Konec ropné civilizace?

Konec ropné civilizace?
Lidstvo již pravděpodobně spotřebovalo polovinu ropných zásob. To znamená pouze jedno: produkce ropy bude postupně klesat tak, jak budou jednotlivá naleziště vytěžena. Jasný je i trend vývoje ceny. Posuďme fakta o "černém zlatu".

Ropa se nachází v Zemi jen v úzké vrstvě. Každý kilometr ke středu Země teplota stoupá o 25 stupňů Celsia. Aby vznikla ropa muselo dojít k příhodných teplotním podmínkám: příliš blízko povrchu je chladno na vznik ropy, příliš hluboko vzniká místo ropy plyn. Vzhledem k tomu, že ropu lze nalézt jenom v úzké vrstvě, byl geologický průzkum Země, co se týká ropy, již dokončen. Existuje sice několik méně prozkoumaných lokalit (Jihočínské moře), ale vcelku platí, že nové závažné objevy jsou silně nepravděpodobné.

Další fakta:

  • Aby se ropa vyplatila těžit, musí být naleziště dostatečně komerčně objemné. Po objevení trvá 6 - 7 let než je těžba připravena. Každé naleziště má určitou životnost. Jakmile dochází, musí těžební společnost nebo produkující země najít nové naleziště.
  • Budoucí produkce závisí na objemu současné a minulé těžby. Podle některých odborníků dosáhne maximální objem těžené ropy svého vrcholu v letech 2004 - 2007.
  • Zásoby ropy jsou ještě na několik desítek let. Jakmile však začnou být využívány všechny těžební kapacity a dojde k postupnému vyčerpávání nalezišť, musí cena ropy- při konstantní či rostoucí poptávce - zákonitě růst. Západ byl historicky rychle industrializován díky levným fosilním energiím (ropa, uhlí). Drahá ropa může být značný problém pro nynější rozvojové země (Čína, Indie), neboť ty pro svůj vývoj ropu potřebují.
  • Budoucnost leží v alternativních zdrojích energie, ale jejich vývoj je časově náročný. Do doby, než budou vyvinuty a masově rozšířeny bude obrovský tlak ne cenu ropy.

Zásoby ropy

Podle studie Mezinárodního měnového fondu z roku 2003 jsou na světě prokázané rezervy 1 048 mld. barelů a předpokládané rezervy 939 mld. barelů. Problém je, že tyto objemy rezerv reportují jednotlivé těžařské státy samy a mnohé údaje jsou značně podezřelé. Zejména země OPEC publikují velice zvláštní údaje. Po mnoho let v řadě obvykle publikují stejné či obdobné ropné rezervy, což implikuje že nově nalezené ložiska jsou přesně veliké jako ropa v daný rok vytěžená (což je samo o sobě podivné) a pak jeden rok oznámí zvýšení rezerv o 50 - 100 %. Například v roce 1988 zvýšilo své rezervy 5 zemí OPEC (Venezuela, Iran, Irák, Dubai, Abu Dhabi) o 125 %, přičemž od roku 1980 se výše rezerv těchto států prakticky nezvýšila.
Publikovaná data nejsou až tak divná pokud si uvědomíme, že když země OPEC stanovují těžební kvóty svým členům berou v úvahu výši jejich nevytěžených rezerv: čím vyšší rezervy ropy daná země má, tím více může těžit.

Navíc ropné zásoby mohou sloužit jako zajištění mezinárodních finančních půjček. Například při mexické krizi v prosinci 1994 Mexické Peso zdevalvovalo o 35 % a Mexické centrální bance se snížily finanční rezervy z 29 mld. USD na 5 mld. USD. K stabilizování situace poskytlo USA Mexiku půjčku ve výši 50 mld. USD, která byla ručena budoucími výnosy z exportu ropy.

Problém uváděných zásob je možná velmi vážný - ropný gigant Royal Dutch Shell oznámil počátkem roku 2004 revizi svých zásob ropy o 20 % dolů. Že by první vlaštovka?

Je třeba si dále uvědomit, že globální ekonomika je založena na snadno dostupné (pumpovatelné) ropě (95 % dosud vytěžené ropy spadá do této kategorie). Ačkoliv nekonvenční zdroje mohou být ještě nalezeny a využity (Kanada, Antarktida) nebude to dnes a za dnešní ceny.

