Balík v Zásilkovně vám vydá robot. Podívejte se

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 5. 2019

Společnost Zásilkovna dnes otevřela své první výdejní místo, kde se o balíky postará robot nazvaný Z-bot. V pražském Obchodním centru Chodov si u něj lidé můžou vyzvednout objednané a předem zaplacené zásilky.

Do konce letošního roku plánuje Zásilkovna zprovoznit automatické výdejny na dalších čtyřech místech – v Brně, Ostravě, Plzni a na dalším místě v Praze.

Robotická výdejna má kapacitu 315 zásilek denně, vejdou se do ní balíky s maximálními rozměry 40×40×60 centimetrů a hmotností do deseti kilogramů.

„Zákazník na klávesnici Z-Botu zadá unikátní heslo přiřazené zásilce, kterou si předtím online objednal a zaplatil. A během několika vteřin drží svůj balíček v ruce,“ říká zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková. Přes automat si zatím lze balík jen vyzvednout, ne ho odeslat. 

Od letošního 24. dubna cílí Zásilkovna nejenom na e-shopy, ale i na běžné odesílatele. Přes všechny její pobočky v Česku už může odeslat balík kdokoliv. „V první fázi budeme doručovat zásilky jen na výdejny, později až do domu,“ říká výkonný ředitel Zásilkovny Ondřej Žák.

Počet výdejen loni prudce stoupl, v Česku je jich teď kolem 1800. Letos chce Zásilkovna zvýšit jejich počet na tři tisíce, čímž by se vyrovnala počtu poboček České pošty. Podle Žáka by k tomu mohlo dojít už v září nebo říjnu. Jako výdejny fungují většinou menší obchody, které se Zásilkovnou spolupracují formou franšízy. 

Budeme levnější i jednodušší, slibuje Simona Kijonková.

Pošta má novou konkurenci. Balík přes Zásilkovnu už pošle kdokoliv

Nová služba nazvaná Mezi námi láká na nižší cenu než státní pošta. Za základní cenu 65 korun umožňuje poslat balík do hmotnosti čtyř kilo a do maximálního rozměru 50 cm u nejdelší strany, přičemž součet délky, šířky a výšky nesmí přesáhnout 120 cm. Za dobírku se u Zásilkovny připlácí 19 korun, ale její využití není povinné.

Zásilkovna chce poště konkurovat i jednoduchostí z pohledu odesílatele. Místo vyplňování papírových formulářů půjde zařídit všechno elektronicky přes mobilní aplikaci. Stejně jednoduchý je výdej balíků – kód pro adresáta zavedla Zásilkovna před osmi lety, zatímco státní pošta až loni.

Automatické zařízení na výdej zboží nabízí i internetový obchod Alza.cz. Na začátku loňského roku otevřel první takzvanou prodejnu budoucnosti, kde si lze vyzvednout zboží bez asistence živé osoby, nejprodávanější položky si tu můžete těsně předtím i koupit. Prodejny zatím fungují u stanic metra Florenc, Budějovická a Můstek v Praze. Kromě toho Alza provozuje výdejní schránky nazvané Alza boxy.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět ve verzi bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty. celý článek

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services