Pokladniční poukázky jsou vhodné i pro konzervativní investory

PR článek | rubrika: FINEXPO | 22. 5. 2023
Akcie a dluhopisy zná aspoň trochu každý. Jsou ale i jiné investiční nástroje. Pokladniční poukázky byly dostupné jen movitějším investorům, teď se přístup k nim otevírá i pro ty, kteří miliony investovat nemohou. Jak fungují, vysvětluje Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.
Pokladniční poukázky jsou vhodné i pro konzervativní investory

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Pojem pokladniční poukázka mnoho lidí vůbec nezná. A asi je ani nenapadne, že by nějak mohl souviset s investicemi. Můžete vysvětlit, o jaký produkt vlastně jde?

Státní pokladniční poukázku můžeme vnímat jako krátkodobý státní dluhopis se splatností do jednoho roku, který umožňuje státu půjčit si peníze na krátký čas a rychle. To znamená, že stát je zde v pozici emitenta, který vydá pokladniční poukázky. Respektive je vydává přímo ministerstvo financí a slouží ke krytí státního deficitu.

Pokladniční poukázka je veřejnosti poměrně neznámý pojem. Nejspíš to tedy není investiční nástroj pro běžného, drobného investora. Je to tak?

Donedávna to tak bylo, dnes už je ale situace jiná. Je fakt, že klienty jsou často banky, které pokladniční poukázky nakupují v řádech stamilionů, a to buď samy pro sebe, nebo pro svoje klienty. Nutno ale přiznat, že ne pro všechny klienty, ale pro ty prémiové, s vysokým kapitálem. Nákupy se většinou umožňovaly klientům s kapitálem převyšujícím 10 milionů korun.

Říkáte ale, že dnes už je situace jiná…

Ano, nyní se otevřela i cesta pro drobné střadatele.

Můžete přiblížit, jak se drobnější investoři můžou k pokladničním poukázkám dostat? Jak a kde je můžou koupit?

My, jako obchodník s cennými papíry, umožňujeme investovat prostřednictvím nové investiční strategie, která je založena na nákupu pokladničních poukázek. Nová strategie v rámci BHS Asset Managementu nese název CZK Úrokové portfolio a jejím prostřednictvím umožňujeme nákup pokladničních poukázek právě i menším investorům.

Kdo je Štěpán Křeček

Foto: Štěpán Křeček, BH Securites

Hlavní ekonom obchodníka s cennými papíry BH Securities. Odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je rovněž autorem podcastu Offline Štěpána Křečka, který si už poslechl víc než milion posluchačů. Věnuje se taky komunikaci s veřejností a médii. Patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

Je stanovená nějaká spodní hranice, kolik zájemce minimálně musí investovat?

Do CZK Úrokového portfolia lze investovat od 100 tisíc korun a neplatí se žádné vstupní poplatky. Investice je možné provádět pouze v českých korunách. To proto, aby neexistovalo žádné kurzové riziko. Při správě portfolií se nebude využívat algoritmické obchodování a veškeré operace budou provádět ručně zkušení portfolio manažeři BHS.

S jakým výnosem můžou investoři počítat a jak rychle dostanou peníze zpět?

Pro rok 2023 očekáváme čistý výnos ve výši 6,15 procenta. V případě zpětného odkupu garantujeme, že klient má peníze na účtu do 60 dní.

Komu byste pokladniční poukázky doporučil?

Jelikož je vydává stát, je to instrument určený zejména pro konzervativní investory. Doporučil bych ho i někomu, kdo nechce mít peníze vázané na delší dobu v dluhopisech nebo chce mít likvidní peníze. Určitě bych ho doporučil i někomu, komu není jedno, že mu jeho peníze požírá inflace, a chce mít bezpečný a státem garantovaný investiční nástroj.

Riziko tedy považujete za nízké?

Pokladniční poukázky můžeme v dnešní době považovat prakticky za bezrizikové. Aby byla výplata peněz nějakým způsobem ohrožena, musel by zkrachovat stát, což neočekávám.

O společnosti BH Securities

Přední nebankovní obchodník s cennými papíry působí na českém kapitálovém trhu od roku 1993. Společnost je zakládajícím členem Burzy cenných papírů Praha, České asociace obchodníků s cennými papíry a členem Asociace pro kapitálový trh České republiky. BHS je tvůrcem trhu a pokrývá široké spektrum trhů v Česku, Evropě i USA. Mezi hlavní produkty a služby splečnosti patří investice prostřednictvím fondů kvalifikovaných investorů, individuální správa majetku, obchodování na kapitálových trzích a investiční zlato.

V čem se liší pokladniční poukázka od dluhopisu?

Jejich princip se zdá podobný. Odlišnost je především ve splatnosti, kterou je třeba dodržet. U dluhopisů to zpravidla bývá od jednoho roku výše. Mezi oblíbené patří dluhopisy se splatností tři až pět let, ale můžou mít i delší. Problém by mohl nastat v okamžiku, kdy by někdo chtěl peníze dřív. V takovém případě totiž musí požádat emitenta, zda je ochotný dluhopis vykoupit zpět dřív, než je dohodnutá splatnost, nebo se pokusit prodat ho někomu jinému. Každopádně to není jednoduchá cesta.

Výnosu kolem šesti procent lze v současné době dosáhnout i na spořicích účtech. Jaký argument by ve prospěch pokladničních poukázek mohl hovořit v tomto případě?

V případě spořicího účtu nedosáhne investor takového zhodnocení jako u pokladničních poukázek. U úroků na spořicích účtech, ale i termínovaných vkladech totiž banka musí ještě provést srážkovou daň ve výši 15 procent. Když se na to tedy podíváte čistě matematicky, tak v případě úroku na spořicím účtu ve výši 6,15 procenta, což je náš očekávaný výnos u pokladničních poukázek, by čistý výnos očištěný o srážkovou daň činil pouze 5,23 procenta. Pokladniční poukázky totiž od roku 2021 nepodléhají 15procentní srážkové dani, což je činí atraktivnějšími.

Dá se očekávat, že výnos z pokladničních poukázek bude stoupat, nebo naopak klesat? Jaký očekáváte vývoj do budoucna?

Domnívám se, že po většinu roku 2023 bude Česká národní banka provádět jen minimální změny v nastavení výše úrokových sazeb, výraznější snížení úrokových sazeb předpokládám až v roce 2024. Proto očekávám, že i výnos z pokladničních poukázek bude po většinu letošního roku podobný, snad s mírným poklesem ve druhé polovině roku. Musíme si uvědomit, že prvotním cílem centrální banky bude snížit inflaci pod základní úrokovou sazbu, která dnes činí sedm procent, zatímco u inflace se dnes pohybujeme ve dvouciferných číslech. Podle ekonomických příruček by se základní úroková míra měla pohybovat zhruba jeden procentní bod nad úrovní inflace a pak by se dalo očekávat, že pokladniční poukázky budou inflaci i porážet.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, dluhopisy, investor

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services