Domovy důchodců, stacionáře i azylové domy. Sociální služby v Česku podraží

„Ministerstvo práce a sociálních věcí otevírá dveře zdražování sociálních služeb,“ upozornil v pondělí server Aktuálně.cz. Rozhořčená reakce z ministerstva na sebe nenechala dlouho čekat. Fakt, že pobyt v domovech pro seniory, stacionářích, azylových domech nebo třeba domech na půli cesty podraží, ovšem nevyvrátila. Co si o tom myslíte?
Domovy důchodců, stacionáře i azylové domy. Sociální služby v Česku podraží

Inflace, zvyšování DPH a spotřebitelských cen. To všechno podle Ministerstva práce a sociálních věcí, v čele s Františkem Koníčkem, způsobuje, že náklady na provoz sociálních služeb v Česku rostou.

A tak se bude zdražovat. Nebo přesněji: zvýší se maximální výše úhrad pro klienty, tedy lidi, kteří sociální služby využívají. Teoreticky záleží na každém zařízení, zda možnost navýšit cenu využije.

Jak píše ministerstvo v důvodové zprávě k novele vyhlášky – je třeba, aby se uživatelům sociálních služeb zvýšila spoluúčast na jejich financování.

Pár kaček...

V přepočtu na den se jedná o zdánlivě zanedbatelné částky – tak například za ubytování v domově pro seniory si nově bude možné účtovat až dvě stě deset korun na den namísto dnešních dvou set. Za den rozdíl desetikoruny, za měsíc tří stovek. A to starý člověk, který žije z nízkého důchodu, může pocítit. Stejně jako třeba osamělá matka v azylovém domě. Tam se limit zvyšuje z dnešních sto dvaceti na sto třicet za den. Měsíčně jde tedy opět o stokoruny. Stokoruny z kapes těch nejchudších.

Maximální výše úhrad za poskytování sociálních služeb

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Nyní

Nově dle návrhu

Domov pro seniory, postižené, stacionáře

200 Kč/den

210 Kč/den

Následná péče, terapeutická komunita

170 Kč/den

180 Kč/den

Dům na půl cesty, azylové domy

120 Kč/den

130 Kč/den

Celodenní strava

160 Kč/den

170 Kč/den

Pečovatelské služby, osobní asistence

120 Kč/hod

130 Kč/hod

Dovoz oběda

25 Kč

30 Kč

Vyprání a vyžehlení prádla

60 Kč/kg

70 Kč/kg

Realizace velkého nákupu

110 Kč

115 Kč

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Jeden argument z důvodové zprávy ministerstva zní obzvlášť zajímavě: zvýšení maximálních úhrad má prý otevřít dveře větší spoluúčasti rodinných příslušníků lidí, kteří sociální služby využívají. V azylových domech, domech na půli cesty a nezřídka i v domovech pro seniory však často končí právě lidé, kteří se na pomoc rodiny spolehnout nemohou.

A další pilíř argumentace důvodové zprávy: valorizace důchodů. Letos poskočila základní výměra důchodů o šedesát korun, v lednu 2014 se zvýší o deset korun. Celková výše důchodu, po započtení procentního dílu, by měla od ledna poskočit průměrně o 45 korun.

Minimálně senioři by tak podle ministerstva na zdražení mít měli. Nebyl to ale právě ministr Koníček, kdo při nástupu do úřadu láteřil, že zvýšení penzí, které od ledna české důchodce čeká, je nemravné (aby nedošlo k mýlce – myslel tím nemravně nízké) a že by se za něj stát měl skoro omluvit? Slíbil, že se zasadí o mimořádnou valorizaci, která důchodcům přilepší. Pokud teď dá zelenou zdražení sociálních služeb, může však stejné skupině obyvatel přitížit.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? zaplakali. Zůstaly nám nějaké peníze z Evropy, musíme je utratit. A tak je utratíme. Ovšem způsobem, jež se nám zdá být neveselým:

A jako vždycky vybíráme z debaty pod článkem nej- příspěvek. Tentokrát jsme se rozhodli vybrat nejsmutnější. Napsal ho Jaromír. Jen si kousek poslechněte: 

Co na tom, že stát a EU na každou miliardu sebranou firmám na daních a odvodech takových 600–700 miliónů prošustrují a teprve ten zbytek se použije na příslušný účel, třeba na takové zaměstnávání. Pořád je to podstatně lepší, než když stát tu miliardu těm firmám nechá a ony se potom pouze státu a lidem hledajícím práci vysmívají do očí a lžou o údajném nedostatku lidí hledajících práci...

