Test dětských opalovacích krémů: Jeden nekupujte, propadl

jih | rubrika: Aktuality | 13. 6. 2019

Většina dětských opalovacích krémů chrání tak, jak slibuje na obalu. Ukazují to výsledky testu spotřebitelské organizace dTest. Ze zkoušek však zároveň vyšlo varování před jedním konkrétním výrobkem. 

Opalovací mléko ve spreji Nubian Kids 50 při zkouškách ochrany zcela propadlo. „Ačkoliv by se podle evropského doporučení měla jeho ochrana proti UVB záření pohybovat v rozmezí 50 až 59,5, laboratoř zjistila pouhých 6,3. Přípravek neuspěl ani ve zkoušce ochrany proti UVA paprskům. Před oběma typy záření poskytuje místo vysoké pouze nízkou ochranu – rodiče proto před jeho koupí důrazně varujeme. Kvůli výrazně nižší ochraně přípravku Nubian Kids 50 jsme podali podnět k prošetření České obchodní inspekci,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Do testu bylo zařazeno 14 opalovacích krémů. Všechny další kromě zmíněného Nubianu skutečně poskytují takovou ochranu proti záření, jakou výrobci deklarují na etiketách.

Může se hodit: Kdy se vyplatí vzít dovolenou? Kalkulačka náhrady mzdy

Kromě laboratorních zkoušek ochranného faktoru hodnotil dTest i kosmetické vlastnosti přípravků a informace uváděné na obalu. O výsledné známce rozhodovala také přítomnost nežádoucích látek a alergenů.

Tři přípravky obsahovaly endokrinní disruptory, které mohou mít z dlouhodobého hlediska negativní vliv na fungování hormonálního systému. V případě některých se navíc jedná o látky toxické pro korály, řasy a fytoplankton. Spreje Uriage Bariésun Kids 50+, Chicco Spray Solare a Nubian Kids 50 obsahovaly shodně po jednom z disruptorů, konkrétně ethylhexyl methoxycinnammate.

Hlavním cílem testu bylo změřit, jak účinné jsou dětské opalovací přípravky v ochraně před UVA a UVB paprsky. Oba dva typy ultrafialového záření mají dopad na imunitní systém a mohou se podílet na zvýšení rizika vzniku rakovinného bujení kůže.

„Děti mají tenčí a zranitelnější pokožku než dospělí; spálení v dětském věku může mít celoživotní zdravotní následky. Ochrana dětské kůže před škodlivými ultrafialovými paprsky slunečního záření je proto velmi důležitá,“ zdůrazňuje Kristýna Kuncová z dTestu.

Kompletní výsledky najdete na webu dTestu a v červnovém vydání časopisu dTest.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty.

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services