Jak se třpytí zlatá investice?

Jak se třpytí zlatá investice?
Za poslední čtyři roky vzrostla cena zlata více než dlouhodobé zhodnocení akciových trhů. Přiklání se k němu stále více investorů. Je pro to skutečně pádný důvod? Jak lze se zlatem obchodovat?

V současné době lze charakterizovat tyto tři důvody, které nejvýrazněji ovlivňují růst ceny zlata:

  1. Zdražování zlata zapříčinil propad kurzu dolaru na devizovém trhu, stačí jen srovnat růst ceny zlata s vývojem dolaru vůči ostatním světovým měnám. Aktuální vývoj ukazuje, že oslabování dolaru má ještě gradaci před sebou.
  2. Změny podílu zlata v rezervách centrálních bank ovlivňují jeho cenu na trhu.
  3. Cenu komodity ženou vzhůru i obavy z teroristických útoků po celém světě.
Graf: Závislost vývoje ceny zlata na oslabování dolaru


Zdroj: Fond Shop

Kurz ceny zlata se vyvíjí v protikladu k vývoji amerického dolaru. Oceňování zlata na světových trzích v americkém dolaru způsobuje, že při oslabování dolaru roste cena komodity a naopak. Za poslední čtyři roky vzrostla cena zlata v dolaru o 60 %, tedy o 12,5 % ročně, což je více než dlouhodobé zhodnocení akciových trhů. S tím, jak cena zlata stoupá, začíná se k této komoditě přiklánět větší počet investorů.

Cenu zlata také významně ovlivňují změny jeho podílu v rezervách světových centrálních bank (většina bank totiž drží část svých rezerv právě ve zlatě, evropské centrální banky v něm mají v průměru mezi 40 - 50 % z celkového objemu rezerv a snaží se o další snížení tohoto čísla). Tyto změny ovlivňují nabídku i poptávku, a tím pochopitelně cenu. Trendem poslední doby je především výprodej zlata z rezerv evropských centrálních bank. Jedním z důvodů je "vládní" tlak. Politici totiž chtějí, aby banky své zlaté rezervy prodávaly, a tím pomohly financovat deficitní rozpočty.

Důležitým prvkem jsou také transakce na Londýnském trhu London Bullion Markets pod dohledem asociace zvané London Bullion Markets Association (dále "LBMA"). Klíčovou referenční hodnotou je pro cenu zlata takzvaný "London Gold Fixing", a to již po více než 85 let. Základní obchod se zlatem se nazývá spot. Cena zlata je stanovena v amerických dolarech a jednotkou je trojská unce, to jest 31,103 gramů. Uvádí se jako poměr nákupní ceny (takzvaný bid) a nabízené ceny (neboli offer), zápis tak může vypadat například takto: zlato se obchoduje za USD 392,50/392,80.

Různá výkonnost v různých měnách

Z historického pohledu se funkce zlata jako investičního aktiva proměňují. Názorným příkladem může být doporučený podíl zlata v portfoliu. Zatímco před několika desetiletími se zlato podílelo na hodnotě portfolia 10 - 30 %, současný podíl je nižší než 1 %. To vysvětluje tendenci výprodeje zlatých rezerv u evropských centrálních bank v posledních letech.

Neexistují žádné zlaté pruty. Tento výraz pochází od špatných překladatelů, kteří používají levné anglicko-české slovníky. Správný výraz, který odpovídá anglickému slovu "bar" (v souvislosti se zlatem), je "slitek". Nejlépe si ho lze představit jako cihlu o váze 12,5 kilogramu.
Vedle zlatých cihel se obchoduje se zlatými mincemi, mezi ty nejznámější patří American Eagle, Maple Leaf, Britannia, Philharmonic, Kangaroo. V České republice je investice do mincí a zlatých slitků zatížená 19% DPH, proto se může zdát výhodnější nákup na zahraničním trhu. Specializované zahraniční společnosti sice zprostředkují nákup zlatých cihel, ale v konečné ceně se promítnou vedlejší náklady a opět daň z přidané hodnoty. Tržní cena zlata proto bude vyšší nežli cena zlata kótovaného na burze.