Je to dost sociálně citlivé?

Nutno dodat, že je tady pořád ještě poslední zákonná pojistka pro nejchudší: uživatelům sociálních služeb musí zůstat po uhrazení nákladů na život v zařízení (včetně stravy) aspoň patnáct procent příjmů. Na ty jim provozovatel zařízení stáhnout nesmí. Klientům týdenních stacionářů pak dokonce čtvrtina příjmů.

Otázkou je, jestli to je dost. A jestil je postup ministerstva dost sociálně citlivý? Ústřední moto úřadování Františka Koníčka, ministra práce a sociálních věcí, nyní v demisi, totiž je, že stát sociálně citlivý být musí. Co si o tom myslíte?

Server Aktuálně.cz v souvislosti se zdražováním (rozumějte s navýšením limitů pro úhradu) sociálních služeb zmiňuje miliardové IT zakázky ministerstva, za letošek víc než miliardu nevyčerpaných dotací z Evropské unie na projekty spravované ministerstvem a koupi nového sídla Úřadu práce za téměř tři sta milionů korun – začátkem měsíce ho schválila vláda. Kontrast, který – když už je na tom státní rozpočet tak zle, že je třeba zdražovat sociální služby pro nejchudší – bije do očí. A hned byl na ministerstvu oheň na střeše.

Tak předně – rezort v reakci na zmíněný článek vyvrací možný dojem, že sociální služby dotuje pouze ministerstvo, a že tudíž zdražení cen pro uživatele sociálních služeb ušetří peníze především jemu. Na financování sociálních služeb se totiž podílí také kraje, obce a sami poskytovatelé sociální péče.

„Návrh Ministerstva práce a sociálních věcí na zvýšení stropů úhrad navíc vychází z požadavků převážné části krajů, obcí i samotných poskytovatelů sociálních služeb, kteří požadují stanovit vyšší částky, než navrhuje ministerstvo. Tento návrh je zároveň určitým kompromisem mezi požadavky na úplnou deregulaci úhrad a současnou právní úpravou,“ uvedl mluvčí rezortu Petr Sulek. To, abyste věděli, kde všude máte hartusit, když ke zdražení pobytu ve vašem azyláku, domu pro seniory nebo třeba domu na půli cesty skutečně dojde. Nehledě k tomu, že ministerstvo, jak už jsme zmínili výš, zdražení jen umožňuje, nic nenařizuje. Takže vlastně záleží na každém zařízení zvlášť a ve výsledku je František Koníček z obliga. Nehledě k tomu, že až ke zdražování reálně dojde – vyhláška má nabýt účinnosti v lednu 2014 – bude si už dost možná v jeho ministerském křesle otlačovat zadek někdo úplně jiný.

Co si o tom myslíte vy? Nenašly by se jiné oblasti, kde opasek přitáhnout? Musí to nutně pocítit právě senioři a lidé v nouzi? Své názory a postřehy pište do diskuze a nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Rejstřík poskytovatelů sociálních služeb

Co najdete v našem rejstříku poskytovatelů sociálních služeb, napovídá už jeho název. Jde o kompletní seznam institucí i jednotlivců, kteří nabízejí takzvané sociální služby. Rozpětí je tedy veliké: od občasného předčítání nevidomým až po celodenní doživotní péči v hospicu.

