FGEF využívá strategie, které jsou jinak investorům odborně a kapitálově obtížně dostupné

PR článek | rubrika: PR Článek | 3. 2. 2013 | 3 komentáře
„Tradiční investiční trhy jsou stále více nestabilní a náchylné k často neočekávaným událostem,“ říká v rozhovoru pro server Peníze.cz fund manager, lektor vzdělávacího projektu PROFITY.cz, spolumajitel společnosti Focus Equity Investments a partner fondu Focus Global Equity Fund Pavel Špaček.
FGEF využívá strategie, které jsou jinak investorům odborně a kapitálově obtížně dostupné

Mezi vaše klienty se řadí movitější investoři. Co jim radíte?

Naše poradenství vychází z filozofie, že současné finanční trhy jsou natolik komplexní a sofistikované, že dlouhodobě předvídat jejich vývoj prakticky není možné. S přihlédnutím k tomuto konceptu se snažíme klientovi poradit takové řešení, které vede k maximálnímu zhodnocení jeho majetku.

Jak přijímají vaše rady?

Větší část z nich velmi pozitivně. Převážně jde o jednotlivce a firmy, kteří preferují profesionální přístup a aktivní správu peněz s řízeným riskem. Zajímavé je, že nejvíce s námi investují lidé, kteří se v investicích orientují velmi dobře.

Můžete, prosím, srozumitelně vysvětlit, co přesně děláte?

Základní myšlenkou naší práce je detailní výběr „nejlepších“ obchodníků, kteří obchodují na světových burzách. Tento výběr spočívá v podrobné analýze registrovaných firem s licencí Commodity Trading Advisor (CTA), kterou uděluje americká asociace National Futures Associacion (NFA). Některé strategie těchto špičkových obchodníků totiž dokážou generovat výnos i desítky procent ročně, ale bohužel drtivá většina z nich je velmi riziková. Existují však obchodníci, kteří dosahují zajímavých výnosů i s předem definovanou úrovní rizika a vytvářejí tak zajímavé investiční příležitosti pro investory, kteří se orientují na absolutní výnos.

Naším cílem je pak nakupovat tyto „nejlepší“ strategie do portfolia fondu a naopak se vyhýbat těm, které nepoužívají optimální řízení rizik. Tento přístup vytváří vysoce výkonné portfolio a nabízí investorům složku pro účinnější diverzifikaci.

V Grafu 1 nabízíme srovnání dolarové výkonnosti fondu od roku 2008 s indexem CASAM CISDM CTA
Equal Weighted, globálním akciovým indexem MSCI World TR, komoditním indexem DJ UBS Commodity TR a dluhopisovými indexy trhu USA pro vládní, korporátní a high yield dluhopisy (vyjádřeno rovněž v dolaru).

V čem konkrétně jsou vaše služby pro klienta přínosem?

Konkrétně v tom, že se klient nemusí sám rozhodovat, do jaké investice peníze vloží. Nemusí analyzovat, jestli budou aktuálně nejlépe vynášet domácí či zahraniční aktiva, komodity nebo např. měny. Současně nemusí rozhodovat o tom, kam a jaké množství financí investovat. Všechny uvedené informace, včetně do jakého druhu aktiv, v jaké lokalitě a jakou strategií investovat, má zcela v kompetenci náš fond. Z klienta tak odpadá starost o diverzifikaci portfolia.

Jaké máte výsledky?

Celková dolarová návratnost našeho portfolia je 122,50 % za pět let. To odpovídá anualizované návratnosti 17,35 % p.a. Pro srovnání americký akciový index S&P 500 (který v podstatě reprezentuje výkonnost americké ekonomiky), zhodnotil ve stejném období aktiva o -0,58 %. K tomu myslím, není co dodávat.

Ale z toho si strhnete poplatky, ne?

Ne, to je čistý zisk pro klienta.

A jaká je tedy vaše odměna?

