Akcie: další ztráty

Akcie: další ztráty
Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze v New Yorku stoupla až na 45,75 dolarů za barel, nejvýše od doby, kdy se zde začala obchodovat v roce 1983.

Spojené státy

Začátek týdne nepřinesl výraznější pohyby cen akcií. Investoři pouze vyčkávali před úterním oznámením americké centrální banky o výši úrokových sazeb a případném dalším komentáři o výši a tempu jejich zvyšování, o kterém rozhodovala v úterý. Pokračující růst cen ropy vlivem zvyšujícího se napětí v Iráku i obavách týkající se dodávek ropy od největšího ruského exportéra firmy Yukos, která má finanční problémy kvůli daňovým nedoplatkům, pomohl cenám akcií ropných společností. Ekonomové nyní očekávají, že růst HDP ve třetím čtvrtletí se bude 3,9 % na roční bázi, což pomalejší tempo než 4,2 %, které bylo odhadováno před měsícem. Tento předpoklad by měl být ovlivněn zpomalením výdajů spotřebitelů, přestože jejich příjmy rostou a stav na trhu práce je také příznivý, ale to právě negují vysoké cen ropy a jejich produktů.

V úterý přineslo očekávané rozhodnutí Fedu o zvýšení sazeb o 0,25 % na 1,5 % výrazné zpevnění cen akcií, což bylo hlavní událostí dne. Indexy S&P 500 (profil, názory) a Dow Jones Industrial Average (profil, názory) oba shodně si připsaly zisky ve výši 1,3 % a technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) si polepšil o 1,9 %.

Při středeční seanci burzy svoje zisky korigovaly a to především zásluhou technologických společností. Tento negativní sentiment způsobilo zveřejnění výhledu tržeb ve třetím čtvrtletí od firmy Cisco Systéme (profil, názory), která předpokládá, že dojde maximálně k jejich zvýšení o 2 %, jak se zákazníci stávají více obezřetnými ve svých objednávkách. To vedlo k propadu akcií Cisco Systems o 10,4 %. Další nepovzbudivou zprávu přinesla společnost National Semiconductor (profil, názory), která snížila svoji předpověď tržeb na základě nepříliš povzbudivé náladě v sektoru polovodičů a ceny akcií této společnosti spadly o 14 % .

Ve čtvrtek zažili investoři na Wall Street ne příliš úspěšný den, protože ceny akcií výrazněji oslabovaly pod vlivem růstu ropy k rekordním výšinám a zklamání z výhledu zisku od společnosti Hewlett-Packard (profil, názory). Hodnoty všech tří hlavních burzovních indexů se ocitly na letošních minimálních hodnotách. Cena ropy se zářijovým dodáním stoupla během dne až na 45,75 dolarů za barel na komoditní burze v New Yorku, což je nejvyšší cena od doby, kdy se zde začala obchodovat v roce 1983. Akcie Hewlett-Packard na snížení projekce zisku v následujících čtvrtletích reagovaly propadem o 13,2 %. Rovněž zveřejnění výhledu výše zisku v letošním roce mezi 1,55 až 1,60 dolary na akcii z dřívějšího odhadu 1,60 dolarů os největšího prodejce luxusních šperků v USA společnosti Tiffany & Co. (profil, názory) vedlo k výraznému oslabení jejich akcií o 14,8 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše, když investoři předpokládali, že dojde vlivem k mírnému růstu trhu po čtvrtečním propadu.

Evropa

Pondělí po předchozím víkendu neudělalo investorů na evropských burzách příliš milé uvítání. Mezi sektory, které jsou citlivé na vývoj ekonomiky, vedl k poklesu cen akcií u společností působících v sektoru cestování a volného času. Kdy pod tlak se dostal po zveřejnění výsledů hospodaření ve druhém čtvrtletí od British Airways (profil, názory), ačkoli výsledky byly dobré cena akcií klesla o 4,1 %. Na ziskovost firmy můžou nyní tlačit vysoké ceny paliv a velká konkurence.