Pro příklad: sháníte například v Brně pečovatele či pečovatelku, která bude přes den, když jste v práci, dohlížet na vaši starou babičku upoutanou na lůžko. Zadáte tedy Jihomoravský kraj, okres Brno-město, kategorii pečovatelské služby, poskytované terénně, a to pro seniory...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

15. 2. 2017 22:36 | Břetislav Hnízdil

kde bych našel vyhlášku>>velikost ubytování v m2/na osobu pro domovy důchodců
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2015 12:59 | Věra

Ráda bych na situaci poukázala z pohledu poskytovatele sociální služby – domovy pro seniory. Senior umístěný v domově pro seniory má uhradit za jeden kalendářní měsíc, za ubytování a stravování, částku 10 000,-Kč. Jeho příjem (důchod) je 8 000,-Kč (mohu Vám říci, že někteří senioři mají důchod i mnohem nižší). Z těchto 8 000,-Kč musí seniorovi zůstat 15%, což je 1 200,-Kč. Na úhradu pobytu a stravy v domově pro seniory mu zbude tedy jen 6 800,-Kč. Otázka zní: Kdo nyní doplatí zbývající částku do plné úhrady (do 10 000,-Kč), kterou senior není schopen ze svého příjmu uhradit? V našem případě se jedná o částku 3 200,-Kč měsíčně. Zákon povoluje uzavírat dohody o spoluúčasti na úhradě nákladů s osobou seniorovi blízkou, která je ochotna za seniora neuhrazenou částku za ubytování a stravu uhradit. Co ale, když senior nikoho takového ve své blízkosti nemá? V těchto případech za seniora musí zbývající částku hradit poskytovatel sociální služby, který ale nedisponuje podnikovou tiskárnou peněz. Co teď? Kdo uhradí náklady na spotřebovanou elektřinu, plyn, teplo, vodu, odvoz odpadu, potraviny a mzdové náklady na personál kuchyně, prádelny aj., které senior s nízkým příjmem po celý měsíc využíval (z části zdarma)? Státní dotace jsou velmi nízké a nepokryjí neuhrazené náklady na poskytování sociální služby. Odpovědí je, buď zvýšit příjmy seniorům, aby na úhradu sociálních služeb měli, po odečtení 15%, dostatek financí, nebo zvýšit státní dotace na poskytování sociálních služeb a nebo upravit zákon o sociálních službách tak, aby nedocházelo jen k ochraně uživatele sociální služby na úkor poskytovatele, ale i k ochraně poskytovatele sociální služby.
Zvyšování maximální výše úhrad za stravu a ubytování je opodstatněné, jelikož k inflaci a zvyšování DPH skutečně každoročně dochází a to myslím pociťují peněženky nás všech. Nicméně poskytovatelům sociálních služeb to stejně moc nepomůže a seniorům to neuškodí, protože jak se v článku píše, důchody seniorům nerostou a po odečtení 15 % z jejich příjmů, stejně většina seniorů plnou úhradu za využité sociální služby hradit nebude a jediný, kdo bude poškozený je poskytovatel sociální služby, který chybějící finance bude muset nějak sehnat, protože faktury a mzdy platit musí. Pokud chybějící finance nesežene, tak hold bude muset svoji činnost ukončit, což se bohužel, také stává. V tomto případě pak už není poškozený jen poskytovatel sociální služby, ale také všichni senioři, kteří této soc. služby využívali nebo jí využívat chtěli.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2014 13:48

líbí
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 1. 2014 13:02 | andrea

