Kurzové sázky: miliardový byznys

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 21. 12. 2011 | 13 komentářů
Kurzové sázky: miliardový byznys
Kurzové sázení na sportovní události je koníčkem mnoha Čechů. Většina z nich však jen postupně sype peníze do kapes sázkových kanceláří. Vydělat si na živobytí zvládne tímto způsobem jen minimum lidí.

Počátky kurzového sázení jsou spojovány s koňskými závody ve Velké Británii v 17. století. Tehdy ještě nešlo o žádnou organizovanou činnost a sázkaři se pohybovali za hranou zákona. Kurzové sázení si později získalo oblibu i v USA, ale stále se jednalo o zakázanou činnost, často spojovanou s nejrůznějšími mafiány. Ve Velké Británii byly sázky zcela povoleny až v roce 1961.

Miliardový kolotoč

I české sázkařské prostředí se utvářelo v ilegalitě na chuchelském dostihovém závodišti. Přelom nastal až několik měsíců po revoluci. V roce 1990 čtyři ilegální sázkaři v čele s Michalem Horáčkem zakládají sázkovou kancelář Fortuna. V květnu roku 1991 vznikla druhá sázková kancelář Tipsport, která je v současnosti jedničkou na trhu. Kurzové sázky zažily v devadesátých letech obrovský boom a počet sázkařů začal strmě stoupat stejně jako množství jednotlivých společností. Dnes má Fortuna přes šest set poboček a Tipsport takřka tisíc. Na trhu je i řada dalších sázkových kanceláří, které se podílejí na tomto miliardovém byznysu.

Kurzové sázení

Základem kurzového sázení je odhadnout výsledek (většinou sportovní) události, na kterou je sázkovou kanceláří vypsaný kurz, jenž odráží podle bookmakerů pravděpodobnost na úspěch této sázky. Své tipy podpoříte peněžitou sázkou, která se v případě úspěchu násobí celkovým kurzem na tiketu.

Jak se tvoří kurz

Jednotlivé kurzy odrážejí, jakou dává bookmaker sázkové kanceláře naději dané události. Jako imaginární příklad si můžeme vzít pražské fotbalové derby Sparta-Slavia. Bookmaker si myslí, že Sparta zvítězí na 60 procent, na 25 procent podle něj bude remíza a vítězství Slavie je pravděpodobné jen z 15 procent. V „ideálním světě“ se pak výsledné kurzy vypočítají následně: vítězství Sparty: 100 : 60 = 1,66, remíza: 100 : 25 = 4 a výhra Slavie: 100 : 15 = 6,66. Sázkové kanceláře si však nechávají k dobru určitou marži, kterou společně s manipulačními poplatky snižují riziko výsledné ztráty. Pokud je u zápasů například marže 10 procent, tak se kurzy u našeho modelového příkladu počítají takto: 90 : 60, 90 : 25 a 90 : 15.

Jak sestavit tiket

Vsadíte například na dvě fotbalová utkání: FC Barcelona – Real Madrid a Sparta Praha – Slavia Praha. Věříte vítězství domácích favoritů, takže budete riskovat 1 000 korun (+ 10 procent jako manipulační poplatek při sázce na pobočce). Řekněme, že na vítězství Barcelony byl vypsaný kurz 2 a na vítězství Sparty kurz 1,5. Kurzy jednotlivých zápasů na tiketu se mezi sebou násobí. Celkový kurz je tedy 3. Oba zápasy dopadly podle vašich představ, takže vaše výhra je 3 ×1 000 = 3 000 Kč. Do hry jste však včetně manipulačního poplatku investovali 1 100 Kč, čistá výhra tak činí „pouze“ 1 900 Kč. 

Češi jsou v kurzovém sázení opravdu aktivní. V roce 2010 se podle statistik ministerstva financí při kurzových sázkách prosázelo 7,7 miliardy korun a zpět na výhrách bylo vyplaceno 5,4 miliardy. A další miliardy z internetového sázení se však ještě skrývají v kategorii „technické hry“, takže počet prosázených peněz je ve skutečnosti mnohem větší.

Právě internetové sázky jsou fenomén dneška. Ve světě internetové sázkové kanceláře vznikaly již ve druhé polovině 90. let 20. století, takže si i Češi mohli otevřít účet například u společnosti Betandwin (dnes již pouze Bwin) a vesele sázet po internetu. V České republice nastal v tomto ohledu průlom až v lednu 2009, odkdy i české sázkové kanceláře mohou po novele loterijního zákona spouštět internetové aplikace.

