Zlatá střední cesta v boji o teplo: Plýtvači i šetřilové si připlatí

Máte se sousedy společnou kotelnu nebo jste napojeni na teplárnu? Rozpočty nákladů na teplo nejsou spravedlivé. A jsou z toho mezi sousedy mely. Částečně změnit to má nová vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj. Spokojení ovšem nebudou všichni: připlatí si lidé, kteří topí hodně, i ti, kteří naopak hodně šetří. Co si o tom myslíte?
Zlatá střední cesta v boji o teplo: Plýtvači i šetřilové si připlatí

Nová pravidla se mohou dotknout statisíců, možná dokonce milionu domácností – všech, kteří bydlí v bytových domech napojených na teplárnu nebo se společnou kotelnou. Vcelku nenápadná vyhláška, kterou nachystalo Ministerstvo pro místní rozvoj, totiž po letech mění parametry rozpočtu nákladů na teplo. Nedávno na to upozornil server iDnes.cz

Účinná by měla vyhláška být už v lednu 2014. Pokud na ni kývne Rusnokova vláda.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Na dnešní pravidla leckdo doplácí...

Když se rozpočítává, kolik bude která partaj v domě z celkové spotřeby tepla platit, rozlišují se dvě složky útraty: základní a spotřební. Základní složka se počítá podle plochy bytu, spotřební složka podle toho, kolik v bytě reálně protopíte.

Na jednoduchou otázku, proč nelze za teplo platit jen podle skutečné spotřeby, dávají odborníci jednoduchou odpověď. Při sebelepší venkovní izolaci stále platí, že uvnitř je dům hodně propustný – a tak zkrátka jen z ukazatele na měřidlech v daném bytě vycházet nelze. Když máte smůlu a byt vedle vás nemá v zimě nájemníka, dost pravděpodobně poměrně dost tepla předáváte právě tomuto prázdnému bytu.

Podle dnešních pravidel se čtyřicet až padesát procent útraty za teplo rozpočítává podle podlahové plochy bytu. Zbytek podle reálné spotřeby každé domácnosti. Pro některé bytové jednotky se ještě započítávají zvláštní koeficienty – třeba podle toho, jestli jde o krajní nebo prostřední byt. Výsledkem každopádně je, že lidé, kteří na topení šetří, částečně doplácejí na ty, kteří si doma rádi hodně přitopí. Pak například i když v bytě reálně nežijete a netopíte vůbec, můžete za teplo platit relativně dost.

Aby se dosáhlo větší spravedlnosti, poměr základní a spotřební složky ve vyúčtování se u některých budov trochu vychýlí: skutečná spotřeba bytu se na konečné sumě bude podílet až ze sedmdesáti procent. Nedojde k tomu ovšem automaticky u všech domů. K navýšení spotřební složky by mělo docházet jen na základě energetického auditu budovy. Což podle ministerstva pro místní rozvoj reálně znamená, že k němu dojde u domů, jež projdou celkovou revitalizací – čili typicky zateplením a výměnou oken za energeticky úsporná.

ENERGETICKÝ AUDIT

Smyslem energetického auditu je zhodnotit využívání a spotřebu energií v dané budově, případně odhalit a navrhnout možnosti úspor a opatření, kterými by se jich dalo dosáhnout. Povinně se zpracovává audit u budov s větší spotřebou energie, u kterých to nařizuje zákon. Týká se to konkrétně:

  • organizačních složky státu, krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací od celkové roční spotřeby energie 1 500 GJ 
  • fyzických a právnických osob od celkové roční spotřeby energie ve výši 35 000 GJ

Kromě toho bývá energetický audit požadován jako součást žádostí o různé typy dotací, například na zateplení. Nebo podkladem pro banku, když žádáte o úvěr na realizaci energetických investic.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom, že Ministerstvo sociálních věcí otevřelo cestu ke zdražení sociálních služeb.

Ptali jsme se, co si o tom myslíte. Jeden z vašich příspěvků chceme odměnit knížkou. Jako nejzajímavější jsme si tentokrát pro sebe vybrali názor podepsaný frantisekmarek-1. Nesouhlasíme stoprocentně s celým delším příspěvkem, ale třeba tohle bychom klidně nechali tesat:

„Ale, co je nejdůležitější, je návrat k rodinné sounáležitosti a pospolitosti. Vím, že je to zde nepopulární názor, ale časem většina zjistí, že jiná cesta není. Nejde jen o to, že by se děti měly postarat o své rodiče, ale hlavně o to, že by k tomu měl být nápomocen i stát a to formou daňových úlev.“

… na ta nová budou někteří taky

Další – a nejspíš zásadnější - změna, kterou novela vyhlášky přináší, spočívá v tom, se změní odchylka od průměrné ceny za teplo na metr čtvereční. Ta určuje, jak velké můžou být rozdíly v nákladech na teplo přepočtené na metr čtvereční oproti průměrné ceně v domě.

