O bezúročnou půjčku na podnikání lze požádat jen do konce ledna

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 28. 1. 2008
O bezúročnou půjčku na podnikání lze požádat jen do konce ledna
Získat bezúročnou půjčku, nebo záruku na bankovní úvěr a k ní finanční příspěvek je podnikatelská šance, kterou stojí za to využít. Přijímání projektů se žádostmi o podporu končí v Českomoravské záruční a rozvojové bance 31. ledna.

Do čtvrtka 31. ledna 2008 přijímá Českomoravská záruční a rozvojová banka žádosti o podporu z programu Start. Cílem programu je podpora projektů začínajících podnikatelů. Ti mohou získat buď bezúročný úvěr, nebo záruku za úvěr u některé z komerčních bank navíc s finančním příspěvkem. Každý začínající živnostník nebo drobný podnikatel může předložit jen jeden projekt, který uskuteční na území České republiky s výjimkou Prahy.

Kdo je drobný podnikatel

Podnikatel, který zaměstnává méně než 10 osob.
Firma s ročním obratem nebo bilanční sumou roční rozvahy nepřesahující 2 miliony eur.

Živnostníci a firmy s jedním společníkem mohou dosáhnout na úvěr ve výši tři čtvrtě milionu korun. Podnikatelé – právnické osoby se dvěma a více společníky nebo členy mohou získat až jedenapůlmilionový úvěr se splatností maximálně sedm let. Jestliže banka projekt žadatele schválí a bezúročný úvěr mu přidělí, požaduje jako zástavu směnku vystavenou příjemcem podpory. Ta musí být spolupodepsaná nejméně jednou fyzickou nebo právnickou osobou, která se v případě platební neschopnosti příjemce stává ručitelem.

Na co si dát v žádosti pozor

  • Mít platné oprávnění k provádění podporované činnosti, ve které je realizován projekt.
  • Jasně a konkrétně formulovat, na co bude úvěr použit.
  • Předložit kvalitně zpracované ekonomické údaje.
  • Mít vyjasněné majetkoprávní vztahy k objektům, na které je vázána realizace projektu.

Žadatelé mohou z programu Start získat také zvýhodněnou záruku za bankovní úvěr od některé z komerčních bank s finančním příspěvkem. Úvěr ovšem musí podnikatel dostat od banky, která má s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou smlouvu o podmínkách poskytování záruk (seznam bank je zveřejněn na internetové adrese www.cmzrb.cz). Záruku lze získat na komerční úvěry do výše 1,5 milionu korun s dobou splatnosti delší než tři roky. Záruka se poskytuje do výše 80 procent jistiny úvěru. Spolu s touto zárukou může drobný podnikatel získat finanční podporu, a to ve výši 15 procent částky, kterou ze  zaručeného úvěru nakonec vyčerpá.

Pokud se podnikatel rozhodne o podporu požádat, musí splňovat základní podmínku programu Start. Tedy to, že podnikání odstartoval po 29. červnu 2007, kdy bylo přijímání přihlášek vyhlášeno, nebo se k podnikání vrátil po sedmi letech od ukončení předchozí podnikatelské aktivity. Program Start podporuje celou škálu začínajících podnikatelských aktivit – od těžby, přes průmyslovou výrobu, stavebnictví, obchod, služby až po vzdělávání nebo zdravotní a sociální péči. Zda je podnikatelská činnost v seznamu podporovaných aktivit, lze zjistit na webových stránkách Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Kdy podnikatel výhodný úvěr nezíská

  • Na jeho majetek je prohlášen konkurz
  • Je mu povoleno vyrovnání s věřiteli
  • Byl zamítnut návrh na prohlášení konkurzu na jeho majetek pro nedostatek majetku
  • Soud vydal usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí na jeho majetek
  • Je v likvidaci
Zdroj. Ministerstvo průmyslu a obchodu, www.mpo.cz

V předloženém projektu je třeba konkrétně popsat, pro jaký účel půjčku podnikatel potřebuje, například na modernizaci výrobny lahůdek, poskytování kadeřnických služeb, výstavbu penzionu, zavedení výroby nových typů oken.

O podporu se mohou ucházet jak fyzické osoby, tak i podnikající právnické osoby, tedy společnosti s ručením omezeným, veřejné obchodní společnosti, komanditní společnost a také některá družstva s výjimkou družstev bytových. Žadatelé nesmějí mít žádné dluhy či jiné závazky vůči finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení nebo dalším státním institucím a fondům Evropské unie.

Bližší podrobnosti včetně formulářů jsou k dispozici na internetové adrese Českomoravské záruční a rozvojové banky www.cmzrb.cz. Žádosti přijímají všechny pobočky této banky do konce ledna 2008. Podle Pavla Zicha z Českomoravské záruční a rozvojové banky evidovala banka do poloviny letošního ledna třicet žádostí o zvýhodněnou záruku s finančním příspěvkem k zaručovanému úvěru a 175 žádostí o bezúročný úvěr.

Využili byste jako podnikatelé takovou nabídku? Máte zkušenosti s jinými typy podpor?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

Nehledejte práci, začněte podnikat

23. 1. 2008 | Táňa Chadrabová | 25 komentářů

Nehledejte práci, začněte podnikat

I když míra nezaměstnanosti klesá, je armáda lidí bez práce stále početná. Ti, kteří nemohou najít práci třeba proto, že je firmy odmítají kvůli věku, se mohou pustit do vlastního podnikání.... celý článek

Na co byste neměli zapomenout při zakládání s.r.o.

8. 1. 2008 | Vladimír Štreit | 4 komentáře

Na co byste neměli zapomenout při zakládání s.r.o.

Obchodní zákoník vymezuje obsah listin potřebných k založení společnosti s ručením omezeným. Drobnosti, které při sepsání zakladatelské listiny či společenské smlouvy můžete podcenit,... celý článek

Správně zvolená forma podnikání ušetří čas i peníze

18. 12. 2007 | Vladimír Štreit | 4 komentáře

Podnikat se dá jaká osoba samostatně výdělečně činná či jako akciová společnost. Správně zvolená forma podnikání může ušetřit hodně času stráveného na úřadech, peníze i starosti v budoucnu. celý článek

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

5. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

Místo celodenního obíhání několika úřadů, stačí už zajít jen na jeden. Tak vypadá zakládání živností v Centrálních registračních místech na živnostenských úřadech. V budoucnu by měl... celý článek

Partners Financial Services