Společné toalety, ekonomická volba

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 17. 2. 2017 | 14 komentářů
Nekorektní pravda o unisex toaletách, kterou vám alternativní média tají: mají pánské a dámské toalety doplnit, ne nahradit. Tím většina argumentů proti padá, pro jich je naopak několik.
Společné toalety, ekonomická volba

Evropou obchází strašidlo – strašidlo unisexových nebo přesněji genderově neutrálních toalet. Ke svaté štvanici na toto strašidlo se spojili Václav Klaus mladší, Martin Konvička i Matyáš Zrno. A jak už to s morální panikou šířenou strážci tradičních pořádků bývá, stačí aspoň chvíli místo nich poslouchat ty, před kterými varují, aby se panika rozptýlila.

Všichni tři totiž při hořekování strategicky zamlčují to, co zdůrazňuje třeba kandidátka do akademického senátu FF UK Anna Libánská: „Společné toalety by fungovaly vedle toalet, u nichž by bylo zachováno rozdělení na pánské a dámské.“ Pisoár ani možnost položit kabel z doslechu opačného pohlaví tyhle aktivistky nikomu neberou. Naopak by takové opatření v důsledku posílilo soukromí těch, kteří se bojí, že ho kvůli novinkám ztratí. Společné toalety by totiž kromě lidí se změněným nebo nevyjasněným pohlavím, o kterých se v téhle souvislosti mluví nejvíc, mohli využívat:

  • Rodiče s malými dětmi opačného pohlaví. Americký princip „ať si lidé vybírají toalety podle toho, čím se cítí být, ne podle toho, co mají mezi nohama,“ vyvolává hrůzu z osob s penisem na dámských záchodech. Jenže ty tam paradoxně lezou už dnes, když nechtějí vést dcerku kolem řady chobotů. Neutrální toalety by tomu učinily přítrž.
  • Tělesně nebo duševně postižení doprovázení asistenty opačného pohlaví.
  • Lidé neschopní vyprázdnit se jinak než v úplném soukromí. Prakticky všechny návrhy na unisex toalety počítají s tím, že by nešlo o kabinky začínající třicet čísel nad podlahou a končící metr pod stropem, ale o zděné komůrky.
  • Každý, kdo má „u svých“ zrovna plno.

Anketa

Dámy, šly byste na unisex záchodek?

Konec frontám

Poslední bod je neprávem přehlížený. Stavební předpisy poměrně striktně určují minimální kapacitu pánských a dámských toalet ve stavbách, aniž při tom braly v úvahu, že se počty žen a mužů můžou v té samé budově každý den lišit. Když na fotbalovém stadionu v pátek vystoupí boy band a v neděli se hraje liga, první publikum se bude skládat převážně z žen a druhé převážně z mužů, počet toalet se tomu ale nepřizpůsobí. Uvolnění předpisů a možnost vyhradit třeba polovinu z celkové minimální kapacity záchodů na stadionech, klubech nebo v divadlech jako unisex by bylo krokem k ekonomickému využití prostoru i lidského času, mařeného pohupováním se ve frontách. (Skoro vždy ženského času, dodejme.)

Anketa

Páni, šli byste na unisex záchodek?

Takové řešení by bylo hodně „na punk“ a ne úplně v duchu diskutovaného návrhu na zřizování izolovaných neutrálních toalet. Proti těm se dá snadno vytasit právě ekonomický argument: zedníci něco stojí. Jenže ne moc. V Německu vyšla přeměna stávajícího WC na neutrální kabinku odpovídající požadavkům progresivních politiků na 350 euro, 9500 korun. To jsou jednotky procent nákladů na jedno podzemní parkovací stání, které takové kontroverze kupodivu nebudí, přestože u úřadů nebo škol platí i jeho zbudování všichni.

Peklo nečeká ani na konci šikmé plochy

Konzervativcům zůstává v ruce poslední argument: oddělené záchody se neruší jen zatím, jednou to přijde. To se z principu vyvrátit nedá, ale můžeme střízlivě zhodnotit nejvážnější předpokládaný důsledek případné desegregace: riziko sexuálního obtěžování. Podle Security Magazínu si „pytlák nemůže přát víc, než když mu zvěř přijde ke krmelci“. Jednak ale sexuálním násilníkům nikdo fyzicky nebrání vlézt na dámské záchody za kořistí už dnes; navíc mají jistotu, že je tam při činu nevyruší metrákový hokejista. A jednak by šlo stejným argumentem obhajovat segregované výtahy nebo noční tramvaje.

Anketa

A vy ostatní, šli – šly – šla byste na unisex záchodek?

Sám mám proti hypotetickému úplnému sloučení pánů a dam jinou námitku. Pokud by to mělo vést ke zrušení pisoárů, které umožňují močit na stejně velkém prostoru více lidem než kabinky, pak by vzrostla průměrná doba, po kterou na volný záchod čekají ve špičce všichni, muži i ženy. K bagru bych se kvůli tomu nepřivazoval, jen mi přijde dobré připomenout, že možnost vyprázdnit se do mušle je jedna z těch nerovností, které v důsledku prospívají všem. Ovšem znovu: úplné sloučení toalet v české veřejné debatě neprosazují ani ti nejradikálnější a i ve Skandinávii jde o okrajový proud, žel přifouknutý senzacechtivými médii.

Zbývá se už jen vypořádat s tradiční poznámkou, že jsou snad na světě důležitější problémy. To jsou vždycky. Kdyby byla tahle póza tak populární v raném novověku, dodnes kadíme do hrnců a pak to lejeme z oken, protože Turek je před Vídní ty tady blbneš nějakým splachovadlem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2017 5:16, Ramesse II.

Ona je to spíš otázka principu - kam až může společnost různým úchylům, prohlašujících se za menšiny, ustupovat. Většina už je dnes v koutě a jen nevěřícně zírá na rozpínavost menšin, vše se podřizuje jen a pouze menšinám a jejich zájmům. Být součástí většiny je už téměř stigmatem, protože kdo není úchyl, není in a nemá řadu práv, která byla přiznána různým menšinám.

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2017 20:43, Bratranec Cohimbra

Na to muzu rici jedine kdo chce videt nejaky problem rad si ho najde.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

gender, pohlaví, rovnoprávnost, rovnost

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services