a na to asi ti "obycejni lide" zapomneli. nikdo jim totiz ve vysledku nic nebere. stat jim jen da mene. ale ani to ti chudaci nechapou.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odstoupí? Neodstoupí? Nová hra české politiky

31. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Odstoupí? Neodstoupí? Nová hra české politiky

Víkend přinesl zajímavou debatu o tom, kdo všechno z ministrů odstoupí, když… Neměly by tyto výkřiky následovat až poté, co všechno ostatní selhalo?

Důchodová reforma: koho bude bolet hlava po mejdanu?

26. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Důchodová reforma: koho bude bolet hlava po mejdanu?

Pro navrhovanou důchodovou reformu se vžil název „mejdan bankovních domů“. V pondělí představené návrhy zákonů naznačují, že nepůjde o rychlou bujarou pitku, ale spíš o dlouhou hostinu.... celý článek

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu... celý článek

Vysoké náklady penzijní reformy?

11. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Vysoké náklady penzijní reformy?

Penzijní fondy pláčou: na penzijní reformě prý nevydělají, bude drahá a limity poplatků nízké. Propočty ukazují, že se nevyplatí lidem s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Propad příjmů... celý článek

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

10. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 6 komentářů

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

Když vláda oznamovala zvýšení daně z přidané hodnoty, ospravedlňovala ho důchodovou reformou. Navýšení DPH prý mělo financovat výpadek příjmů průběžného důchodového systému. Celkově... celý článek

Partners Financial Services