V Praze bude fronta na Gotta. Vyjde pamětní eurobankovka

jih | rubrika: Aktuality | 10. 7. 2019

V neděli bude mít Karel Gott 80. narozeniny. Při této příležitosti vyjde s portrétem zpěváka suvenýrová bankovka s nominální hodnotou nula euro v limitovaném a číslovaném množství 5000 kusů. Prodávat se bude za 50 korun ze dvou automatů v pražské prodejně Supraphon Musicpoint na Jungmannově náměstí.

Prodej začne v devět hodin dopoledne a čeká se velký zájem a rychlé vyprodání. Na osobu je možné zakoupit nejvíce dva kusy bankovky. Bankovku nelze objednat, rezervovat ani posílat na dobírku.

„Vzhledem k nízkému celkovému nákladu a velkému zájmu veřejnosti očekávají organizátoři tvoření fronty zájemců od brzkých ranních hodin a rychlé vyprodání celé emise bankovek,“ říká Vladislav Klajban, výkonný ředitel společnosti Nunofia, jež pamětní eurobankovky vyrábí.

Předpokládá, že bankovku si přijedou do Prahy koupit lidé z různých koutů České republiky, ale i ze zahraničí. Zájem prý mají sběratelé především v Německu, v Rakousku a na Slovensku.„Její sběratelská cena dosahuje na aukčních portálech již před oficiálním zahájením prodeje několika tisíců korun,“ dodává Klajban.

Pamětní eurobankovka k 80. letům Karla Gotta.

Pamětní eurobankovka k 80. letům Karla Gotta.

„Výroba probíhá ve francouzské tiskárně cenin, která vyrábí i pravé eurobankovky. Ostatně i koncept nulaeurových suvenýrů pochází z Francie. Před čtyřmi lety jej vytvořil Richard Faille a jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace jedinečných kulturních památek a významných osobností Evropy,“ vysvětluje Klajban.

Bankovky jsou ze stoprocentního bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Obsahují rovněž některé ochranné prvky jako hologram či mikrotisk. Díky speciálnímu sériovému číslu je každý kus unikátem.

V rámci České republiky zatím bylo realizováno několik emisí suvenýrových eurobankovek, konkrétně s motivy Pražského hradu a ZOO Liberec. Bankovky se vždy vyprodaly v průběhu několika hodin.

Už jste je viděli? Známe nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo uspěl ve světové soutěži

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Karel Gott, pamětní bankovky

A tohle už jste četli?

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty.

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Partners Financial Services