Aktuálně dosahuje cena zlata necelých 430 dolarů za trojskou unci (31,1035 gramů). Jak napsal David Urbánek v časopisu Fond Shop, z pohledu domácího investora je mnohem důležitější výkonnost měřená v koruně, "eurové" investory pak zajímá výkonnost v euru. Zatímco v americkém dolaru se cena zlata za posledních pět let zvýšila o 50 %, v eurovém vyjádření to totiž bylo jen pouhých 10 %. Nejhůře dopadli korunoví investoři, kteří při investici do zlatých cihel za posledních pět let prodělali 6,7 %. Posilování evropské měny i koruny jde totiž přesně proti růstu ceny zlata v dolaru.

Kde zlato nakoupit?

Nákup zlatých cihel na našem území není možný, banky totiž toto investiční aktivum neprodávají. Drobní investoři ale mohou investovat do zlatých mincí nebo zlatých šperků. Prodejní ceny mincí lze zjistit ve světových katalozích nebo ve specializovaných numizmatických prodejnách. ČNB nabízí zlaté pamětní mince prostřednictvím svých smluvních prodejců, především numizmatických prodejen. Nezapomeňte, že v tržní ceně pamětních mincí se zároveň promítá jejich historická a umělecká hodnota. Mince rovněž pořídíte ve vybraných pobočkách České spořitelny.

Nákup sběratelských mincí na internetových dražbách je velmi riskantní, ty k nabídce často využívají podvodníci. Proto doporučujeme zvolit jistější nákup prostřednictvím oficiálních dražeb organizovaných celním či finančním úřadem nebo autorizovaným obchodníkem s mincemi. Jejich drobnou nevýhodou, která se ovšem vyplatí, jsou vedlejší poplatky za vstupné, aukční katalog, popřípadě za odeslání vydražené komodity.

Nakoupit rovněž lze u nejznámějších světových mincoven, těmi jsou Australian Mint (gold Kangaroo coins, platinum Koala coins, silver Kookaburra coins), Austrian Mint (gold Philharmonic coins), British Royal Mint (gold or platinum Britannia coins), Royal Canadian Mint (gold, platinum or silver Maple Leaf coins), South African Mint (gold Krugerrand coins), US Mint (American Eagle coins in gold or silver), Investičně zajímavé jsou i platinové mince. Nejvyšší čistotu zlata na světě má kanadská mincovna Gold Maple Leaves, čistotu jejich mincí garantuje Kanadská vláda.
Zlaté šperky nakoupíte prostřednictvím obchodníků s drahými kovy.

Jak se na zlatě vydělává?

"Zlatých" investiční příležitostí je ovšem celá řada. Prostřednictvím centrální banky (to znamená u nás ČNB) nebo spekulativních investičních fondů (takzvaných hedge funds) či obchodníků s drahými kovy se spekuluje na výnosy z úroků za depozitum zlata, takzvaný gold forward. Podobnou formou obchodu se zlatem je gold futures - při nákupu znamená pro kupce závazek nakoupit a pro prodávajícího závazek prodat ve stanovený termín. Hlavním rozdílem mezi gold forwards a gold futures je pohled na úvěrové riziko protistrany. V případě gold forwards musí být provedena analýza protistrany a stanoven limit (maximálně možný objem transakcí) než je možno uzavírat jakékoliv obchody. Naopak v gold futures toto není potřeba, neboť se jedná, velmi zjednodušeně řečeno, o "sázku" na vývoj ceny v budoucnu.

Formou obchodu je i tak zvaný gold fras. Tento instrument představuje vlastně "gold deposit", jehož začátek je stanoven na určitý termín v budoucnu.

