Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace

Léto je v plném proudu a rtuť teploměru často stoupá nad magickou třicítku… Pro koho je vedro nesnesitelné, myslí jen na to, jak by se ochladil. Trendem poslední doby je pořízení klimatizace do domácnosti. Na kolik nás vyjde a kolik stojí roční provoz?
Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace

Když je vedro k padnutí, hledáme všechny možné způsoby, jak se zchladit – utíkáme k rybníku, dáme si zmrzlinu, schováme se do stínu. Co bychom však dali za závan chladivého vzduchu… A tak si stále víc českých domácností pořizuje klimatizaci. Podle prodejce klimatizací se jejich prodej oproti loňsku navýšil o pětinu. Podle čeho má člověk vybírat vhodnou klimatizaci pro svůj dům? Kolik stojí její pořízení a následný roční provoz? Můžeme na klimatizaci získat speciální sazbu elektřiny?

Druhů klimatizací je hned několik. V zásadě se však od sebe liší podle náročnosti instalace, možností využití a samozřejmě pořizovací ceny. Vybírat můžeme z klimatizací mobilních nebo dělených klimatizací typů split či multisplit. Každá z nich má – jak už to tak bývá – své výhody a nevýhody.

Mobilní klimatizace

Mobilní klimatizace je nejjednodušší zařízení, které je zároveň i cenově výhodné. Je vybavena kolečky, ale manipulovat s ní můžeme pouze do chvíle, než ji „ukotvíme“ pomocí hadice, sloužící na odvod teplého vzduchu ven z místnosti.

Instalace mobilní klimatizace je poměrně jednoduchá, jedinou komplikací je umístění už zmíněné hadice. Ideálně by měla být vyvedena otvorem ve zdi – a to může být při jejím průměru 15–20 cm celkem oříšek. Navíc by neměla být příliš dlouhá, aby se zbytečně nezatěžoval kompresor klimatizace (s narůstající délkou rostou tlakové ztráty).

Tato klimatizace se nejlépe hodí pro chlazení vzduchu v menších pokojích o rozloze cca 10–25 čtverečních metrů. Využít ji lze zejména na sezónní a krátkodobý provoz v těch nejteplejších dnech. Mobilní klimatizační přístroje často dokážou také regulovat vlhkost vzduchu v pokoji, dokonce i pomoci k jeho cirkulaci.

Pro pořízení mobilní klimatizace mluví nízká pořizovací cena, která se pohybuje kolem osmi až devíti tisíc korun. Nevýhodou je menší účinnost, velká hlučnost a vyšší spotřeba elektřiny.

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Klimatizace typu split

Na rozdíl od mobilní klimatizace je kompresor a kondenzátor umístěn mimo místnost, proto je tato klimatizace také o poznání tišší. Split má totiž dvě jednotky – vnější s kompresorem instalujeme ven (na fasádu, na střechu, balkon či terasu), vnitřní chladící jednotku s regulací pak můžeme umístit například na stěnu, pod okno, na strop či do podhledu… na výběr je široká škála nejrůznějších druhů.

Díky regulaci se dá dosáhnout vyššího komfortu, například pomocí vhodně nastaveného denního a nočního programu. Moderní klimatizace také řídí provoz kompresoru takzvaným inventorem. Invertor s řídicím procesorem plynule reguluje výkon kompresoru podle vnější a vnitřní teploty, po přiblížení k nastavené teplotě v místnosti sníží intenzitu chlazení. Tím dokáže snížit elektrickou spotřebu klimatizace až o 40 procent a zároveň i prodloužit životnost kompresoru, protože se celkově méně spíná.

Základní splitovou klimatizaci pořídíme na trhu v ceně okolo devíti tisíc korun, kvalitnější zařízení vyjde i na patnáct tisíc a víc. Systém je pevně zabudovaný na požadovaném místě a vyžaduje odbornou montáž. Výhodou však je vysoká účinnost, tichý provoz a nízká spotřeba energie.