Ten kdo počítal,navýšení důchodů průměrně o 45,-Kč bude stačit na pokrytí zvýšení poplatků za služby např. ve stacionáři, tak se musí vrátit do základní školy nebo mu pořádnou vrazit, aby se mu to v hlavě srovnalo.To navýšení důchodů je za celý měsíc a poplatky jsou na jeden den!cca 400,-Kč za měsíc.Uvědomte si,že stacionář slouží, jak k odlehčení rodiny od pečující osoby, tak pro postiženého k aktivitám spojeným s kontakty kamarádů a sebevzdělávání na jejich úrovni.To jim v uzavřené rodině nemůže nikdo dát.Já osobně využívám služeb stacionáře jen v nejnutnějším případě,až mi to je líto, že to nejde z finančních důvodů častěji.Jsem vdova a protože jsem mladá,tak nemám nárok ani na vdovský důchod.Synovy bylo 18 let a tudíž , už není dítě.Jeden den ve stacionáři stojí v průměru 450,-Kč.A to se musí započítat i doprava, jelikož toto zařízení nestojí nikomu za domem.Pokud budou stacionáře přicházet o klienty budou se muset také propouštět zaměstnanci! A kam půjdou? Na úřad práce pro podporu, takže se zase bude brát z jiného státního balíčku!Když budu chodit do práce ,průměrně nevydělám ani na tyto poplatky a ani časově by to nevycházelo.Kde by mě zaměstnali od 7 do 15 hodin? 20 let jsem pracovala, pokud to bylo možné, nyní mi to,ale situace dál neumožňuje.Syna mám v péči doma.Páni poslanci zkuste si prožít alespoň týden v zařízení pro postižené,samozřejmě zadarmo!Možná změníte názor na nesmysli co řešíte v parlamentu.Vracejte majetky těm,kteří je dostali od chudých lidí v minulém století.A vybírejte dotace na stavby galerií a honosných náměstí na kterých se nedá ani zaparkovat,aby se nepoškodila dlažba.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2013 17:47 | Montisan

To je hloupost! Jak říká Ilona Švihlíková: "EU je neoliberální projekt, který slouží zájmům korporací – podívejte se, jak se snaží utajit jednáni o Transatlantické smlouvě, která z občanů udělá otroky nadnárodních firem. Bankovní unie je součástí procesu prohlubování eurozóny, ve které naštěstí nejsme. Z hlediska eurozóny dává smysl. Z hlediska ČR a našich národních zájmů vůbec ne – vždyť už dnes z českých dcer zahraniční matky odvádějí stovky miliard korun zisků!" - i z toho důvodu tuto okupační měnu nechceme a nejsme sami! - http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/3572-euro-si-strcte-vite-kam-70-polaku-proti-euru.aspx
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 12. 2013 8:29 | Marie

Můžete mě někdo poradit, co mám dělat? Sama jsem seniorka s důchodem nižším, než moje maminka,(99 let) umístěná v domově pro seniory.A z čeho mám, jako dítě doplácet domovu, když už po těch všech rostoucích nákladech a zdraženích mě samotné nic nezbývá?Je to smutné,celý život jsem odváděla státu daně.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2013 10:33 | Ing. Lucian PAPAZIAN

Po devalvaci ceny nikdy neklesají, naopak. Kdybychom měli euro, nemuseli nyní důchodci tolik být biti. Je čas říci české koruně i klonům Klause v ČNB pá pá, jen tak lze se dožít lepší životní úrovně. S českou korunou, měnou minulosti již žádná zázrak nebude, jenom další zklamání. Je třeba radikálně zdražit cenu lidské práce v Česku, tak aby z příslušné mzdy i daně byly odpovídající, ze kterých bude možné profinancovat veřejné potřeby státu a jeho obyvatel. Jinak jsme ve spirále smrti, kdy se klín klínem řeší a stále více jsme stahováni do bahna a nesystémovosti. Důchodci dostávají sice nemravné, ale přeci jen nějaké zvyšení, národ jako celek naopak dostává na frak, hromadně se národu snížily příjmy a ceny rostou tempem, které se i tak ČNB jevilo jako nízké. Meziroční ceny potravin a dalších životně důležitých položek se změnily růstem v desítkách procentech, pravda cena lokomotivy stagnovala, nyní po devalvaci asi i ona podraží, jen pracujícím ani koruna kompenzací, prý se mají radovat, že mají mizerně placenou práci, jinak nebude žádná. Proč ale firmy inkasují mimořádné zisky? Celá makroekonimocká politika státu byla za vlády pravice katastrofická, nyní platíme účty za tuto volbu národa. Klaus sice se odvrací od svých klonů v ČNB, které ho již předčili v mnohém, ale krev, kterou má na svých rukou tím nesmyje. Pokud se chceme z bahna vyhrabat, budeme muset změnit naše představy o zásluhách ODS a Klause, budeme muset přehodnotit uměle vytvářenou nenávist k euru, které je prý na tom tak zle, že vůči koruně naopak posiluje a naše slavná koruna naopak chřadne čím dál více a nejen důchodci s ní také.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 11. 2013 17:51 | Markéta

