Akcie: ropné 'deja vu'

Akcie: ropné 'deja vu'
Akciové trhy opět nejvíce ovlivňovala cena ropy, která překonala nová maxima. V New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel. Dolehla i na ceny akcií evropských výrobců, nejvíce ztratily automobilky a letecké přepravní společnosti.

Spojené státy

Při prvním dnu v týdnu rostoucí cena ropy, která překonala nová maxima srazila hodnotu indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) pod úroveň 10 000 bodů, protože se investoři obávali, že její vysoká cena může ovlivnit výši růstu zisků společností. Dow Jones uzavíral obchodování pod 10 000 body poprvé za šest měsíců. Pod tlakem prodejců se ocitly letecké společnosti. Cena ropy v New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel v čase, kdy zásoby ropy v USA se ocitly blízko 29letého minima.

Během úterý se hodnota indexu Dow Jones dostala zpět nad tuto psychologickou hranici, kdy tahouny posílení na Wall Street se staly ropné společnosti a firmy zpracovávající kovy, protože globální poptávka po kovech roste a především po zlatě a hliníku. Očekává se, že zisky ropných společností stoupnou ve třetím čtvrtletí o 41 % a ve čtvrtém o 36 %. Nejvyšší růst zaznamenal oborový index zahrnující společnosti těžící kovy a chemických výrobců. Akcie společnosti Newmont Mining (profil, názory) posílily o 4 % , kdy podporou se stalo zvýšení odhadu zásob zlata ve Ghaně o 33 %. Akcie společnosti Dow Chemical (profil, názory) vyrostly o 3 %, protože společnost možná zvýší ceny na základě vysoké poptávky po její produktech přibližující se k jejím výrobním kapacitám.

Ve středu akciové trhy znovu posílily, protože klesla cena ropy poprvé za dva týdny a zpráva o růstu ekonomiky ukázala, že americké ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí rychleji než se původně prezentovalo. Cena ropy oslabila, protože v minulém týdnu stouply neočekávaně zásoby ropy oproti předpokládanému jejich snížení. Společnost Caterpillar (profil, názory) zvýšila odhad svých prodejů pro letošní rok a její akcie zpevnily o 4,5 %. Naopak poklesla cena akcií výrobce letadel Boeing (profil, názory) o 2,5 % po zprávě od analytika společnosti Banc of America Securities , že prodeje nového typu letadla 7E7 jsou slabší než se očekávalo a poptávka po nových letadlech může dále klesnout, jak letecké přepravní společnosti bojují s vysokou ceny ropy. Akcie společnosti Boeing jsou letos nejvíce rostoucí společností s indexu Dow Jones Industrial Average.

Čtvrtečním tématem dne se stala farmaceutická společnost Merk (profil, názory), když její akcie propadly o 27 %. Druhý největší výrobce leků v USA oznámil, že stáhne lék Vioxx, protože se ukázalo, že zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Tržby z prodeje tohoto léku byly minulý rok 2,5 mld. dolarů a společnost snížila odhad zisku na celý rok mezi 50 až 60 centy na akcii. Tento pokles ceny akcií společnosti Merck, stáhl dolů hodnotu Dow Jones Industrial Average o 0,6 % dolů. Jinak hodnoty indexů S&P500 (profil, názory) a Nasdaq Composite (profil, názory) nedoznaly větších změn.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše na základě očekávání investorů, že pozitivní makroekonomické zprávy povedou k růstu akciových trhů

Evropa

Během pondělí evropské burzy ztratily skoro 1 %. Stoupající cena ropy dolehla na ceny akcií evropských výrobců. Nejvíce ztratily akcie společnosti Porsche a Fiat, které obě oslabily o 3 %. Rovněž i ceny leteckých přepravních společností klesly, když akcie německé Lufthansa si odepsaly 2 % a Air France zaznamenaly obdobnou ztrátu.

V úterý v mírném vzestupu cen akcií nezabránila ani rostoucí cena ropy. Oslabily akcie německé zajišťovny Munich Re, protože investoři očekávají, že společnost bude muset snížit výhled zisku pro letošní rok kvůli rostoucím ztrátám spojených se škodami, které v USA způsobily hurikány.

Uprostřed týdne burzy pokračovaly ve svém růstu, kdy tahounem byly akcie chemiček. Akcie německé společnosti BASF (profil, názory) vyrostly o 3,8 % , protože se očekává, že společnost bude mít výborné výsledky ve třetím čtvrtletí. Akcie nizozemské telekomunikační společnosti KPN (profil, názory) přidaly 2 %, protože investoři očekávají, že stát zatím nebude prodávat svůj podíl.

Čtvrteční dění byl ve znamení poklesu cen akcií. Ve finančním sektoru ztrácely akcie britských společností Barclays (profil, názory) a LloydsTSB, které poklesly o 2,3 % resp. o 1,4 %. Bez podstatnějších zpráv.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů výrazněji výše, protože investoři předpokládali výraznější růst cen akciií v souladu s pozitivními zprávami z USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-152
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Akcie: ropa stále vlivná

27. 9. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa stále vlivná

Růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Akcie: trhům diktují ceny ropy

9. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: trhům diktují ceny ropy

Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku.... celý článek

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

3. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

Začátek minulého týdne byl za oceánem ve znamení poklesu zejména farmaceutických společností. Následoval ale obrat, a to zejména v důsledku zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů a zlepšujícího... celý článek

Partners Financial Services