Internetová revoluce

Možnost sázet přes internet znamenala pro kurzové sázky opravdovou revoluci. „Díky internetovým sázkovým kancelářím můžete sázet všude, kde máte přístup ke svému sázkařskému účtu – doma, v práci, v internetové kavárně, nebo dokonce pomocí mobilu. Na internetu můžete studovat všechny podklady a statistiky, zjišťovat nejnovější zprávy, máte dost času na rozhodování, nikdo se vám netlačí na záda ve frontě jako v pobočce,“ říká profesionální bookmaker Adam Boruta ze společnosti VictoriaTip. Postupně tak ubývá klasických zákazníků sázkových kanceláří, kteří se srocovali na pobočkách a s dalšími sázkaři spekulovali nad tím, který zápas „tutově vyjde“. Budoucnost v oboru patří zkrátka internetu, což potvrzují i zástupci jednotlivých sázkových kanceláří. „Z hlediska přijatých sázek za prvních devět měsíců letošního roku stále převládají pobočky. Náběry na pobočkách nicméně stagnovaly a hlavním motorem růstu je internet, který ve stejném období vzrostl o téměř 40 procent,“ říká Petr Šrain, tiskový mluvčí společnosti Fortuna. Podle Jiřího Hadravy ze společnosti Tipsport je u této sázkové kanceláře poměr pobočkového a internetového sázení dokonce 30 : 70.

Zdroj Fortuna
Zvětšíte kliknutím

Internetové sázení má ale samozřejmě i své temné stránky. Když se člověk vydá na pobočku, tak si vše pořádně zváží. Rozmyslí si, zda se mu cesta vůbec vyplatí, a rozhodně nepůjde hned po prvním prohraném zápase vsadit další tiket. Na internetu ale svět sázkařů nikdy nespí – ráno vsadíte na tenisové zápasy, které se hrají na druhém konci planety, v poledne na utkání italské fotbalové ligy a odpoledne pro změnu na ligu německou, souběžně se hraje basketbal ve Španělsku a hokej v České republice, večer si přisadíte na portugalskou fotbalovou ligu a kolem půlnoci začínají zápasy NHL. Sázet tak můžete skutečně 24 hodin denně – než vyčerpáte svoje sázkařské konto. Hned ale můžete z kreditky poslat další peníze a začít od začátku. Šance, že se situace sázkaři vymkne z rukou a prohraje velké peníze nebo dokonce propadne závislosti, se tak mnohonásobně zvětšuje.

Sázení musí mít řád

I když se mnoho provozovatelů kurzových sázek hájí, že nejde o typický hazard, jen těžko můžeme tuto činnost zařadit do nějaké jiné kategorie. Přesto však může hráč při kurzovém sázení dlouhodobě ovlivňovat svoji úspěšnost a nespoléhat jen na štěstí, jak je tomu v mnoha jiných hazardních hrách a loteriích. Na rozdíl od výherních automatů, sportky, stíracích losů či rulety v kasinu, se může sázkař u kurzového sázení rozhodovat podle mnoha specifických faktorů. Jeho největší devizou jsou přitom informace. Čím větší kvantum statistik má nastudováno, čím více se vyzná v daném sportu a prostředí kolem něj, čím má širší přehled o současné formě či zraněních hráčů jednotlivých týmů, tím se také stupňuje jeho šance na úspěch. Bookmakeři sázkových kanceláří mají přirozeně náskok a na 99 procent lepší informace. Jejich finální kurz můžete přesto využít ve svůj prospěch. Odborníci se shodují na tom, že uspět může pouze takový hráč, který si jasně stanoví sázkovou strategii, kterou pak za jakýchkoli okolností dodržuje. Jestliže sázkaři ujedou nervy a začne sázet mnohem větší obnosy než dřív, navíc na zápasy, o kterých nemá takřka žádné informace, vydává se pomalu ale jistě na cestu do pekel.

Zdroj Tipsport
Zvětšíte kliknutím

Sázet můžete na cokoli

Kurzové sázky ale nejsou jen doménou sportovních událostí. Sázet se dá skutečně takřka na cokoliv. Sázkaři si můžou například tipnout, jak dopadnou volby, kdo vyhraje Oskary či který z amatérských zpěváků ovládne soutěž Superstar. Na stránkách Fortuny si můžete dokonce vsadit na to, kdo se stane vítězem tendru na dostavbu Temelína. Ještě aktuálnější je pak sázka, zda do konce roku 2012 některý stát opustí eurozónu. Na to, že tomu tak bude, je kurz 2,8. Že zůstane eurozóna kompletní i příští rok, si můžete vsadit s kurzem 1,33.

Nejde tedy o pouhé tipování, kdo vyhraje nějaký sportovní zápas. Je to právě vypsaný kurz, co by mělo pro sázkaře představovat alfu a omegu. „Najít kurz, který sázkové kanceláře podcenily, to je sázkařovo terno. Sázet jen na samé favority s nízkým kurzem nemá z dlouhodobého hlediska šanci na úspěch,“ říká Pavel Svoboda, který se kurzovým sázením již několik let živí. Jestliže tedy budete sázet na výhry fotbalových gigantů, jako jsou FC Barcelona nebo Manchester United, jen těžko budete pravidelně vydělávat dost peněz. Aby totiž byly tyto zápasy výdělečné, musíte jich na jeden tiket vsadit větší počet a navíc investovat víc peněz, protože mají nízký kurz. Sázkař by se také měl zaměřit jen na určité sporty a regiony. Pokud například každý víkend v televizi sledujete sestřihy německé Bundesligy a máte přehled o dění v jednotlivých týmech, budete mít nepochybně větší šanci na úspěch při sázení v rámci této soutěže, než když se vydáte na sázkařské dobrodružství do rumunské ligy, o které nevíte vůbec nic, a zápasy vsadíte pouze stylem „hraje třetí s dvanáctým, takže lépe postavený v tabulce vyhraje“. Spousta sázkařů navíc dohromady kombinuje tenis, fotbal, hokej – a to vše na jeden tiket, takže šance na úspěch není příliš velká. Kanceláře žijí právě z takzvaných „dvackařů“, kteří za vklad 20 Kč sestavují tikety i se 30 příležitostmi a doufají, že jejich výhry budou v řádech desetitisíců. Tudy ale rozhodně cesta k úspěchu nevede. „Já sázím spíše nižší kurzy za větší peníze, nebo sólo jeden zápas se zajímavým kurzem. Plácat na tiket páté přes deváté nemá smysl,“ vysvětluje sázkař Pavel Svoboda, který však o svých strategiích nechce hovořit příliš do hloubky.

