Uchovatel hodnoty: Orná půda

Jan Traxler | rubrika: Když se řekne | 20. 3. 2017 | 5 komentářů
Kam dnes investovat? Mezi velkými investory se vysoké popularitě těší orná půda. Dlouhodobě si uchovává hodnotu a generuje výnos z pachtovného. Výnosu navíc lze dosáhnout výkupem a scelováním menších políček.
Uchovatel hodnoty: Orná půda

Podle statistik portálu Farmy.cz stoupla průměrná tržní cena orné půdy v České republice v roce 2016 o čtvrtinu – z 16 Kč/m² (162 565 Kč/ha) na 20 Kč/m² (204 085 Kč/ha). Za posledních šest let stoupla cena na dvojnásobek. Cena se samozřejmě liší v různých lokalitách a dle kvality půdy, zpravidla se pohybuje v rozmezí od 15 do 25 Kč/m². 

Růst tržní ceny orné půdy byl v uplynulých letech mimořádný. Hlad po výnosech žene v době nulových úrokových sazeb nahoru ceny všech nemovitostí. Se zemědělskou půdou to není jinak. Trh se ale nejspíš už začíná přehřívat, podle mnohých expertů cena půdy v tomto roce nejspíš už moc stoupat nebude.

Vývoj průměrné tržní ceny orné půdy v ČR (v Kč/ha)

Zdroj: Farmy.cz

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Dlouhodobě spíš konzervativní investice

Spekulativní investoři při stávajících cenách o zemědělskou půdu pomalu ztrácejí zájem. Pokud nedojde k nějakému regulativnímu zásahu státu, měla by cena zemědělské půdy dlouhodobě dál růst. Bude to ovšem – jak se dá předpokládat – výrazně pomalejším tempem. Ve větší míře se tak o půdu budou zajímat jen dlouhodobí investoři.

Spolu s růstem ceny orné půdy totiž dlouhodobě roste i pachtovné (nájemné) z této půdy. Rentabilita pronájmu orné půdy je sice relativně nízká (kolem dvou procent ročně), ale pro mnohé investory je to stabilní příjem, který má rostoucí tendenci, podobně jako když pronajímáte byt. A orná půda je všeobecně mezi investory vnímána jako velmi dobrý dlouhodobý uchovatel hodnoty.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Nejnověji na Finez.cz:

Měsíční přehled vývoje na trzích a jeden investiční tip navíc.

Únor 2017 na trzích

V Česku dva fondy pro kvalifikované investory

Zemědělská půda se proto hodí do leckterého investičního portfolia. Pro investory, kteří se nechtějí trápit s výkupem pozemků a následně se handrkovat se zemědělci a řešit daně a jiné starosti, se nabízí možnost nakoupit podíly na orné půdě prostřednictvím investičního fondu. V České republice působí dva fondy kvalifikovaných investorů zaměřené na investice do zemědělské půdy, oba velmi zajímavé.

Jeden fond dnes vydělává primárně na pronajímání půdy, je vhodný spíše pro dlouhodobé držení. Má navíc dividendovou třídu, v rámci které část inkasovaného pachtovného rozděluje akcionářům formou dividendy, takže si tímto způsobem lze vybudovat i zajímavou rentu.

Druhý fond vydělává primárně na růstu ceny. Vykupuje od drobných majitelů menší políčka, sceluje je do větších lánů a ty pak prodává koncovým investorům. Výnos primárně generuje až skutečným prodejem půdy, nikoliv přecenění na papíře. Je to poměrně náročný byznys, zato velmi lukrativní. Výnosový potenciál této strategie je vyšší. Jedná se ale o investici vhodnou spíš pro střednědobý horizont, než bude vyčerpán potenciál výkupu menších políček na českém trhu.

Jelikož se jedná o fondy kvalifikovaných investorů, nechci zabíhat do detailů jejich fungování. Každopádně i takové možnosti investice se dnes nabízí a považuji je za velmi lukrativní. Jinak samozřejmě jde nakoupit ornou půdu i napřímo. Velký dík v tomto směru patří provozovatelům internetových stránek Farmy.cz, kde je možné najít mnoho užitečných informací včetně cenových map a ověřit si tak obvyklou tržní cenu půdy v dané lokalitě.

Kvalifikovaný investor

Chcete-li se stát takzvaným kvalifikovaným investorem, musíte splnit tři podmínky. Především musíte být aspoň trochu při penězích. Pro investici do fondu kvalifikovaných investorů si nachystejte aspoň milion korun. Musíte taky vyplnit investiční dotazník, ze kterého vyplyne, že váš investiční profil investici do fondu kvalifikovaných investorů odpovídá. Administrátor fondu (nebo jím pověřená osoba) by měl potvrdit, že na základě informací, které od vás má, investice do fondu odpovídá vašemu finančnímu zázemí, vašim investičním cílům, odborným znalostem a zkušenostem. A pak ještě pro jistotu musíte vy sami podpisem stvrdit, že rozumíte, jaká rizika vám investicí do fondu kvalifikovaných investorů hrozí, a že je akceptujete.

Existuje také možnost stát se kvalifikovaným investorem bez vyplňování dotazníku. Vklad do fondu by pak měl být ale minimálně 125 000 eur, tj. nějakých 3 375 000 korun.

Podrobnosti o fondech kvalifikovaných investorů najdete v zákoně o investičních společnostech a investičních fondech.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2017 20:51, Marcela

Domnívám se, že při nákupu půdy musí být věnována zvláštní pozornost i způsobu hospodaření s ní, zejména pokud investujete v menším rozsahu.
Vodní nebo větrnou erozí je údajně ohroženo asi 50% půdních ploch v ČR. Pokud pronajímáte např. několik desítek hektarů zemědělskému družstvu, nemáte moc možností jak ovlivnit způsob hospodaření s půdou. Družstva preferují kukuřici a další širokořádkové plodiny. Na Vysočině mám vypozorovaná místa, kde i po velmi krátké bouřce dochází vlivem nevhodných postupů (např. nedodržení ochranného pásma vegetace kolem pramenišť) ke splachům, kdy kubíky a kubíky kvalitní ornice mizí v Želivce. Zůstává písek a štěrk a půda po letech ztrácí svoji hodnotu.

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services