Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001

David Petráček | 14. 12. 2001
Kapitálové trhy v týdnu od 8. do 14. 12. 2001
Přinášíme vám přehled toho, co se stalo v uplynulém týdnu na kapitálových trzích.

Spojené státy

V uplynulém týdnu byl vývoj indexu Dow Jones ve znamení značných poklesů. Pouze ve středu zakončil obchodování mírně nad nulou, a to 0,07 procenta. Mohli bychom ovšem říct, že index Nasdaq Composite na tom byl ještě hůře. Po optimistickém vývoji z minulého týdne, kdy po dlouhém období atakoval hranici 2000 bodů, nastala stagnace a následný včerejší propad o neuvěřitelných 3,23 procenta.

Obchodování bylo v uplynulém týdnu jistě ovlivněno rozhodnutím Fedu, které snížilo podle očekávání úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Toto ohlášení a více méně pozitivní nálada na trhu vedly v úterý k tomu, že trhy částečně posilovaly. Ve stanovisku ke stavu americké ekonomiky, které Fed předložil, se stále ještě uvádí slabší ekonomická aktivita s inflací na spodní hranici relativně úměrných hodnot žádoucího stavu ekonomiky. Slabší poptávka je pak, ve stavu mírného zlepšení, ale jde o podněty, které jsou prozatím předběžné a prozatímní.

Středeční obchodování bylo zpočátku ještě pod vlivem snížení úrokových sazeb. Ovšem v průběhu dne došlo k obratu a americké trhy začaly ztrácet. Naštěstí nešlo o nějak markantní propad. Důvodem byly důležité informace několika firem. Jednou z nich byl například American Express, který ztrácí v důsledků oznámení, že zisk nebude očekávaných 40 centů na akcii, ale pouze 34 až 36 centů. Dalším důvodem bylo jeho plánované propouštění zaměstnanců.

Když se ohlédneme zpět a budeme sledovat, jaký účinek přineslo snížení úrokových sazeb v tomto týdnu, nelze podle mého odpovědět jinak, než že ne moc valný. V tomto roce došlo ke snížení již jedenáctkrát. Alan Greenspan jistě může snižovat ještě dále, ale má to vůbec smysl? Pokud by došlo k nějaké reakci ekonomiky na snižování sazeb, musela by se jistě už projevit !? Šéf Fedu spíš očekává účinek až v delším horizontu. Vážným problémem, který nyní trápí US ekonomiku je nezaměstnanost. V listopadu dosáhla míra nezaměstnanosti hodnoty 5,7 procenta, což je maximum posledních šesti let. O práci přišlo v posledních dvou měsících 800.000 Američanů. To bude mít jistě následky na určité procento obyvatel, a to hlavně na jejich životní úroveň, která se následně projeví v jejich osobní spotřebě. Ovšem, jak již bylo zmíněno, její snižování by mělo být už u konce.

Evropa

Také hlavní evropské indexy FTSE 100 a DAX 30 celý týden převážně klesaly. Jen v úterý zakončil index DAX v kladných hodnotách, a to v důsledku oznámení výrobce mobilních telefonů Nokia, že překročí hodnotu příjmů plánované pro čtvrté čtvrtletí. To mělo samozřejmě vliv na ceny akcií i dalších firem zabývajících se bezdrátovou komunikací. Ovšem asi nejdůležitějším momentem minulého týdne bylo ohlášení ECB o snížení výhledu růstu HDP pro rok 2002 v Eurozóně, a to tím, že rozšířila rozpětí z původního 1,0-1,8 % na současné 0,7-1,7 %. Došlo také ke změně inflačního výhledu z 1,2-2,0 % na 1,1-2,1 %. Asi nejvíce ovlivňovaly vývoj technologické tituly, které po předchozím růstu začaly oslabovat, a to díky názoru, že jejich růst nebyl podepřen příjmovými výhledy.

David Petráček, ABN AMRO Portfolio Management

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services