A co mají dělat senioři, kteří nemají rodinu a mají problém se sami o sebe postarat? Co má dělat např. tříčlenná rodina, která žije v 1+1 a babička potřebuje 24hodinovou lékařskou péči? A co staří rodiče, kteří potřebují svůj klid, rádi jsou obklopeni svými vrstevníky, ale nepostarají se sami o sebe? ...a existuje spousta dalších podobných příkladů proč se senioři stěhují do sociálních zařízení. Nesouhlasím s jednoznačným tvrzením, že děti své rodiče "strčí" do domova pro seniory a státe starej se! Divili byste se kolik dnešních seniorů si nemůže pobyt v tomto sociálním zařízení dovolit, protože jim jednoduše na to nestačí jejich důchody, a děti doplací. Průměrně se za měsíc pouze za stravu a pobyt např. u Kroměříže platí 9500Kč, a to není částka konečná!
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2013 12:45 | Host

Citace - D / 28.11.2013 12:34

Asi by se některým dětičkám důchodců nejvíce líbila současná praxe. Strčit rodiče do domova důchodců, který bude platit stát a zbytek důchodu od rodičů odebírat dětičky. O rodiče se mají hlavně postarat děti, ale tady se pořád o všechno musí starat holt stát.


Při této optice je pak samozřejmě otázkou, proč se stát stará např. o někoho, kdo nikdy nepracoval. Pak teprve můžete přijít s tím, že se děti postarají o rodiče. Ony se o ně de facto starají svými odvody, ze kterých se pak vyplácí důchody.
Zrušte odvody a sociální dávky, a pak kázejte o starání.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2013 12:34 | D

Asi by se některým dětičkám důchodců nejvíce líbila současná praxe. Strčit rodiče do domova důchodců, který bude platit stát a zbytek důchodu od rodičů odebírat dětičky. O rodiče se mají hlavně postarat děti, ale tady se pořád o všechno musí starat holt stát.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 11. 2013 10:00 | Ňouma

B ba, ten NOZ a ZOK jsou opravdu strašné a změny předpisů jdou v posledních letech opravdu vesměs k horšímu, resp. proti běžným lidem. Ale s těmi pozemky to snad nakonec nebude tak zlé. Chystá se metodický výklad (alias Koordinační výbor), který snad ponechá ke zdanění DPH jen části parcel pod stavbami. Zbytek - nezastavěná část parcely - by měla být jako dosud osvobozena od DPH. Ale ještě to není jisté.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2013 9:49 | frantisekmarek-1

Vypadá to, jako bouře ve sklenici vody, ale ten problém, co se týče seniorů, je chybný od samého začátku. Tady se pořád hraje na to, že senioři "musí" dožívat v nějakém sběrném táboře, kterému se se říká někdy domov důchodců, jindy penzion pro seniory apod. Pořád je to o tom, že stát se musí postarat. A to je špatně.

Penziony pro seniory, pokud možno privátní, či formou spoluúčasti (dlouhodobého předplatného), ale nikoliv státní, kde se jen utápí další peníze, které pak jinde chybí. Ale, co je nejdůležitější, je návrat k rodinné sounáležitosti a pospolitosti. Vím, že je to zde nepopulární názor, ale časem většina zjistí, že jiná cesta není. Nejde jen o to, že by se děti měly postarat o své rodiče, ale hlavně o to, že by k tomu měl být nápomocen i stát a to formou daňových úlev.