Účtujeme klientům dva poplatky. Poplatek za správu aktiv, (což jsou 2 % ročně z objemu spravovaného majetku) a pak výkonnostní poplatek, který je 20 % z vytvořeného zisku. Výše uvedený zisk je již po odečtení těchto poplatků. Bohužel praxe v ČR je taková, že většina investičních firem strhává klientům různé poplatky bez ohledu na to, zda-li mu vydělají peníze, nebo ne. Osobně to považuji za velmi neférový přístup vůči klientovi.

No řekněte sám, není férové účtovat vám poplatek pouze z toho, co vám vyděláme? Nejen, že se stáváme silněji motivováni k dobrým výsledkům, ale především se značně snižuje prostor pro morální hazard. Navíc máte jistotu, že pokud vám nic nevyděláme, tak nic nedostaneme. Tento způsob odměňování je v zahraničí naprosto běžný a nám připadá velice spravedlivý. Mysleli jsme, že podobný styl odměňování přijde do Česka mnohem dříve, ale v podstatě pomohla až krize z roku 2008. Po ní se lidé totiž začali více zajímat o to, jak je s jejich penězi nakládáno a kolik si vlastně fondy účtují na poplatcích.

Schéma diverzifikace fondu: rozložení kapitálu mezi 6 CTAs, resp. money manažerů (MM)

Co stojí za tak velkým zájmem o váš fond v posledním období?

Kromě samotných výsledků jde o kombinaci několika dalších faktorů. Za prvé, tradiční investiční trhy jsou stále více nestabilní a náchylné k často neočekávaným událostem. Většina investorů na tuto situaci reaguje tím, že se snaží efektivněji pracovat s celkovou mírou rizika svých portfolií a často volí náš fond jako prostředek k lepší diverzifikaci.

Za druhé, řada našich studií dokazuje, že portfolio, které investuje do našeho fondu, může přinést výrazně vyšší a více stabilní výnos než portfolio, které obsahuje pouze akcie a dluhopisy. Stejné studie ukazují, že vyššího výnosu může být dosaženo bez zvyšování rizika, nebo dokonce i s rizikem nižším.

Třetím faktorem je náš velmi široký obchodní záběr. Obchodujeme totiž jak akciové indexy, tak např. měny, dluhopisy, úrokové sazby či všechny typy komodit. Všechny tyto finanční instrumenty pro nás vytvářejí zcela nové kategorie ziskových příležitosti.

No a konečně z pohledu samotného investora je náš fond příležitostí, jak konzistentně dosahovat relativně vysoké ziskovosti při kontrolovaném riziku a přitom se věnovat tomu, co vás baví. S oblibou klientům vždy říkám: „Věnujte se rodině, svému byznysu či koníčkům a starosti s penězi nechte na nás.“

Mnoho odborníků se nedokáže shodnout v otázce optimální diverzifikace portfolia. Jaký je na tuto problematiku váš názor?

Podle mého názoru je stále těžší kvalitní diverzifikace dosáhnout, a když už se vám to podaří, tak je ještě těžší si ji udržet. Statická portfolia s jednoduchým rebalancováním aktiv totiž přestávají plnit svůj účel. Vzpomeňte si na rok 2008. Tehdy jsme byli svědky téměř synchronizovaného propadu všech tříd aktiv, což kompletně otřáslo ideou diverzifikovaného portfolia. Korelace (závislost) dříve nekorelovaných aktiv se tehdy zvýšila na neuvěřitelnou úroveň a dostala do úzkých téměř všechny investory. Ti se ve snaze o „vyšší diverzifikaci“, snažili dostat do portfolií další a další třídy aktiv a kromě tradičních „diverzifikátorů“, jako jsou měny, komodity či nemovitosti, začali nakupovat také méně likvidní aktiva jako např. infrastrukturní projekty atd. Bohužel při podobných propadech trhů „padá v podstatě všechno“ (akcie, dluhopisy, komodity, reality, hedgeové fondy atd.) a co hůře, některá aktiva výrazně ztrácí likviditu.