Při koupi zvažte

  • Chladicí výkon – průměrný chladicí výkon potřebný k vychlazení běžné místnosti (15 až 20 m2) je asi 30 W/m³, respektive 100 W/m². Tento údaj je však pouze orientační – přesný potřebný chladicí výkon závisí na mnoha faktorech (především na velikosti a oslunění prosklených ploch, ale i na tepelněizolačních vlastnostech obvodové konstrukce, dokonce i na chování a počtu obyvatel a množství spotřebičů produkujících teplo, jako je chladnička nebo počítače a podobně), proto je nutné poradit se o dimenzování s dodavatelskou firmou.
  • Průtok vzduchu
  • Tepelný výkon (u kombinovaných zařízení)
  • Energetickou třídu (uvádí se podobně jako u domácích spotřebičů a jednoduchým způsobem napoví, jaká je spotřeba zařízení ve srovnání s jinými podobnými. Navíc plánujete-li využívat komplexní zařízení celoročně, a nikoli pouze chladicí výkon v letních měsících, je důležitým parametrem i energetická náročnost. I zde vám v orientaci pomohou energetické štítky – každé zařízení je zařazeno do třídy podle spotřeby.)
  • Koeficienty COP a EER (mohou sloužit k orientaci v účinnosti zařízení, udávají poměr výkonu a příkonu – EER pro chlazení a COP pro vytápění. Čím vyšší hodnota, tím účinnější zařízení, tedy k dosažení stejného výkonu spotřebuje méně energie; zařízení v energetické třídě A mají COP 3,6 až 3,2, ve třídě B 3,2 až 2,8 atd.; COP i EER jsou pohyblivé hodnoty – jiná je například účinnost chlazení vzduchem při teplotě venkovního vzduchu 30 °C, jiná při 35 °C, proto je důležité, aby byly uvedeny hodnoty pro normalizované podmínky; pokud se má zařízení využívat celoročně, je dobré znát sezónní koeficient (SEER a SCOP), který udává průměrnou účinnost zařízení při různých teplotách vnějšího vzduchu.)
  • Hlučnost zařízení (měla by být uvedena hodnota akustického výkonu, která je snadno srovnatelná; je-li dán akustický tlak, musí být uvedeno, v jaké vzdálenosti od zdroje hluku je udáván. Hlučnost zařízení v nočním režimu by měla být určující hodnotou při výběru! Například kompaktní zařízení jako jsou okenní, podokenní a mobilní jednotky mají kompresor asi padesátinásobně výkonnější, a tedy i podstatně hlučnější než kompresor v chladničce.)
  • Způsob a možnosti proudění vzduchu
  • Přídavné funkce (například čištění a ionizace vzduchu)

Zdroj: PRE

Klimatizace typu multisplit

Zatímco klimatizace typu split zvládá chladit pouze jednu místnost, multisplit může chladit takřka celý dům. Pokud chcete klimatizovat více pokojů, vyplatí se sáhnout po klimatizaci typu multisplit s několika (dvěma, třemi apod.) vnitřními jednotkami, které jsou obsluhovány jednou vnější.

Vnitřní jednotky můžete vybírat podle designu a požadavku na umístění (například pod okno, do podhledu). Kvalitní zařízení také díky vestavěným filtrům dobře pročišťují vzduch v místnosti.

O nadimenzování správného výkonu jednotek klimatizace je nejlepší poradit se s odborníkem. Systém také vyžaduje montáž od specializované instalační firmy. Lze ji provést jak při stavbě nového bydlení, tak při rekonstrukci i v už zařízeném a užívaném bytě. Cena montáže se pak liší podle náročnosti na proces i použitý materiál, orientačně se pohybuje v řádech několika tisíc korun.

Klimatizace typu split i multisplit však mohou sloužit nejen k chlazení v létě, ale i k topení na principu tepelného čerpadla vzduch–vzduch v jarních a podzimních měsících. Jedná se tedy o přístroj vhodný pro celoroční provoz, s vysokou účinností – přitápění s ním patří mezi nejlevnější zdroje tepla vůbec. Kvalitní klimatizace má pak podle odborníků životnost minimálně deset let.

A jak je to se sazbou elektřiny pro klimatizace? „Pokud si zákazníci koupí klimatizaci pouze pro chlazení, zůstává jim stávající sazba. Pokud by klimatizace sloužila i k vytápění, mohou požádat o úpravu sazby na novou, pro tepelné čerpadlo,“ říká Jan Pavlů ze společnosti ČEZ.

Na takto nadimenzovanou klimatizaci lze tedy žádat o přiznání zvýhodněné sazby elektřiny D56d. V této sazbě lze následně při provozu dosáhnout až čtyřicetiprocentní úspory z ceny každé spotřebované kilowatthodiny proudu.

Tip!

Kompletní přehled distribučních sazeb elektřiny s podmínkami jejich získání najdete v našem článku:

Anketa

Domácí klima: dobrý nápad, špatný nápad?