V úterý uzavřely evropské burzy výše, protože se očekávalo, že dojde k předpokládanému zvýšení sazeb v USA, které bylo oznámeno až po uzavření burz v Evropě. O 3 % posílily akcie britské banky Barclays (profil, názory) na základě pokračujících spekulacích, že se o její převzetí zajímá americká CitiGroup (profil, názory).

Ve středu burzy ztratily více než 1 % , když hlavní příčinou byl komentář od americké společnosti Cisco Systems o výhledu tržeb v nadcházejícím čtvrtletí.

Během čtvrtka z evropských burz negativní sentiment nevyprchal a ceny akcií šly opět svorně dolů pod vlivem nepříznivých zpráv z podnikové sféry.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů v mínuse, kdy panovala na trzích negativní nálada mezi investory způsobená čtvrtečním poklesem burz v USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 8. 2004 4:56, Bílej strejcek z Ameriky

Ted to Kolda von Zampach prehnal ! :-(
Ted Kolda urází a nadává stejne jako ten kriminelní Anonym ! :-(
Dnes tedy prestávám s Koldou Zampachem kamarádit ! :-(
A moc se na Koldu zlobím ! :-(
Ted se stehuje z kategorie komik do kategorie kriminel , protoze za urázky jsou mnozí trestáni pokutou , hlavne za urázky policajtú.
Tedy jsou zde pisatelé príspevkú v kategoriích :
1 optimista , asi 10 pesimisti , 2 kriminal !

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 8. 2004 21:33, Jan Sladký řečený Kozačka

Drahá Maruško, sůl nad zlato, říkal ti tatíček král v pohádkové rozprávce.... a u toho by také mělo zůstat.... dle tvého skromného názoru diskuse zde cenu nemají, jelikož je předem dán výsledek jejich... avšak, kde si má tedy člověk prostý přečísti JINÝ názor, než ten oficiálními penězoměnci dneška šířený, očividně i skrytě podporující zisk jejich...
snad jen diskuzní příspěvky některých střízlivě uvažujících pisatelů, mezi něž počátám i tebou udávaného komika, mohou ukázati směr, jak každý z nás může své zlaťáčky samostatně obhospodařovati a něco z nich míti...
žel nemohu najít přirovnání pro tebe, optimista či pesimista určitě nejsi, komik či kriminálník také ne, tak snad jen pruda co nemá co říci ?
ale rada na tvé trápení je snadná, nečti to, nechoď sem a nebudeš se již trápit pro tento diskuzní svět...

Zobrazit celé vlákno

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: trhům diktují ceny ropy

9. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: trhům diktují ceny ropy

Obavy na burzy přináší pokračující růst cen ropy, která se dostala na rekordních 44,41 dolarů za barel, což může negativně ovlivnit výdaje spotřebitelů i celou americkou ekonomiku.... celý článek

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

3. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: S&P 500 na letošním minimu

Začátek minulého týdne byl za oceánem ve znamení poklesu zejména farmaceutických společností. Následoval ale obrat, a to zejména v důsledku zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů a zlepšujícího... celý článek

Akcie: klidný týden

26. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: klidný týden

Růstu cen akcií na Wall Street pomohla slova Alana Greenspana o tom, že americká ekonomika vstoupila do fáze silné a samočinně se udržující expanze. V Evropě si nejlépe vedly akcie... celý článek

Akcie: FED zvýšil sazby

7. 7. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: FED zvýšil sazby

Důvěra spotřebitelů dosáhla dvouletého maxima, cena ropy klesla na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce, FED se rozhodl zvýšit úrokové sazby o 0,25 %. V Evropě se dařilo automobilkám... celý článek

Akcie: úspěšný střed týdne

28. 6. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: úspěšný střed týdne

Po mírných ztrátách na začátku uplynulého pondělí a úterý byly ceny akcií na amerických i evropských burzách uprostřed týdne vytaženy zejména technologickými společnostmi. Týden zakončila... celý článek

Partners Financial Services