Nápad s diverzifikací portfolia tedy může fungovat, ale pouze za předpokladu, že korelace mezi třídami aktiv v portfoliu jsou v čase relativně stabilní. Jedinou cestou jak toho dosáhnout, je kombinovat v portfoliu více typů investic, jejichž vzájemná korelace se co nejvíce blíží nule. Historická korelace našeho fondu k americkým akciím (S&P 500) je 0,12 % a k německým (DAX) 0,23 %, proto si dovoluji říct, že náš fond je k tomuto účelu téměř ideální.

Z vašich výsledků je zřejmé, že váš fond dosahuje výnosů i v dobách poklesu světových ekonomik. Jak je to možné?

Je to z toho důvodu, že náš fond využívá široké spektrum dlouhodobých i krátkodobých investičních nástrojů napříč trhem a participuje jak na růstu, tak i poklesu trhů. Tento přístup, náš činí vysoce flexibilní. Většina tradičních investic je omezena pouze na tzv. „Buy and hold“ (nakup a drž), a to navíc v úzké škále finančních nástrojů. Oproti tomu náš fond může investovat do širokého okruhu investičních nástrojů (komodity, finanční deriváty, měny atd.). Nestabilní prostředí, které způsobuje problémy tradičním investicím, je přesně to, co my naopak vyhledáváme. Navíc aktivně vstupujeme do trhu a zase z něho vystupujeme i ve velmi krátkých časových intervalech. Tento aktivní přístup nám umožňuje generovat obchody, i když se v trzích zdánlivě nic neděje. Může se tedy stát, že na konci roku vyroste určitý trh např. o 5 %, ale fond zhodnotí např. o 15 %, protože náš aktivní obchodní styl byl mnohem flexibilnější než „pouhé doufání“, zda-li bude trh v průběhu roku vůbec růst.

To ale nevysvětluje, jak můžete vydělávat, když ekonomika klesá nebo stagnuje.

Spekulujeme také na pokles ceny. Nejdříve danou akcii nebo komoditu prodáme, abychom ji po následném poklesu nakoupili zpět (levněji) a tím vydělali. Tato forma obchodování, a tím odpovídám na vaši otázku, nám umožňuje vydělávat i v dobách, kdy dochází k poklesu světových ekonomik.

Mimochodem, všimněte si zajímavé věci. Kdykoliv uslyšíte v médiích hovořit nějakého odborníka na finanční trhy, téměř vždy se dozvíte, jak levně nakoupit, ať už akcie, komodity nebo měny. Každý mluví pouze o tom, kdy je nejvhodnější čas k nákupu, ale o možnosti, že můžete také prodávat (spekulovat na pokles ceny), se už většinou nedozvíte. Přitom vstup do krátké pozice (spekulovat na pokles) je mnohem zajímavější než vstup do dlouhé (spekulovat na růst). Profesionálové dobře vědí, že trhy mají tendence „padat“ mnohem rychleji než růst, a pokud víte, co děláte, můžete na tomto pohybu skvěle vydělat.

Náš fond disponuje desítkami strategií s orientací na pokles trhu. To nám umožňuje daleko flexibilněji reagovat na změny nálad trhů a nedržet dlouhé pozice v nekonečných poklesech.

Hezkým příkladem jsou také opční strategie.  Na opcích je vynikající, že můžete vydělávat, i když jde trh do strany, protože se zde vydělává na rozpadu časového prémia, nikoli na pohybu podkladového aktiva.

Fond vyřeší za investory otázky kam, jak a kdy investovat své finanční prostředky

Dobře, ale i tak. Pokud přece neodhadnete správně budoucí směr trhu, tak můžete prodělat velkou část svých peněz. Není to příliš rizikové?

