Po Gottovi Karlův most. Do prodeje jdou nová suvenýrová „eura“

jih | rubrika: Aktuality | 3. 9. 2019
Po Gottovi Karlův most. Do prodeje jdou nová suvenýrová „eura“

V Praze se bude na konci týdne prodávat další pamětní eurobankovka s nulovou hodnotou. Tentokrát na ní je Karlův most. Jde v pořadí o čtvrtou českou eurobankovku po motivech s Hradčany, ZOO Liberec a Karlem Gottem. Na každé je uvedena nominální hodnota nula euro, což má symbolizovat, že nejde o platidlo.

Prodej opět proběhne prostřednictvím automatů. V limitované edici firma vydá 5000 kusů. Prodávat se budou maximálně dvě bankovky na osobu, každá za cenu 50 korun. Prodej nové bankovky začne v pátek 6. září v 10 hodin na veletrhu Sběratel Praha na letňanském výstavišti PVA Expo.

„Zatímco první česká suvenýrová bankovka přinesla pohled na Pražský hrad a Karlův most, nejnovější vydání vyobrazuje Karlův most z pohledu z levého břehu Vltavy. Dominantou kresby je Staroměstská mostecká věž z druhé poloviny 14. století,“ říká Vladislav Klajban, výkonný ředitel společnosti Nunofia, která v Česku suvenýrové eurobankovky prodává.

Podle Klajbana lze čekat, že se i suvenýr s Karlovým mostem vyprodá během několika hodin. „Zájemci by proto měli počítat s možným delším čekáním, které však odhodlané sběratele zatím nikdy nedokázalo odradit,“ říká.

Výroba suvenýrů probíhá ve francouzské tiskárně cenin, která tiskne i pravé eurobankovky. „I koncept nulaeurových suvenýrů pochází z Francie. Před čtyřmi lety jej vytvořil Richard Faille a jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace jedinečných kulturních památek a významných osobností Evropy,“ vysvětluje Klajban.

Mein Gott! Cena bankovky vyskočila na 15 tisíc. Experti kroutí hlavou

Na výstavišti budou připraveny i další tři automaty s nabídkou zahraničních motivů suvenýrových eurobankovek. Půjde o připomínku působení slavného malíře Caravaggia na Maltě, další nese motiv Kolosea v Římě a třetí je ruské vydání nulaeurové bankovky s vyobrazením Transsibiřské magistrály a Chrámu Vasila Blaženého z moskevského Rudého náměstí.

„Všechny tři bankovky budou mít speciální úpravu v podobě perforace Praha 2019. V této podobě budou k dispozici exkluzivně pouze po dobu konání veletrhu,“ říká Klajban.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět ve verzi bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty. celý článek

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services