Fondy: hubený krátký týden

Petr Fejtek | 24. 4. 2006
Fondy: hubený krátký týden
Pondělí sice chybělo, ale necelá čtvrtmiliarda je přesto jen chudičkým čistým výsledkem. Opět se nejdřív muselo nahradit 160 miliónů, které opustily peněžní trh a dluhopisy. Jinak vše při starém, ve volbách by stále zvítězily smíšené fondy.

Nepřízeň fondům peněžního trhu je dlouhodobá, ale zřejmě jen zdánlivá, protože z těch více než 100 miliard, které tam dlouhodobě zahálejí, část odchází do vhodnějších aktiv. A jde tedy o chvályhodný jev postupného růstu kvalifikace investorů i poradců. Roční výnos 1,3 až 1,6 % jistě není to pravé ořechové. Jde skutečně jen o krátkodobou "peněženku".

Dluhopisy – větší problém

Dlouhodobý odliv z dluhopisových fondů může mít sice podobné důvody, ale bez dluhopisové složky standardní portfolio postavit zkrátka nejde. Konzervativní složku lze sice zčásti nahradit třeba stavebním spořením, strukturovanými produkty, snad i zajištěnými fondy, ale…
Na druhou stranu bychom měli výkonnost hodnotit až na dvouletém horizontu, kde stále ještě není tak zle: vidíme tam 3 až 5 % p.a., což není k zahození.

Opatrnější rady doporučovaly část z dluhopisové složky přesunout na peněžní trh, naopak nyní bouchla do stolu HSBC: investoři by měli dát přednost akciím před dluhopisy! Co vy na to?

Zajištěné fondy jakoby se nyní hledaly – celkem přibraly jen 120 miliónů korun, když více než třetinu z toho zvládla dvojice ČS 13+14. Kombajn ČSOB-KBC prodal jen za 13 miliónů novinky Evropského nemovitostního růstu 1, dokonce trojnásobný úspěch zaznamenal kratší (3 roky a 1 měsíc) ČSOB Reverzní Click 6.

Mixovaná stálice, akciový výskok

Smíšené fondy si opět připsaly víc než 200 miliónů korun a po delší době zase zabodovaly ty konvergenční – IKS Balancovaný (profil, názory) za týden vydělal 2,3 %, ČSOB Středoevropský (profil, názory) 1,4 %. Globální akcie sice také rostly, ale výnosy spolkl dolar, takže zbyly jen setinky, nejvýš desetinky procenta.
To takový ISČS Sporotrend (profil, názory) opět potěšil skoro 3,7% skokem a kdo by se divil, že do něj zamířilo 30 miliónů korun. Ostatní si také polepšily a celkem pod svá křídla přivedly spolu s FF dalších 50 miliónů korun.

Tajenku letošní křížovky mate dolar, když padl na 7měsíční minimum, ropa zase stoupla na historická maxima. Dolar jen letos ztratil skoro 2,5 % a Goldman Sachs vidí možnost i 1,26 dolarů za euro. Dlouhodobě má ale americká měna prostor k posílení, i když ji střednědobě může tížit potenciální konflikt v Íránu. Ovšem zápis z posledního jednání Fedu vzbudil důvěru, že další zvyšování úrokových sazeb je již u konce.
Americké akcie tak zaznamenaly největší rally za poslední rok, což povzbudilo nejen celou Evropu, ale i latinsko-americké trhy si vedly velmi dobře: emerging markets jsou opět v kurzu, takže… Praha další růsty, jen Polsko i Maďarsko si polepšilo ještě víc.

Nokia si zatelefonovala pro lepší než očekávané výsledky – růst zisku o 21 % dopomohl Evropě k nejlepšímu týdnu od února.

Dow Jones má již jen týden k maximu – ve čtvrtek totiž dosáhl šestileté laťky (hodnoty z 20. ledna roku 2000), k překonání historického maxima z 14. ledna mu schází již jen krůček.

Nu a u nás Orco vydělalo přes 10 %, ČEZu zvedla rating agentura Fitch, těšit se můžeme na valnou hromadu 23. května a plánuje vstup na varšavskou burzu ještě do konce června. Má zájem také investovat až 49% podíl do výstavby nové jaderné elektrárny v bulharském Belene.
PX zvládl 2,7 % za týden, ovšem stále jen maličko přes 5 % od začátku letošního roku (jsme jakoby na 17. únoru).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Fondy: na pomlázku teprve čekáme

18. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na pomlázku teprve čekáme

Bezmála třičtvrtě miliardy není k zahození, ale protože závodní pole prořídlo, museli tahouni opět pracovat za outsidery. Zatímco mixy si celý peloton díky nové realitní posile hlídají,... celý článek

Fondy: zatím stále pod průměrem

10. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zatím stále pod průměrem

Něco přes 600 miliónů korun ovšem není k zahození, zejména když z peněžních fondů stále teče jak z děravé konve – spolu s dluhopisovými z nich opět odešla čtvrtmiliarda. Ostatní tak... celý článek

Fondy: přešlapování na místě

3. 4. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: přešlapování na místě

Nejistota roste nejen na trzích, ale zejména v informačních médiích, takže není překvapivé, že se investoři nechtějí bezhlavě vrhat do povodňových vln. A kudy dál se neshodnou ani odborníci.... celý článek

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

27. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jaro klíčí jen pomalu

Jen 700 miliónů přišlo do fondů první jarní týden. Podepsal se na tom ovšem zejména čtvrtmiliardový odliv z fondů peněžního trhu.

Fondy: jak na tobogánu

20. 3. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: jak na tobogánu

V minulém týdnu se u nás fondy musely smířit s necelou půl miliardou. Kolísání na trzích mnohé investory určitě znejistilo, ale ne zas tolik, jak by se dalo očekávat. Základní otázka... celý článek

Partners Financial Services