Investiční příležitost a nostalgie

Investiční příležitost a nostalgie
Investoři, které zaujala a především obohatila zkušenost se spekulací na inkasování diskontů v segmentu otevírajících se domácích investičních a podílových fondů, vzešlých z kuponové privatizace, jsou v poslední době zamlklí. Trápí je, že tato prakticky neopakovatelná příležitost letos skončí.

S blížícím se otevřením mohl investor realizovat zisky z rostoucího kursu a klesajícího diskontu fondů. Většina však počkala na ještě lepší situaci, samotné otevření fondů a výhodný prodej za hodnotu čistého obchodního jmění (ČOJ). Existuje sice stále ještě pár zajímavých fondíků, které nabízejí přibližný roční výnos mezi 10 až 14 %. Jejich zenit je však také na dohled. "Co budeme dělat? Kde nalezneme obdobně vyváženou proporci výnosu a rizika?", ptají se tito investoři. Odpověď a možná alternativa leží blíž, než si mnozí uvědomují. Na východ od naší republiky. Na Slovensku.

Slovenské vlny

První vlna kuponové privatizace proběhla taktéž u našich sousedů ve znamení investičních privatizačních fondů. Během ní vzniklo 167 těchto subjektů. Rozběhnutím slovenského kapitálového trhu se s akciemi těchto fondů začalo obchodovat. Následným rozdělením Československé federativní republiky byl zpečetěn i osud druhé vlny slovenské kuponové privatizace. Místo nákupu akcií podniků došlo jen k výměně investičních bodů za dluhopis, respektive závazek Fondu národního majetku Slovenské republiky vůči DIKovi.

V prosinci roku 1999 se nechala Národní rada Slovenské republiky inspirovat českým příkladem a Zákonem č.385/1999 Z.z. o kolektivním investování upravila povinné otevření zbývajících kupónových fondů. Paragraf 68 tohoto zákona praví: "Investičné fondy vzniknuté do 1. januára 2000 s výnimkou Restitučného investičného fondu, a.s., sú do 30. júna 2000 povinné rozhodnúť o: a) premene na otvorený podielový fond alebo b) zrušení sa s likvidáciou." A právě ona "výnimka", jakýsi bratr známého českého RIFu (profil, názory), slovenský Restituční investiční fond (RIF SR) si zaslouží pozornost investorů. Další odstavce paragrafu 68 totiž zakotvují povinnost RIFu SR otevřít se (přeměnit investiční fond na otevřený podílový fond), či provést zrušení fondu likvidací. Toto musí být rozhodnuto do 31. prosince 2005.

Restituce

RIF SR byl založen v květnu roku 1993 s cílem odškodnit občany za křivdy napáchané minulým režimem. Jeho zakladatelem a jediným akcionářem byl tehdy Fond národního majetku (FNM). Uspokojování uznaných restitučních nároků probíhá v nominální hodnotě. Tedy 1 akcie RIFu SR za každých 1000 Sk restitučního nároku. Znamená to, že mezi akcionáři se zvyšuje podíl restituentů na úkor státu. Tolik k primárním změnám akcionářské struktury. Ty sekundární změny se samozřejmě odehrávají průběžně, díky obchodování s akciemi RIFu SR na slovenském kapitálovém trhu (Burza cenných papírů Bratislava, RM-Systém).

Majetek fondu

Už za dob trvání federace bylo rozhodnuto o tom, že slovenský RIF dostane do vínku stanovený podíl akcií tamních podniků. Od českého RIFu poté ještě obdržel hotovostní kompenzační doplatek za podíl akcií federativních podniků. Až do roku 1999 byly v majetku RIFu SR výhradně cenné papíry slovenských emitentů. V posledních letech začala probíhat kultivace a restrukturalizace portfolia fondu směrem k vyšší likviditě a lepší diversifikaci investic. Deset největších pozic v majetku fondu tvoří:

NÁZEV   DRUH   PODÍL  
Slovenské elektrárne  akcie   9,35 
Slovenská sporitelňa   akcie   4,69 
Slovnaft Bratislava   akcie   2,81 
Považské strojárne, v konkurze  akcie   2,67 
Slovenské plavby a prístavy   akcie   1,99 
VSŽ Košice   akcie   1,89 
Vodohospodárska výstavba   dluhopis  1,16 
Slovenské liečebné kúpele   akcie   1,12 
SPP 9 10/21/04-0   dluhopis  1,11 
Slovnaft Benzinol   akcie   1,08 

