Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů

David Petráček | 14. 7. 2003
Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů
Ohlašování hospodářských výsledků pomalu ještě ani nezačalo a investoři už nyní v očekávání budoucího vývoje určují trendy trhů. Přinášíme vám pravidelnou analýzu obchodování na kapitálových trzích v posledním týdnu.
Spojené státy

Americké trhy vstoupily do nového týdne po prodlouženém víkendu pozitivně. Hlavní slovo na akciových trzích měly v pondělí technologické akcie, které reagovaly růstem na zprávu společnosti Goldman Sachs (profil, názory), že období poklesu výdajů firem na nákup technologií skončilo. V reakci na tuto skutečnost vzrostl index Nasdaq Composite (profil, názory) o 3,44%. V čele růstu stály akcie firem Microsoft (profil, názory) nebo Intel (profil, názory). Investoři rovněž spekulují, že současná nízká úroveň úrokových sazeb pomůže podnikům k vyšším ziskům. Technologické tituly následovaly i akcie z ostatních odvětví.

U.S. akciové trhy se zpočátku úterní seance marně snažily navázat na strmý růst z předchozího dne a před začínajícím období letních prázdnin i očekávanou vlnou firemních výsledků během dopolední části obchodování spíše stagnovaly. Investoři v očekávání na čtvrtletní výsledky průmyslových firem tentokrát dali raději přednost nákupům akcií z technologického sektoru, kde se objevila řada povzbudivých zpráv, týkajících se budoucnosti ekonomiky, v podobě chystaných převzetí a ohlášených fůzí. Růst technologických akcií nakonec dokázal zvrátit i mírně negativní sentiment na Wall Streetu a za optimistického očekávání, že zejména ty společnosti, které patří k leaderům ve svých oborech, splní očekávání trhu, se indexy opět posunuly směrem nahoru.

Trhy prošly ve středu smíšeným vývojem, když Nasdaq překonal svým výkonem svého blue-chipového kolegu, když byl podpořen relativní odolností akcií biotechnologických firem, síťařů a polovodičových a počítačových společností. Polovodičový sektor těžil zejména ze zvýšeného ratingu akcií společnosti Asyst Technologies (profil, názory) firmou Merrill Lynch. K lepšímu výkonu polovodičových titulů napomohla i společnost UBS Warburg, když potvrdila hodnocení akcií polovodičového gigantu Intel Corp. (profil, názory). V defenzívě strávily podstatnou část obchodování akcie společnosti Alcoa Inc. (profil, názory), když společnost sice reportovala lepší než očekávané výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí, ale firma Morgan Stanley zredukovala jejich hodnocení.

Neradostné ekonomické zprávy spolu s neuspokojivými výsledkovými zprávami ve čtvrtek zchladily nadšení investorů z uplynulého týdne, když výprodeje zasáhly ve čtvrtečním obchodování celý trh. Zejména výsledky internetové a mediální společnosti Yahoo (profil, názory), které vyšly za druhé čtvrtletí v souladu s očekáváním analytiků, se setkaly u investorů s chladným přijetím, vzhledem k tomu, že investoři očekávali výsledky ještě o něco lepší. Dalším faktorem, který opět vynesl na světlo obavy z ocenění, byla poměrně nepříznivá čísla o nezaměstnanosti. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se totiž nečekaně zvýšil o 5 tisíc na 439 tisíc, když analytici očekávali pokles na 425 tisíc.

Americké trhy vstoupily na konci týdne do obchodování mírně pozitivně. Mezi hlavní zprávy posledního obchodního dne pak můžeme zařadit ohlášení společnosti General Electric (profil, názory), která přinesla údaje na očekávané úrovni a i její výhled potvrdil předchozí odhady, a také zveřejnění makroekonomických údajů o PPI (+0,5%, očekávání +0,2%) a obchodní bilanci (ani jeden svým výsledkem nemá zásadnější vliv na sentiment investorů). Na úrovni změn doporučení byl k dispozici upgrade pro Home Depot od Banc of America Securities, pro Intel od Thamas Weisel.

Evropa

Evropské akciové indexy se v pondělí vydaly strmě vzhůru podpořeny oznámením, že kanadská společnost Alcan (profil, názory) učinila nabídku na převzetí francouzské hliníkárenské společnosti Pechiney (profil, názory). Náladu na trhu zlepšilo také silnější otevření americké burzy. Tak jako v USA se i v Evropě pohybovaly trhy okolo předchozích zavíracích hodnot, jelikož sázely na vyčkávací taktiku před obdobím ohlašování hospodářských výsledků. Ve středu se evropským akciím nedařilo. Během dne zaznamenaly ztráty bankovní tituly HVB Group (profil, názory), Commerzbank a Deutsche Bank. Klesaly také exportně orientované akcie jako BMW, VW a Linde. Evropské akciové indexy ve čtvrtek klesaly kvůli prvním známkám toho, že slabý dolar (profil, názory) nepříznivě působil na výsledky hospodaření některých společností. Dopad slabého dolaru pocítily takové firmy jako kosmetický gigant L‘Oreal, ropná firma Total nebo dodavatel instalatérského zboží Wolseley. Náladu na trhu pak zhoršilo i slabé otevření americké burzy. Evropské trhy v průběhu pátečního dne příjemně posilovaly, podporovány poklesem eura a zprávami od společností Carrefour (profil, názory) a ABB.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy

7. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy

O znepříjemnění situace investorů se minulý týden postaraly některé zprávy z makrosféry v čele s informacemi z trhu práce. Doba rychlého růstu vzhůru je zatím pryč.

Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to

30. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to

Na 45-tileté minimum snížila americká centrální banka úrokovou sazbu, což však investoři neocenili a vzali tento krok jako málo razantní. Očekávaný růst se proto nekonal…

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

23. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno několik významných makroekonomických zpráv s pozitivním vývojem, které však občas zastínila nepříjemná informace z mikrosféry. Trh se proto pohyboval... celý článek

Akcie: nespokojení spotřebitelé

16. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: nespokojení spotřebitelé

Jak dala zpráva o vývoji spotřebitelské důvěry jasně najevo, spotřebitelé jsou znepokojeni růstem nezaměstnanosti a poklesem mezd, což zhoršuje jejich vyhlídky do budoucna.

Akcie: dlouhodobý růst indexů

2. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: dlouhodobý růst indexů

Hlavní indexy akciových trhů od března přidaly více než deset procent. Technologický Nasdaq za posledních 11 měsíců dokonce narostl o pěkných 24 procent. Kam až trhy porostou?

Partners Financial Services