Tak například: pokud se dnes ve vašem paneláku platí za teplo průměrně 250 korun za metr čtvereční ročně, může vám být účtováno 150 až 350 korun. Účtovaná cena se totiž může vychýlit o čtyřicet procent nahoru nebo dolů – podle toho, jak hodně jste topili.

Příští rok se při stejné ceně rozmezí změní na 200 až 500 korun. Novela vyhlášky totiž mění pravidla: cena bude moct klesnout maximálně o dvacet procent oproti průměru, zvýšit se však bude moct až o sto procent.

Lidé, kteří příliš netopí – a „čerpají“ tedy teplo od sousedů – si kvůli tomu připlatí. Hlouběji do kapsy si ovšem sáhnou také ti, kteří topí víc, než je v jejich domě běžné.

Úplně spravedlivé to tedy ani po změně pravidel nebude. Podle ministerstva však spravedlivější než dosud. Od novely vyhlášky si resort slibuje i jakýsi výchovný efekt: lidé, kteří topí pánu bohu do oken, by mohli začít víc šetřit. Jejich náklady už se totiž nebudou na ostatní přenášet v takové míře jako dosud.

Jak se nová pravidla líbí vám? A vůbec – dohadujete se v domě se sousedy kvůli topení? Napadá vás lepší řešení… které by bylo spravedlivé pro všechny? Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

29. 10. 2017 11:13 | Marie

Proč sou tedy měřáky v bytech na topení když musíme platit za to co neprotopíme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 5. 2017 17:14 | Pavel

Bydlím v přízemí a v krajním bytě (tedy vůbec nevyužívám ostatní ) podle nových pravidel platím o 80% více než ti co jsou uprostřed a na měřičích mají stejný počet dílků !!!!!! Jsem vlastně trestán za to ,že bydlím v přízemí v krajním bytě !!! Děkuji
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2016 14:34 | Eliška P.

Tak teď jsem zase o něco víc ráda, že jsem si loni do bytu pořídila sadu s termohlavicemi od Elka ep. Dá se s tím skvěle uhlídat, jak moc v jaké mistnosti topíme. Funguje to tak, že termohlavice každých pár min posílají do centrálního ovládání (dotykové "krabičky") info o aktuální teplotě a ta je porovnávána s nastavenou teplotou, kterou požadujeme. Tzn. že se v případě potřeby teplota v dané místnosti zvýší/sníží dle potřeby, popř. se radiátor zcela vypne. Už na minulém účtu za elektřinu jsem poznala znatelný rozdíl, takže spokojenost!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2016 16:14 | Vl38

Celkem chápu proč to udělali.Nicméně,pro mne je to spíš nevýhoda.Bydlím v posledním patře,navíc v krajním bytě a samozřejmě se snažím také šetřit,takže topím jen v mistnosti,ve které se pohybuji nejvíc.V kuchyni je podle mne nesmysl topit,tam se vaří.Byty okolo mne tudíž vyhřívají minimálně.Tudíž by mne zajímalo,jak to rozúčtujou mě
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 1. 2016 10:21 | Tomáš M

To by mě zajímalo jak se mě dotkne vytápění když jsem v přízemí na rohu baráku a prakticky nikdo mě nevitápí ze sousedů .. skoro netopím jelikož mám dva pc které produkují teplo + projektor nebo lazmova televize takže v mistnosti kde mám projektor skoro netopím ba naopak když to jede delší dobu tak větrám....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2016 10:38 | Karel V