Ano, obchodování může být velmi rizikové, záleží ovšem, jak se k němu přistupuje. My se řídíme pravidlem, že v každém jednotlivém obchodě nikdy neriskujeme v průměru více než 2 % objemu majetku fondu. Naším základním nástrojem je tedy perfektní kontrola a omezování rizika. Pokud náš obchodník špatně odhadne budoucí pohyb trhu, může svůj risk kontrolovat a omezovat s pomocí jednoduchého nástroje, kterému se říká stop-loss. Výše stop-lossu nám v podstatě říká, jakou maximální částku jsme ochotni v daném obchodě ztratit. Mimochodem, řízení risku považujeme ve fondu za jednu z nejvyšších priorit. Důkazem, že se nám to celkem daří, je, že naše nejvyšší měsíční ztráta, kterou jsme kdy zaznamenali, nepřesáhla 3,57 % oproti zmiňovanému S&P 500, který měl v tomto období ztrátu 47,51 %.

To zní zajímavě. Pro jakého investora je váš fond vlastně vhodný?

Náš ideální investor je takový, který hledá přidání větší diverzifikace do svého tradičního portfolia s dlouhodobým investičním horizontem. Fond mu umožní získat vyšší, rizikově očištěný výnos a nabízí strategie, které jsou nezávislé (nekorelované) s tradičními typy aktiv. Nicméně upozorňuji, náš fond nemusí být vhodný pro všechny investory, proto klademe velký důraz na to, aby klient pochopil, jak s majetkem ve fondu nakládáme. To je i důvod, proč doporučujeme klientům, aby zachovali svoji investici nejméně po dobu jednoho roku, ideálně po dobu tří let. Je to klíčové pro naši dlouhodobou spokojenou spolupráci.

Když mluvíte o dlouhodobé spolupráci, jak vlastně nakládáte s majetkem fondu, resp. jak je zajištěna jeho bezpečnost?

Náš fond je pod dohledem americké CFTC (Commodity Futures Trading Commission) a je administrován renomovanou společností. To znamená, že klientovy prostředky nejsou drženy na běžném firemním účtu, ale na segregovaném účtu clearingu brokerské společnosti. My pak jako manažeři fondu s nimi můžeme pouze obchodovat, nikoliv však jakkoliv disponovat.

Rozdělení portfolia dle tříd aktiv, které se velmi dynamicky mění

Jak je vyřešeno daňové zatížení investice?

Pro své klienty se snažíme cíleně a efektivně využít odlišností jednotlivých daňových režimů. Zcela transparentně využíváme výhod, které jsou nabízeny různými legislativními strukturami. Ze zemí, které nabízejí tyto zvýhodněné režimy, označovaných též jako „daňové ráje“, jsme vybrali Bermudské ostrovy. Společnost, resp. fond s tímto domicilem, je standardní právní subjekt, jehož výhodou ale je, že je plně osvobozen od daně z příjmu, od DPH nebo daně z kapitálových zisků. Z toho plyne, že veškerý vygenerovaný zisk tak můžeme rozdělit mezi naše akcionáře.

Co musím udělat, abych se stal vaším klientem?

Vstup do našeho fondu není veřejně dostupným statkem, protože investovat mohou pouze kvalifikovaní investoři. V zásadě ale musíte udělat tři věci. Za prvé vědět, kolik chcete investovat, za druhé vědět, na jak dlouho, a za třetí, musíte vědět, jestli chcete investovat jako fyzická, nebo právnická osoba.

Život ale není pouze o práci. Jak trávíte volný čas a co vás nejvíce baví?

Většinu volného času trávím s přítelkyní nebo v okruhu svých přátel. Mezi mé oblíbené koníčky patří hlavně studium ekonomie či politologie a také komentování sportovních přenosů pro ČRo 1 Radiožurnál. V poslední době se také věnuji vzdělávacímu projektu PROFITY.cz, kde učíme zájemce o trading obchodovat na finančních trzích.

FOCUS Global Equity
Profity.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services