Jak prohrát střechu nad hlavou

Z adrenalinového rozptýlení a nevinného koníčku se může ale někdy stát opravdová noční můra. Podobně jako u ostatních hazardních her se totiž dá na kurzové sázení vytvořit silná závislost. „Sázení mě několikrát dostalo do hodně nepříjemných situací. Neměl jsem na nájem, dlužil jsem hodně peněz. Nakonec se to sice otočilo, ale i když pro mě výhry představují hlavní příjem, dokážu si představit, že kdybych začal dlouhodobě prohrávat, tak s tím seknu,“ říká rozhodně Pavel Svoboda.

Anketa

Vsadíte si?

Hazardní hry jsou strašákem pro mnoho profesionálních sportovců, kteří si za jejich pomoci krátí dlouhou chvíli. Své vysoké příjmy se často nebojí rozházet v kasinech, hernách či sázkových kancelářích. „Automaty mě nikdy nebavily, ale sázení jsem totálně propadl. Když jsem neměl tréninky, tak jsem si zašel do sportbaru vsadit za pár tisíc. Časem jsem se bez toho už neobešel,“ popisuje bývalý prvoligový fotbalista. Během svého života už několikrát bojoval s vážnou závislostí, která takřka skončila úplným krachem jeho soukromého života. „Byl jsem zraněný a nemohl jsem hrát. Začal jsem sázet stále za víc a měl deprese. Po čase jsem prohrál skoro dva miliony. Manželka na všechno přišla a řekla mi, že pokud nepřestanu, tak mě i s dětmi opustí. Tehdy se to ve mně zlomilo a přestal jsem. Ten chtíč mám v sobě ale pořád,“ zakončuje svůj odstrašující příběh fotbalista, který si nepřál být jmenován. 

Kurzové sázení tak může představovat koníčka, kterým člověk doplňuje svůj zájem o sportovní dění. Věnovat se mu „profesionálně“ však dokáže jen málokdo. Každý hráč by si měl vždy stanovit určité hranice, které při sázení nikdy nepřekročí. U peněz, které sází, by navíc mělo vždy platit, že je může postrádat a není na nich závislý.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2015 19:44, Karl

Vojtovosazeni.cz je jeden velky podvod. Maze vetsinu neuspesnych tipu, pripadne je upravuje ve svuj prospech.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2014 12:10, Marek Tyrbach

Ahoj, prošel jsem už snad všechny stránky které nabízejí tipy a musím říct, že nejlíp se mi jeví Vojta (www.vojtovosazeni.cz) má i facebook a vše vystavuje a jsou i diskuze.. má to srovnaný a já s ním sázím asi 2 měsíce ..tak jen pro info kdyby někdo hledal něco podobné:) A hlavně sázení pro zábavu nechtějte miliony lidi!

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Komu jdou poslanci na ruku?

25. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Komu jdou poslanci na ruku?

Schvalování novel zákonů o veřejných zakázkách a o hazardu opět ukázalo, jak to v poslanecké sněmovně vypadá při utváření důležitých zákonů. Koho poslanci vůbec zastupují? Voliče, nebo... celý článek

Očima expertů: K opravdové regulaci hazardu máme daleko

5. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: K opravdové regulaci hazardu máme daleko

Česká republika je ráj hazardu. Na kasino či hernu narazíte takřka na každém kroku. Na to, co je hlavní příčinou tohoto stavu a jak hazard efektivně regulovat, jsme se zeptali Tomia... celý článek

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

24. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

Buď ve sněmovně sedí 138 natvrdlých, nebo 138 loutek majitelů kasin a loterií. Moc dalších možností schválení novely zákona o loteriích nedává. Stát bude dál hazard podporovat víc než... celý článek

Ryba-rak-kreveta: nebezpečná cesta k pěti milionům

22. 6. 2007 | Táňa Chadrabová

Ryba-rak-kreveta: nebezpečná cesta k pěti milionům

Hra na nových hracích videoterminálech je skoro stejně návyková jako alkohol. Jejich provozování povoluje ministerstvo financí i v místech, kde obce zakázaly klasické hrací automaty.... celý článek

Partners Financial Services