Jak na to: Nastavení nových záloh u dodavatelů energií

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.
Jak na to: Nastavení nových záloh u dodavatelů energií

Každoroční vyúčtování za elektřinu a plyn s sebou často přinese nemalé překvapení. S údivem můžete třeba zjistit, že máte nejen vysoký nedoplatek, ale že vám navíc dodavatel na další rok nastavil zálohy třeba i o několik set korun měsíčně výš. Pro rodinný rozpočet to může být slušná rána. Co s tím? Dají zálohy snížit? Jak?

Dodavatelé elektřiny zálohy zpravidla sníží

Stanovení výše záloh za elektřinu je upraveno vyhláškou – toto ustanovení lze konkrétně najít v sedmém odstavci jedenáctého paragrafu energetického zákona. Celková výše zálohových plateb pro domácnosti by neměla být větší než sto procent platby odpovídající spotřebě za předchozí srovnatelné období. Nutno ovšem zahrnout předpoklad, že se za tuto dobu nezmění například hodnota hlavního jističe.

Odběratel a dodavatel mají právo dohodnout se na jiné výši záloh. To znamená, že pokud nesouhlasíte s výší záloh, kterou navrhuje dodavatel, můžete požádat o její úpravu. „Podle dostupných informací dodavatelé elektřiny zpravidla souhlasí se snížením zálohových plateb až do určité limitní výše předpokládaných plateb v zúčtovacím období. Snížení záloh je obecně individuální pro jednotlivé odběratele a odvíjí se zejména od jejich spotřeby v minulých obdobích a historie plateb,“ říká Jiří Chvojka z Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Jak na to

Změna záloh u největších dodavatelů

ČEZ

  • Prostřednictvím zákaznické linky: 840 840 840
  • On-line na chatové zákaznické podpoře www.cez.cz (v sekci Elektřina či Plyn)
  • V zákaznických centrech dodavatele

E.ON

  • Přes web: elektřina
  • Přes web: plyn:
  • Telefonicky přes call centrum: 840 111 333

Pražská plynárenská

  • Osobně na zákaznických centrech dodavatele
  • Prostřednictvím elektronického formuláře na webu firmy
  • Esemeskou
  • Písemně
  • Prostřednictvím příslušných formulářů ze stojanů dodavatele na pražských pobočkách pošty

Zdroj: informace od dodavatelů

Neúměrné navýšení záloh za plyn? Braňte se!

Pokud jde o zálohy za plyn, vlastní výpočet provádí dodavatel a závisí na dvou základních parametrech. Prvním je spotřeba v předcházejícím dvanáctiměsíčním fakturačním období, druhým předpokládaná cena dodávky plynu. Do výše nové zálohy se také promítá případný přeplatek či nedoplatek odběratele. Vždycky má platit, že výše zálohy by měla co nejvěrněji odrážet předpokládanou spotřebu plynu.

„Problém neúměrného navýšení záloh nastal například v roce 2008,“ vzpomíná Jiří Chvojka a vysvětluje, že jedním z faktorů, který stanovení záloh ovlivňuje, je změna termínu odečtů. Odečty plynu, podle kterých se stanovuje fakturační období, se totiž neprovádějí hromadně ke konci roku, to by nebylo technicky proveditelné, ale v průběhu roku formou takzvaných kontinuálních odečtů. V praxi to znamená, že pracovníci společnosti, která odečty provádí, v průběhu roku jezdí po předem stanovených trasách a provádějí u konečných zákazníků odečty plynu.

Kvůli takto prováděným odečtům se může stát, že fakturační období je kratší než jeden rok. Pro stanovení výše záloh se pak bere předchozí fakturační období. „V případě stanovení záloh na rok 2008 se zohledněným fakturačním obdobím stal rok 2006 s jednou z nejstudenějších zim za posledních 20 let. Druhým negativním faktorem se v tomto případě stal enormní nárůst cen plynu v posledním období,“ vysvětluje Chvojka.

Jako zákazníci ale máme vždy právo se obrátit na svého dodavatele plynu a požádat o úpravu záloh. Jiří Chvojka říká, že na Energetickém regulačním úřadu se ještě nesetkali s případem, kdy by se zákazník na úpravě záloh nedohodl. Doporučuje ale uvážit přiměřenost výše záloh vzhledem k vývoji cen plynu. „Pokud by nebylo možné zajistit vzájemnou dohodu při stanovování výše záloh mezi vámi a vaším dodavatelem plynu, je možné požádat Energetický regulační úřad o prošetření postupu dodavatele plynu,“ sdělil Chvojka.

Anketa

Už vám dodavatel napařil zálohy nečekaně vysoko?

Neplaťte málo, když spálíte moc

Dodavatelé se shodují v tom, že zákazník si v případě potřeby určitě může upravit výši záloh. Podle Vladimíra Váchy ze společnosti E.ON je každý požadavek na úpravu záloh vyhodnocen a v případě oprávněnosti „je vyhověno“.

Miroslav Vránek z Pražské plynárenské dodává, že výše záloh na následující období má spíše doporučující charakter a zákazník si podle okolností a konkrétní situace může na odběrném místě výši zálohy upravit. Případný přeplatek plynoucí z vyšších záloh Pražská plynárenská v rámci vyúčtování úročí jedním procentem.

Jan Pavlů ze společnosti ČEZ uvedl, že vyžádaná volba zálohových plateb záleží na zákazníkovi, ale obecně varuje před tím, aby se výše záloh extrémně vychylovala od očekávané spotřeby. Vyúčtování by se pak mohlo domáhat tučného doplatku. „Proto je výhodnější odhadnout reálnou spotřebu a platby záloh si rozložit na jednotlivé zálohy po celý rok. Zákazníci se tím vyvarují nechtěného překvapení,“ říká Jan Pavlů.

„Je důležité uvědomit si, že zálohy nejsou jen jakési platby finančních částek, které leží bez využití celý rok v energetické společnosti, která z nich žije. Vždyť každý zákazník spotřebovává elektřinu dnes a denně, energetická firma mu ji musí nakoupit, jde vlastně o permanentní obchod, který se jen vyúčtovává jednou za rok,“ vysvětlil Petr Holubec ze společnosti PRE. Každoroční zálohy se v PRE snaží nastavit co nejpřesněji, podle konkrétní spotřeby odběrného místa. Samozřejmě že rozdíly můžou být větší, když například změníme způsob vytápění a spotřeba energie se výrazně změní. Nebo když se změní počet členů domácnosti a podobně. Takové změny můžou být dobrým důvodem k dohadování nové výše záloh

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 8. 2015 22:30, Rosťa

Souhlas, taky mi dodávají x energie a i když jsem přešel kvůli nízkým cenám, tak jsem byl mile překvapen jejich přístupem, bylo znát, že se snaží.

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services