Akcie: Nepřekročitelné hranice

Akcie: Nepřekročitelné hranice
Obchodování v uplynulém týdnu bylo charakteristické střídáním růstů a vybíráním zisků. Mnozí investoři se domnívali, že pro další růst není na trzích důvod.
Spojené státy

Investoři a obchodníci na akciových trzích v USA v pondělí využili realtivně vysokých cen a jejich hlavní aktivitou byl prodej a vybírání zisků. Nejvíce ztratily biotechnologie, léčiva, hardware, internet, sítě, polovodiče, telekomunikace, doprava a finanční služby, zatímco posílilo zlato a utility. Za pozornost stojí především vývoj polovodičového sektoru měřený indexem SOX, který výrazně oslabil navzdory pozitivním komentářům společností JP Morgan (profil, názory) a Merrill Lynch (profil, názory), jež se obě shodně domnívají, že odhady tržeb v tomto oboru nadále porostou.

V úterý trhy mírně poklesly. Díky svátečnímu dni válečných veteránů byla obchodní seance charakteristická nízkým objemem obchodů. Polovodičový index SOX se narozdíl od indexu Nasdaq (profil, názory) pohyboval v pozitivním teriotoriu. Ztrácel sektor biotechnologií. Z klasických oborů se solidně držel maloobchod poté, co společnost Merrill Lynch (profil, názory) upgradovala několik titulů z tohoto sektoru, což doprovodila pozitivními komentáři. Dobré hospodářské výsledky oznámila společnost JC Penney (profil, názory), což pomohlo i společnosti Abercrombie & Fitch (profil, názory), která reportovala po uzavření trhů.

Po třech poklesech akcií i objemů přišla na řadu ve středu akciová rallye. Nákupní vlna se přehnala napříč celým širším trhem, ovšem největší zájem projevili investoři o technologie na čele s akciemi výrobců čipů. Polovodičový sektor reagoval především na zprávu společnosti Gartner Inc. (profil, názory), která předpokládá, že v příštím roce dojde ke zvýšení celosvětového prodeje polovodičů až o 20 %. Dále rostly společnosti Alcoa (profil, názory), v reakci na příznivý komentář od společnosti Goldman Sachs (profil, názory), Altria Group, AT&T (profil, názory) a Eastman Kodak (profil, názory), která nechala nahlédnout pod pokličku připravované spolupráce se společností Nokia (profil, názory), jež by měla pomoct růstu tržeb.

Čtvrteční obchodování na amerických burzách bylo ve znamení vybírání zisků po středečním růstu. Výprodeje navíc podpořil maloobchodní řetězec WalMart (profil, názory), když jeho čtvrtletní výsledky, i když se zvýšily proti čtvrtletí druhému, stejně jako odhady pro tento kvartál nedosáhly očekávání. K oslabujícím akciím patřil překvapivě i výrobce polovodičových zařízení Applied Materials (profil, názory), kterému nepomohlo ani středeční oznámení o růstu zakázek o více než 20 %. Zveřejněno bylo také několik důležitých makrodat. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se v týdnu do 8. 11. zvýšil z 353 tisíc na 366 tisíc, což zhruba odpovídá očekávání. Obchodní deficit byl 41,3 mld USD, větší než očekávaných 40,2 miliard USD.

Trhy se v pátek krátce po otevření pohybovaly v červených číslech. Důvodem bylo ohlášení horších než očekávaných maloobchodních tržeb. Poklesly o 0,3 % poté, co v září poklesly po zrevidování o 0,4 %. Oznámený pokles byl vyšší než analytiky očekávaných 0,2 %. Naopak spotřebitelská důvěra dle University of Michigan v listopadu vzrostla na 93,5 z 89,5. Očekávala se hodnota 91,3. Dobře se vedlo výrobcům léčiv. Pokles zaznamenala společnost BAE Systems (profil, názory), která reportovala níže, než se očekávalo.

Evropa

Evropské akciové indexy v pondělí ztrácely. Investoři vybírali část dosažených zisků. Pozitivní nálada na burzách však podle některých názorů přetrvává. Nejvýrazněji oslaboval technologický sektor, v čele s akciemi Infineon (profil, názory) a Nokia (profil, názory). Také v úterý většina evropských burz klesala. Pokles ceny zaznamenaly hlavně akcie technologických firem. Vzhůru naopak zamířil švýcarský trh tažený dobrými výsledky banky UBS (profil, názory).

Mírný růst si ve středu připsaly evropské akcie. Šok trhům připravila německá Commerzbank (snaha navýsit kapitál a oznámená ztráta). Klesala UBS, u které investoři vybírali zisky. Rostla CreditSuisse (profil, názory) a Ahold, která rovněž oznámila záměr navýšit základní kapitál. Evropské akcie zaznamenaly ve čtvrtek mírný růst. Poklesl BritishTelecom (profil, názory), i když firma oznámila dobré výsledky, výplatu dividendy a odkup vlastních akcií. Klesaly také RWE a Deutsche Telekom (profil, názory).

Po zveřejnění čtvrtletních výsledků naopak rostly společnosti Siemens (profil, názory) a BASF (profil, názory). Evropské trhy v pátek v odpoledních hodinách pohybovaly v kladném teritoriu. Trhům v růstu pomáhaly výrobci léčiv. Naopak klesla společnost ING (profil, názory), která ohlašovala své hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2003 22:22, Honza

Bude to zřejmě nárůst z 0.001 na 0.018 :))

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 11. 2003 5:41, Price Earning Growth Ratio

Uz jste nekdy studovali PEG = ( P : E ) : G ????????
1.Zdá se , ze s akciemi na nekolik týdnú by bylo logické nejlépe vydelat s temi to mají nízké positivní PEG , asi 0 az +0,3 , protoze ty jsou nejvíce podcenené a ocekává se zvýsení výdelku pro akcii prístí rok.
2. Horsí jsou akcie s vysokým positivním PEG.
3. Nejhorsí jsou akcie s negativním PEG.
4. Zdáloby se , ze pri negativním P/E a negativním G se vypocítá positivní PEG , protoze negativ:negativ=positiv a budeme s positivním PEG obelháni , protoze bude P/E i G negativní , ale tak to neni.
PEG je negativní jedine , kdyz se ocekává negativní rúst výdelku pro akcii prístí rok. Zatímco negativní ani positivní P/E znaménko plus nebo minus pred PEG vúbec neovlivní.
5. Jsou webstránky , kde se nastaví jakákoliv ZEME sveta a PEG pod 0,3 a nad 0 a volatilita 250 dní treba nad 70% , aby to byla energická akcie a pak se klikne FILTROVAT. Pak uz jenom opíseme firmy s jistou velikostí marktkapitálu s nízkým PEG a vysokou volatilitou a mají-li nízké RSI a signál u MACD a mámeli alespon 1000 euro / dolarú múzem je koupit.
Více o tom = http://akcie1.tripod.com/o.html

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

10. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

Přestože byla na trzích zveřejněna výrazně pozitivní data, nedokázala v některých případech přimět investory k dalším nákupům, především kvůli již tak dosti vysokým cenám.

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

20. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem... celý článek

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

13. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

Americké trhy v uplynulém týdnu kladně reagovaly na nĕkolik pozitivních ohlášení a snížení žádostí o podporu. Naopak evropské trhy překvapivě nekopírovaly americký vývoj a po většinu... celý článek

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

6. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

Investory na konci týdne pozitivnĕ překvapily zprávy z trhu práce, které jasně vyjadřily pomalu se zlepšující stav americké ekonomiky podporovanou expanzivní fiskální a měnovou... celý článek

Partners Financial Services