Vývoj budoucí těžby

Z objemu zásob, předpokládaného objemu nových nalezišť a objemu těžby lze vydedukovat, kdy dosáhne těžba svého maxima. V roce 1956 M. K. Hubbert předvídal, že USA dosáhne maximálního objemu těžby v sedmdesátých letech a měl pravdu. Podle současné studie Dr. Campbella dojde na zeměkouli k maximální těžbě v roce 2006 (viz graf).

Dosažení maximální těžby bude však v různých zemích různé. Kolem poloviny dosud nevytěžené ropy leží v zemích středního východu. Jejich podíl na světové produkci se zvýšil z 16 % v roce 1985 až ke 40 % v současnosti. Z této koncentrace vyplývá vysoké nebezpečí - dosud byla Saudská Arábie spojencem USA - avšak oblast je politicky i nábožensky výbušná a změna postoje Saudské Arábie v rámci OPEC může cenami ropy pořádně zamávat.

Vývoj cen a světová ekonomika

Nejvíce energie se spotřebovává v oblasti dopravy (v USA kolem 75 %). Nalezení alternativního pohonu je tedy nejdůležitějším faktorem, který by mohl stále rostoucí poptávku po ropě snížit. Silný ekonomický růst v USA, které spotřebovávají 25% světové ropy, a Číně zvýšil poptávku způsobem, která producenty překvapila. Cena ropy se od ledna 2002 do října 2004 zvýšila o 150 %. Přesto, že země OPEC těží nyní 30 miliónů barelů denně - objem od roku 1979 nevídaný - cena ropy roste dál. Mezinárodní měnový fond dokonce obvinil z tohoto vývoje spekulativní hedgeové fondy. Podle MMF každý roční nárůst ceny ropy o 5 USD sníží světové HDP o 0,3 procenta.

"Černé zlato", jak se ropě přezdívá, je pro světovou ekonomiku v současnosti nenahraditelné. Lidstvo již patrně vyčerpalo polovinu ropných zásob, ale spotřeba nadále poroste (Čína, Indie). Do budoucna lze tedy očekávat značný tlak na růst cen pohonných hmot. Krátkodobé poklesy ceny ropy jsou ovšem také pravděpodobné. Trend je ale jasný.

Psáno pro bulletin společnosti A&CE Global Finance.

Co si o světové spotřebě ropy myslíte? Co byste navrhovali jako alternativu? Může moderní civilizace bez ropy existovat?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2007 23:24

Ty si děláš srandu, nebo jsi uplný vůl . Válka o ropné zdroje přece už probíhá v Iráku stejně neůspěšně jako ostatně všechny americké aktivity všude ve světě.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 4. 2005 9:39, sw

Vyspělá civilizace se pozná podle toho znamení, že umí řešit existenciální problémy. Konec tradičních energetických zdrojů bude tou zkouškou.

-38
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

24. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

Začátkem minulého týdne si americké indexy připsaly největší jednodenní zisk v tomto roce, postupně ale během týdne ztrácely až se dostaly na svoji letošní nejnižší úroveň. Spousta... celý článek

Výhry a prohry středoevropských akciových trhů

19. 1. 2005 | Stanislav Volek

Výhry a prohry středoevropských akciových trhů

Zatímco americké a západoevropské akciové trhy loni horko těžko potvrdily růstový trend, zcela jinak tomu bylo ve středoevropském regionu. Ten se totiž dočkal razantního růstu a dosáhl... celý článek

Výhry a prohry tradičních evropských akciových trhů

18. 1. 2005 | Stanislav Volek

Výhry a prohry tradičních evropských akciových trhů

Dopadla loni akciová Západní Evropě lépe než Amerika? Zostudil ji region středovýchodní? Podívejme se, co stálo za jejím skromným úspěchem a s jakými výnosy lze počítat letos. Zjistíte,... celý článek

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

17. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

Americké burzy negativně neovlivnila ani tak výše zveřejněného obchodního deficitu, který dosáhl rekordních 561,3 mld. dolarů, jako spíš opětovný růst ceny ropy a zvyšující se počet... celý článek

Černé zlato: nutnost pro řidiče i investory

6. 8. 2004 | Martin Svoboda

Černé zlato: nutnost pro řidiče i investory

Zajímá vás, jak lze s ropou vydělat za tři roky 47 %, tedy získat rekordní úročení ve výši 13,70 % p.a.? Investoři a řidiči automobilů, kteří chcete využít tuto poměrně jedinečnou výnosovou... celý článek

Partners Financial Services