Co se týče výdajů MPSV, tak je to pořád o tomtéž. Místo, aby se stavy úředníků snižovaly, tak je to naopak a pak se "musí" pořizovat další a další kanceláře a další vybavení, včetně těch, které jsou doprovázeny korupcí.
Lepším řešením by bylo "vyhnat" úředníky z pražských klimatizovaných kanceláří do terénu a odtud mohou vyřizovat většinu agendy. Stejně jsou všichni propojeni sítí, tak že by to nebyl velký problém. A mohli by navzájem, po republice, rotovat mezi různými domovy důchodců, pečovateláky, azyláky apod. Tam by poznali, kde jsou jednak problémy a naopak, kde se rozhazuje plnými hrstmi. Vzhledem k tomu, že by se to mnohým přestalo líbit, tak by nastala přirozená selekce a snížení stavu úřednictva.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 11. 2013 9:03 | eďa

Mám jiný úhel pohledu na ceny, které musí jít dolů - hodně dolů do deflace i přes zločinné intervence ČNB. Lehce odbočím. Položte si otázku, jak a z čeho chcete splácet státní dluh při v inflační intervenci ČNB a k čemu inflace dovede tenhle systém. Podívejte se na rozpočet USA.
K sponzorovat stát, který svůj lid jen nasírá, viz nový OZ, co ho schválil včera nový gaunerů spolek, co uvaluje na pozemky 21% DPH od 1.1. 2014?
Všimněte si, že za posledních 24 let jsou schvalovány jen takové zákony a nařízení, které poškozují celek a dál ho prodlužují.

Socík prostě od sametového puče skončil, národní majetek je prožrán a rozdán a tak každý se musí postarat sám až do smrti, tak je systém v současnosti nastaven a jak to udělá, souvisí s jeho finančním vzděláním -tedy uměním neházení perel sviním a uměním používání peněz ke směně a jentehdy, když jde o život.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2013 6:56 | Aleš Müller

Ceny musí jít nahoru, pamatuji doby, kdy domov důchodců stál 200 kč na celý měsíc.
Někdo to zaplatit musí. Buď příjemce sociálních služeb, nebo jeho rodinní příslušníci. Nebo obec či stát, ale to znamená, že já, ze svých daní. Vyberme si.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 14 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyplácení služky: Víte, co znamená písmeno „T“ ve zkratce TOP 09?

23. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Vyplácení služky: Víte, co znamená písmeno „T“ ve zkratce TOP 09?

Boj ministrů TOP 09 proti lidem, kteří využívají veřejné sociální služby – nejen proti těm, kteří je zneužívají – připomíná perverzní rituál. Kéž by pro státní zakázky platilo to, co... celý článek

Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce. Jaké jsou alternativy a kolik stojí?

19. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 34 komentářů

Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce. Jaké jsou alternativy a kolik stojí?

Domovy důchodců praskají ve švech už nyní. A co teprve až bude v penzi polovina populace! Víte, jak si poradit se seniorem, který se o už o sebe nedokáže postarat? Tušíte, kolik vás... celý článek

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

10. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

Průměrný věk se prodlužuje, a tak dnešní mimina půjdou do penze až po sedmdesátce. Jenže – prodlužuje se s délkou života také doba, kdy jsme schopni plnohodnotně pracovat? A budou zaměstnavatelé... celý článek

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

19. 9. 2011 | Jan Traxler | 42 komentářů

Analýza: Kolik milionů potřebujete na penzi?

Spoříte si na důchod? A máte představu, kolik vlastně potřebujete naspořit na dostatečnou finanční rentu?

Rejstřík poskytovatelů sociálních služeb na Peníze.cz

6. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Rejstřík poskytovatelů sociálních služeb na Peníze.cz

Domov pro seniory, kontaktní centrum, krizová pomoc, pečovatelská služba, hospic, denní stacionář, pomoc obětem trestných činů, odborné sociální poradenství, chráněné bydlení a další... celý článek

Partners Financial Services