Pořízení a provoz klimatizace

Pořízení pevné klimatizace vychází podle Tomáše Petráka ze společnosti Klima Rapid okolo dvacet tisíc korun na jednu místnost. Náklady na roční provoz pak propočítává podle výkonu klimatizace od pěti set do tří tisíc korun.

Oblíbenost domácích klimatizací stále stoupá. „Řekl bych, že se prodej navýšil oproti roku 2013 o 20 procent,“ vypočítává Petrák.

„V tomto případě jde téměř ze sta procent o plánovaný nákup a lidé s ním většinou počítají měsíce dopředu, nejčastěji pak jde o rozhodnutí z předchozího horkého léta,“ uvedl Robin Weintritt, ředitel prodeje Expert Elektro.

Podle energetického poradce Karla Murtingera má člověk vybírat vhodnou klimatizaci pro svůj dům nejlépe podle průměrné denní velikosti nežádoucích tepelných zisků. Následný roční provoz pak stojí v různých domácnostech různé peníze – Murtinger uvádí příklad, že zatímco v pasivní nebo nízkoenergetické dřevostavbě s nuceným větráním a žaluziemi mohou být v řádu stokorun za rok, v panelákovém bytě s orientací oken na východ a západ, bez vnějších žaluzií a s neukázněnými sousedy, kteří nechávají otevřená okna i přes den, mohou být náklady na provoz klimatizace i několik tisíc korun za rok.

Několik tipů na úspory při provozu klimatizace

Jak ušetřit

  • Pořiďte si vnější bílé nebo reflexní žaluzie na oknech (a přes den je nejlépe nechte stažené)
  • Nevětrejte trvale okny (rozhodně ne když je klimatizace puštěná), pokud to podmínky dovolí, větrejte v noci
  • Tepelně odizolujte stěny a strop nad nejvyšším podlažím (zvláště důležité, pokud je tam tmavá krytina a neodvětrávaný prostor)
  • Minimalizujte tepelné zisky z provozu spotřebičů (hlavně vaření, žehlení apod.)
  • Zhasínejte všechna nepotřebná světla, která dům zahřívají
  • Chlaďte, jen jen je to opravdu potřeba a tam, kde je to potřeba
  • Chlaďte na teploty 24–26 °C (každý stupeň pod 26 °C znamená značné zvýšení spotřeby, navíc i ze zdravotního hlediska by neměl být rozdíl mezi teplotou venku a vevnitř větší než šest až osm stupňů)
  • V místnosti, kam nesvítí slunce, lze podle odborníků dokonce ubrat deset procent výkonu
  • Při prodeji dejte na údaje na energetickém štítku

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Michaela Divišová

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2015 12:40, Jaroslav Orlík

To je článek jako pojď na mě zboku. To jsou takové obecné kecy, ale to, co se člověk chce dozvědět především, tedy přibližný příkon , nebo aspoň rozsah příkonů klimatizací pro určitý objem vzduchu, to jsem se nedozvěděl. Ale je to stejné i v jiných článcích. Jakobyste to všichni kopírovali ze stejného zdroje.

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jménem zákona otevřete kotel!

5. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Jménem zákona otevřete kotel!

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? Přijde na to… Kupříkladu sousedům je do toho dost, když do kotle ládujete, co tam nepatří, a otravujete jim vzduch. Ministr životního prostředí... celý článek

Vytápění přímotopy: Vývoj cen a budoucnost

27. 5. 2013 | Michaela Divišová | 23 komentářů

Vytápění přímotopy: Vývoj cen a budoucnost

Z původně oslavovaného způsobu vytápění se postupem let stala vůbec nejdražší možnost, jak si doma topit. Přímotopy – dříve velebené, nyní spíše zatracované. Jaký je vývoj cen za topení... celý článek

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

25. 3. 2013 | Michaela Divišová | 21 komentářů

Tipy a triky: jak ušetřit za teplo a vodu

Jsou vaše účty za vytápění a spotřebu vody vyšší, než jste ochotni dále snášet? Přinášíme několik tipů a triků, jak snížit platby za teplo a vodu.

Klimatizace v autě: kolik stojí a na kolik přijde údržba?

31. 7. 2012 | Jindřich Hradecký | 3 komentáře

Klimatizace v autě: kolik stojí a na kolik přijde údržba?

Ve většině případů si bez ní už auto nikdo nekoupí. A logicky pak výhodně ani neprodá. Klimatizace se za poslední roky stala naprostým standardem nových – a samozřejmě následně i ojetých... celý článek

Partners Financial Services