Papalášská šestsettrojka má pamětní minci. Další rarita od ČNB

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 15. 6. 2023
Papalášská šestsettrojka má pamětní minci. Další rarita od ČNB
Guvernér ČNB Aleš Michl z Tatry 603 představuje minci s Tatrou 603
Zdroj: ČNB

Česká národní banka vydala novou pamětní stříbrnou pětisetkorunu. Je na ní legendární Tatra 603. Unikátní je tím, že se skládá ze dvou částí, ze kterých jedna je potažena speciálním černým povlakem, který připomíná lakování (nejen) papalášské limuzíny.

Mince je součástí série Slavné dopravní prostředky. Každá z dosud vydaných mincí tematického celku je unikátní technickým zpracováním.

První byla před dvěma lety stříbrná pětisetkoruna s motivem parní lokomotivy Škoda 498 Albatros. Její součástí byl hologram. Jako druhá byla loni mince s motocyklem Jawa 250. Slavná kejvačka na ní byla vyvedena červeným smaltem.  

Letošní novinka je zas vyrobená ze dvou komponentů. Korpus mince je vyrobený ze slitiny 925 dílů stříbra na 75 dílů mědi, do něj je vložený menší prvek ze stříbra o ryzosti 999/1000, který v Jihlavě společnost Oerlikon potáhla speciálním antracitově černým povlakem Balinit. Obě části ražbou spojila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

„Potahovaný vložený prvek jsme při výrobě našich mincí použili vůbec poprvé. Nechali jsme se inspirovat černým lakováním karoserie limuzíny Tatra 603, která vzbudila mezinárodní pozornost na světové výstavě EXPO 1958 v Bruselu,“ řekl Aleš Michl, guvernér České národní banky.

Tatra ze všech stran

Na lícní straně pětisetkoruny, vyrobené podle návrhu medailérky Petry Brodské, je Tatra 603 ještě ve verzi se třemi světlomety z čelního pohledu a detail palubní desky včetně části volantu. Ústřední motiv rubové části je právě vložený prvek antracitově černé barvy, který zobrazuje Tatru 603 z boku. Dál rub mince nese technické výkresy automobilu a jeho vyobrazení z šikmého pohledu.

Tatra 603 ve stříbřeZdroj: Česká mincovna

Šestimístná limuzína Tatra 603 měla premiéru na EXPO 1958 v Bruselu, do roku 1975 jich bylo vyrobeno přes 20 tisíc. Verze se třemi světlomety se vyráběla do roku 1962.

Centrální banka vydává 30 tisíc kusů mincí. Z toho je 10 794 kusů v běžné kvalitě a 19 206 kusů ve špičkové kvalitě vyznačující se vysoce leštěným mincovním polem a matovaným reliéfem. Hmotnost pětisetkoruny včetně vloženého prvku je 26,1 gramů, průměr je 40 milimetrů a síla 2,6 milimetrů.

Mince má nominální hodnotu 500 korun, ta ale není shodná s cenou prodejní. Prodejní cena je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Česká národní banka je sice emitentem pamětních mincí, neprodává je ale. Zakoupit se dají u jejích smluvních partnerů.

Série Slavné dopravní prostředky bude napřesrok pokračovat vydáním trimetalové mince s motivy tramvaje T3 a v roce 2025 mince věnované cvičnému letounu Aero L-39 Albatros.

Fotogalerie: Za kolik se dají prodat pamětní mince a bankovky

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

Partners Financial Services