Jinou investiční variantou jsou indexové akcie (Central Gold - Trust, Gold Bullion Securities nebo street - TRACKS Gold Trust), jejichž podkladovým aktivem je zlato. Společnost Barclays Global Advisors emitovala 21. ledna letošního roku novou indexovou akcii (ETF) s názvem iShares COMEX Gold Trust, především ve snaze přiblížit investice do zlata širší skupině investorů. Podle slov zástupců společnosti se jedná se o indexovou akcií, umožňující investorům snadný a z pohledu nákladů efektivní přístup k trhu se zlatem. Tento fond bude fyzicky držet zlaté cihly (gold bullion), určitá část portfolia zůstane v hotovosti. Cena tohoto ETF by měla v zásadě věrně kopírovat denní pohyb ceny zlata. Primární burzou tohoto ETF bude jako v případě ostatních titulů American Stock Exchange.

Do zlata můžete investovat i pomocí investičních certifikátů, které nabízejí světové banky, nebo do akcií fondů zaměřených na společnosti těžící zlato (u nás je distribuován pouze jeden fond tohoto typu - Capital Invest Gold Stock). Banky nabízejí i jiné investiční prostředky úzce spjaté s hodnotou zlata, takzvané zlaté dluhopisy - jejich výnosnost je odvozena od ceny zlata na trhu. Jde o úročené cenné papíry se splatností nad 1 rok, emitentem bývá stát, banka a různé korporace. Kromě dluhopisů s pevným kupónem se lze běžně setkat s dluhopisy s variabilním kupónem a dluhopisy s nulovým kupónem. Investor při nákupu může s vysokou pravděpodobností odhadnout výnos do splatnosti.

Co bude dál?

Zpravodajství iHned informovalo o probíhajících spekulacích o možném prodeji zlatých rezerv Mezinárodního měnového fondu. V jejich důsledku cena zlata poklesla, místy až na 424 dolarů za unci, roli sehrálo i oživení kurzu dolaru. Někteří analytici tvrdí, že prostor pro růst ceny zlata v tomto roce již není a příští rok prý dokonce přijde další pokles. V minulosti se ovšem analytici ve svých prognózách často mýlili, i dnes proto optimisté očekávají, že cena zlata v příštích letech dále poroste. Jedním z faktorů, který pohyb ceny zlata významně ovlivní, bude chování centrálních bank.
Každopádně si buďme vědomi toho, že zlato je silně volatilní. Tento fakt, v kombinaci s vysokou závislostí zlata na pohybu amerického dolaru, je příčinou toho, že nelze zlato ve velké míře doporučit do portfolia. Jedná se do jisté míry o "spekulativní investici", která by v portfoliu neměla přesáhnout 5 %.

Je pro vás investice do zlata zajímavá? V jaké formě byste do zlata investovali vy? Jak se jeho cena bude v budoucnu vyvíjet?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investování po česku: pasivní a neefektivní

18. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

Investování po česku: pasivní a neefektivní

Nejvíce peněz ukládáme na stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění. Finanční odborníci o nás říkají, že využíváme investiční produkty rozhodně pasivněji a méně efektivně,... celý článek

Konec ropné civilizace?

25. 1. 2005 | Michal Mišun

Konec ropné civilizace?

Lidstvo již pravděpodobně spotřebovalo polovinu ropných zásob. To znamená pouze jedno: produkce ropy bude postupně klesat tak, jak budou jednotlivá naleziště vytěžena. Jasný je i trend... celý článek

S penězi místo do banky do sila?

23. 12. 2004 | redakce Peníze.CZ

S penězi místo do banky do sila?

Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste koupit malý byt, budoucí stavební parcelu nebo investujte do zahraničních nemovitostních fondů.... celý článek

Černé zlato: nutnost pro řidiče i investory

6. 8. 2004 | Martin Svoboda

Černé zlato: nutnost pro řidiče i investory

Zajímá vás, jak lze s ropou vydělat za tři roky 47 %, tedy získat rekordní úročení ve výši 13,70 % p.a.? Investoři a řidiči automobilů, kteří chcete využít tuto poměrně jedinečnou výnosovou... celý článek

Partners Financial Services