Historické tržní ocenění majetku fondu bylo do roku 2000 nejvíce ovlivňováno použitím příslušných ustanovení Zákona č.600/1992 Zb. o cenných papieroch, kdy se pro nelikvidní akcie používalo ocenění nabývací hodnotou, tedy většinou 1000 Sk. Čistá hodnota majetku (ČOJ) připadající na jednu akcii fondu tak byla značně nadhodnocována. V loňském roce však díky vyhlášce Ministerstva financí SR č.25/2000 Z.z. o způsobu určení hodnoty cenných papírů v majetku podílového fondu došlo ke zreálnění hodnot ČOJ. Nelikvidní cenné papíry musí být nyní oceňovány hodnotou určenou správcovskou společností po dohodě s depozitářem fondu. Určená hodnota musí odpovídat ceně, kterou je možné v případě prodeje dosáhnout. Přestože kultivace portfolia fondu probíhá delší dobu, je nyní v jeho majetku stále více než 400 jednotlivých emisí cenných papírů. Jednou týdně přehodnocované portfolio nyní vykazuje hodnotu ČOJ připadajícího na jednu akcii fondu ve výši okolo 1500 Sk.

Nový majitelé

Nedávno proběhla mezi akcionáři slovenského RIFu zásadní změna. Konsorcium společností (J&T Banka, Prvá penzijná správcovská spoločnosť, The Brookdale Group) získalo 28,59 % akcií fondu od tamního FNM a 10 % akcií od Slovenského pozemkového fondu. Průměrná nákupní cena tohoto konsorcia se pohybovala kolem 800 Sk za akcii. Po vyhlášení a uskutečnění následující povinné veřejné nabídky na odkup akcií za 780 Sk vypadá aktuální akcionářská struktura RIFu SR takto:

AKCIONÁŘ   PODÍL  
"Konsorcium"   46,06 %  
Drobní akcionáři   39,53 %  
FNM SR   14,41 %  

Následující kroky nových akcionářů mají být vedeny snahou o otevření fondu při zachování růstové strategie portfolia. Správcovskou společností bude J & T Asset Management, a.s. a depozitářem ČSOB. Kombinace těchto faktorů je uklidňující především pro "pamětníky" českých transformujících se fondů. Na tomto poli prokázala skupina J & T (profil, názory) vysokou míru profesionality a nasbírala dostatek zkušeností ke zvládnutí tak složitého úkolu, jakým je transformace RIF SR na otevřený podílový fond.

Koupit nebo koupit?

Kurs jedné akcie RIF SR se na sousedním kapitálovém trhu od roku 1994 pohyboval mezi 190 a 970 Sk. Podle údajů analytiků slovenských Hospodářských novin byla zatím nejvyšší tržní cena dosahována na přelomu let 1996 / 97. Tehdy se na akcie fondu vrhli zahraniční, především američtí investoři. Poslední kursy pohybující se kolem 900 Sk indikují diskont (kurs/ČOJ) ve výši 40 %. Potencionální výnos tedy činí cca 66 % do doby otevření fondu. I v případě negativního časového scénáře a otevření fondu do 4 let jde přibližně o 17 % p.a.

Toto jistě zajímavé číslo však musí český investor doplnit několikerým pokud:

  1. pokud koupím akcii za 900 Sk 
  2. pokud ČOJ (cca 1500 Sk na akcii) neklesne (ani nevzroste) 
  3. pokud slovenská koruna neoslabí (ani neposílí) vůči české měně

Každopádně je třeba chápat tuto investiční příležitost včetně veškerých podstupovaných rizik. Rozumný portfoliově uvažující investor by ji měl brát pouze jako doplněk svého investičního košíku o jakousi třešničku na dort. Ne nadarmo totiž tvrdil slavný burzovní spekulant André Kostolany: "Kdyby byla burzovní spekulace tak jednoduchá, nebylo by žádných horníků, dřevorubců a jiných těžce pracujících. Každý by byl spekulant."

Zdá se vám být slovenský RIF výhodnou investicí? Nakoupíte ho? Nebo jsou naopak rizika podle vás vyšší než potenciální zisk? Podělte se o své názory s ostatními.

Autor je partner společnosti A&CE Global Finance.

Psáno pro týdeník EURO.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2002 12:52, Gekko

Je to fakt zajímavý tip. Největší obavy bych měl o vývoj SKK.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 5. 2002 16:10, Miso S.

Teraz je kurz CZK/SKK 1,43. Pred 2 rokmi bol 1,16. To je prepad za 2 roky o 23% a dalsi vyvoj kurzu SKK je velmi tazko odhadnut.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services