Dobrý den,

v bytových domech, kde je centrální vytápění, jsou např. namontované termostatické ventily.
Lze je nastavit, při požadované teplotě se ventil uzavře. Bytem však prochází společné potrubí
pro další byty nad ním. Pořád se tak uvolňuje nechtěné teplo. V potrubí je i více než 70°C teplá voda. Toto nechtěné
teplo v bytech, sklepech a jiných společných prostorech se potom rozpočítá mezi všechny nájemníky.
Ve společných prostorech je snad většinou izolace. Je potřeba, aby byla kvalitní.
Myslím si, že by bylo dobré, pokud je panelák zateplený snížit alespoň teplotu otopné vody v bytech na 30 - 40°C.
Pokud je izolace dostatečně silná. Vytvořit z domu nízkoenergetický, nebo i pasivní dům. Odpojit se od centrální kotelny.
Centrální koteleny, spaloveny nemájí zájem, aby se příliš šetřilo. Menším zlem by mohl být společný kotel pro všechny přímo v domě.
Zase je zde společné zbytečné potrubí. Odpadnou zbytečné ztráty a kolující ohřátá voda ve splolečném potrubí mezi jednotlivými bytovými domy.
Nejsem zastáncem centrálního vytápění. Vždy snad budou nějaké neshody.
Ideální řešení je decentralizace vytápění v pasivním bytovém domě až na úroveň jednotlivých bytů. Každý si topí (netopí), tak jak potřebuje.
Není žádné společné potrubí, vysoké úspory. Žádné neshody mezi nájemníky, ušetří všichni.
http://www.ekowatt.cz/cz/publikace/Pasivni-panelak-A-to-myslite-vazne
V bytových domech je také špatný vzduch. Pomoci může rekuperace. Měla by být v zateplených domech, aby nevznikaly plísně.
Odcházející vzduch ohřívá ten čerstvý z venkovního prostředí. Tím se také šetří, nemusí se větrat okny.
http://www.tzb-info.cz/4613-problematika-bytoveho-vetrani
http://vetrani.tzb-info.cz/317-prehled-trhu-rekuperacnich-jednotek

S pozdravem,
Karel V.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2016 10:37 | Karel V

Dobrý den,

není to příliš platit za sousedy, kotelnu až 40% navíc? Když budou přetápět svůj byt. Nevede to k úsporám a snižování emisí CO2.
http://domaci.ihned.cz/c1-65034450-uctovani-za-vytapeni-bytu-bude-od-ledna-spravedlivejsi-priplati-si-ti-kdo-pretapi-i-kdo-spoleha-na-sousedy
Měla by být také stanovena nějaká obvyklá (doporučená) teplota v bytě, jinak to nemá smysl.
http://www.setrimenergii.cz/vytapeni-a-ohrev-vody/nastaveni-spravne-teploty-v-interieru
Před několika lety:
http://ekonomika.idnes.cz/propocet-plateb-za-teplo-se-zmeni-dqx-/ekonomika.aspx?c=A121222_1869832_ekonomika_neh

S pozdravem,
Karel.V.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2016 1:10 | helena

Letos si připlatí ti, kteří šetří, nebo nemají rádi příliš teplo. Nový zákon ukládá zaplatit 80% z průměru, však ti kteří budou topit hodně ,tak těm se to vyplatí.Uvedu můj případ. 2+1 .topím na 60% zaplatím 4628kč na 100% -5786
na 120%- 6364kč na 160% -9257 a na 300% topení zaplatím 11571kč.počítáme 50-50. Takže ten, kdo bude šetřit zaplatí topení tomu , který šetřit nebude . bude topit 5* více než já , ale zaplatí 2* průměr. Není to těžké spočítat, ale každý to ani neumí , když tohle mohli vymyslet. Máme zatepleno.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2016 0:56 | helena

Martine , není to opravdu spravedlivé, aby měl každý jiný počet žeber. To věřím, že měřák nemůže toto správně naměřit.
souhlasím však s tím, že spodní byty mají více chladno, to neznamená mít dvakrát takové topení. Já mám zase jiný problém. okna mám na jih, takže dobrou polohu. Když město byty prodávalo, tak mi za to zvedli cenu ,že soused má větší byt, vestavěné skříně na chodbě, mě se nevejde ani botník a navíc má balkon. ZAPLATILI JSME STEJNĚ. Nyní jsme zateplili, tak v topení není takový rozdíl, hlavně že jsem mu 30 let na topení doplácela. A nedalo se s tím nic dělat. Který byt má tedy větší hodnotu? si už odpovíte sám.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2015 17:46 | Jiřina Bartošková

Dobrý den,bydlíme v bytech RPG v Havířově,máme 1+1byt, rohový úplně nahoře. Dům je zděný.Po namontování plastových oken, se nájemníkům bydlicí v krajních bytech začala tvořit plíseň.Údajně špatně větráme. Ale problém je také v jiné oblasti a to právě to,že v suterénu máme prádelnu a sušárnu,a tyto místnosti se nevyuživají a po léta, tam hřeje topení obřích rozměrů, je to puštěné na plno a když to nájemníci chtějí zastavit, tak lidé bydlící nad těmito místnostmi protestují, že je jim doma zima. A jdou a pustí to topení, i když je venku 15°C tak se tyto místnosti vytápějí dál. Vznikají mezi sousedy spory, jeden má teplo a svoje topení má vypnuté a ostatní naříkají, že mají plíseň i když topí na plno.Dá se to nějak spravedlivě rozřešit? Za odpověď moc děkujeme.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 1. 2015 4:39 | KUBICEK

ZAJIMA ME JAK SE BUDE MERIT TEPLO 2+1KK 14ZEBER RADITORU TO JA2 KRAT PO7 ZEBRECH A OSTATNI BYTY MAJI RADIATORA TREBA PO15 ZEBRECH CILI TEN RADIATOR SPOTREBUJE VICE TEPLA A LE BUDOU STEJNE TEPLE?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2014 21:26 | ada

Nákoho se obrátit. Pokut platím a přesto pára nejde
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2014 21:17 | ada

Myslím že opravdu je nezákonné brát zálohy na teplo které platím 5mnesicu a parovod zavřeli atet chce kauci když ho má pustit jelikož budu mít doplatek cos předem nikdo neví
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 9. 2014 10:53 | MartinK.

Pokud by mělo být povinné nainstalování měřičů tepla, měly by také být zajištěny rovné podmínky pro majitele (nájemníky)
bytů např. v bytových domech, a s tím související správné nastavení celé topné soustavy. Já osobně bydlím ve starším bytovém domě, kde je stará soustava a z důvodu rozdílného tepelného poměru v jednotlivých bytech se v minulosti instalovala rozdílná topného tělesa (počet žeber) .

Pod střechou mají v bytech tato tělesa až dvakrát delší než ve spodních bytech. V dnešní době jsme přešli na topení tepelným čerpadlem což přineslo určité úspory, jelikož bylo provedeno celkové zateplení domu. Nerovnováha mezi jednotlivými byty ovšem zůstala právě díky zděděným topným tělesům a celé původní topné soustavě. Zatímco v některých bytech mají regulátory nastaveny na stupeň č.2 (z celkových 6), v některých bytech musí být regulátory téměř na maximum. Pokud bychom měli mít nainstalované měřáky na topná tělesa, bude to opět diskriminace určitých nájemníku za ještě větší peníze než doposud (nové regulátory vůbec nic nevyřešily). Problematika topení by se měla řešit komplexně, a když se řekne A, mělo by se říci i B.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2014 6:31 | Milena Šlaisová

V našem domě platíme poměrem 40/60 a těm, kdo zbytečně netopí pánubohu do oken se připočítává korekce, která se těm, kdo topí hodně odečítá. Je to NESPRAVEDLIVÉ a to také proto, že jsme investovali do nových oken, měřičů tepla a regulačních kohoutů a nově dalších měřičů tepla. Proč ty investice, když konečný výsledek výpočtu je prováděn jako z roku 1-2. Zisky mají jedině teplárny, výrobci regulačních kohoutů a měřičů tepla. Pro konečné spotřebitele tepla jsou to jen další a další výdaje. A pro životní prostředí efekt 0, protože zbytečnému přetápění se takto spíše vychází vstříc!!!!
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 38 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze, na které máte nárok: přeplatek za energie po zemřelém příbuzném

11. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Peníze, na které máte nárok: přeplatek za energie po zemřelém příbuzném

Smrtí všechno nekončí. Řada našich pozemských záležitostí i po ní žije svým životem. Například účty za energie. Někdo se o ně musí starat. Vymoct po dodavateli přeplatek po zemřelém... celý článek

Nová Zelená úsporám spuštěna. Díl první: na co vám stát přispěje

14. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Nová Zelená úsporám spuštěna. Díl první: na co vám stát přispěje

Od pondělka můžou zájemci žádat o dotace z druhého kola Zelené úsporám. Stát v něm rozdělí necelé dvě miliardy korun. Proti prvnímu kolu tedy podstatně míň peněz. Dotace se tentokrát... celý článek

I dodavatelé energií si účtují uhozené poplatky. Který je nejhorší?

11. 6. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

I dodavatelé energií si účtují uhozené poplatky. Který je nejhorší?

Někteří dodavatelé elektřiny a plynu dokážou připravit nemilé překvapení. Třeba v podobě poplatku za využití služeb zákaznického centra či zákaznické linky. Prostudovali jsme dokumenty... celý článek

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

25. 3. 2013 | Michaela Divišová | 21 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

Jsou vaše účty za vytápění a spotřebu vody vyšší, než jste ochotni dále snášet? Přinášíme několik tipů a triků, jak snížit platby za teplo a vodu.

Do tří let zdraží teplo pro milion domácností o polovic

19. 2. 2012 | Karel Toman | 5 komentářů

Do tří let zdraží teplo pro milion domácností o polovic

Jednomu milionu domácností, které odebírají teplo z hnědouhelných tepláren, zdraží v nejbližších letech teplo až o polovinu. Časům levného hnědého uhlí totiž zřejmě nadobro odzvonilo. celý článek

Partners Financial Services