Sestavili jste ideální českou měnu. Podívejte se, jak vypadá!

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 15. 12. 2009 | 1 komentář
Sestavili jste ideální českou měnu. Podívejte se, jak vypadá!
Do ideální české měny jste svým hlasováním zařadili překvapivě hlavně starší bankovky. Mezi nejkrásnější sadu bankovek se dostaly i tři současné bankovky. Dvě z nich ovšem neměly konkurenci, protože se s nimi začalo platit teprve nedávno.

Anekta o nejkrásnější české a československé bankovky přinesla zajímavý výsledek. V prvním kole hlasování, kdy jste vybíraly nejhezčí bankovku z jednotlivých nominálů, jste rozhodli, že do ideální české měny patří opravdové umělecké skvosty, pod kterými jsou podepsání umělci světových jmen, ale i bankovky odrážející složitost doby, jakou jsme žili.

Takto vypadají bankovky, které byste chtěli nosit v peněženkách

Jednokorunová bankovka, rok 1954
Jednokoruna rok 1954
40,69 %
Desetikorunová bankovka, rok 1960
Desetikoruna rok 1960
32,39 %
Stokorunová bankovka, rok 1931
Stokoruna rok 1931
25,23 %
Tisícikorunová bankovka, rok 1934
Tisícovka rok 1934
23,72 %
Tříkorunová bankovka, rok 1953
Tříkoruna rok 1953
72,71 %
Dvacetipětikoruna rok 1958
26,92 %
Dvousetkorunová bankovka, rok 1998
Dvousetkoruna rok 1998
 
Dvoutisícikorunová bankovka, rok 1999
Dvoutisícovka rok 1999
 
Pětikorunová bankovka, rok 1921
Pětikoruna rok 1921
22,34 %
Padesátikorunová bankovka, rok 1945
Padesátikoruna rok 1945
22,49 %
Pětisetkorunová bankovka, rok 1997
Pětistovka rok 1997
29,17 %
Pětitisícikorunová bankovka, rok 1920
Pětitisícovka rok 1920
48,07 %

U papírových peněz nižších hodnot, které již nenávratně zmizely z našich peněženek a nemají tak mezi současnými nominály konkurenci, zvítězila jednokorunováa tříkorunová státovkaz padesátých let. Mezi pětikorunami se nejvíce líbila modrooranžová státovka s tváří Jana Ámose Komenského, s níž se platilo v letech 1922 až 1926. V tehdejší době byla tato „pětikačka“ tištěná v arších po osmi kusech označených sériovým číslem 1 až 8 a podle těchto sériových čísel nyní tento nominál sběratelé vyhledávají a kompletují.

V desetikorunách to na plné čáře vyhrála tmavohnědá bankovka s ošátkovanými dívčinami. Nejspíš proto, že jsme ji v peněženkách nosili od roku 1961 až do roku 1988 a do našeho povědomí se zapisovala plných 27 let. U dvaceti a pětadvacetikorun jste označili za nejhezčí bankovku tu, která i ve své době patřila k mimořádně oblíbeným. Zvítězila pětadvacetikoruna výtvarníka Jan Svolinského s portrétem Jana Žižky z Trocnova, která byla vydaná do oběhu 1. prosince 1958. Žižka na ni má zaslepené zdravé oko a řada lidí si tento umělecký kousek nechávala po ukončení jeho platnosti na památku.

Mezi padesátikorunami si téměř čtvrtina hlasujících, vybrala poválečnou padesátikorunu s portrétem Milana Rastislava Štefánika. Tato bankovka se tiskla v roce 1945 v Londýně. Na její západní nádech museli lidé zapomenout s příchodem měnové reformy v květnu 1953, kdy byla stažená z oběhu. Teď se tato bankovka stává součástí ideální české měny složené z nejhezčích českých a československých bankovek.

Anketa

Zvolte nejkrásnější bankovku české a československé historie

I mezi stokorunami překvapivě zabodoval starší kousek. Nejvíc se vám zalíbila zelená stovka z roku 1931. Uměleckou hodnotu vdechnul tomuto nominálu Max Švabinský a o zařazení do ideální české měny rozhodla čtvrtina získaných hlasů. Známé „zelené Hradčany, s nimiž jsme platili od 60. až do 90. let, skončily hned v závěsu, dostaly přes pětinu hlasů. Propadla i nynější zelená stokoruna. Ta se v porovnání s ostatními stovkami v celé éře české a československé měny líbila překvapivě jen zhruba osmi procentům hlasujících.

I v konkurenci dalších vyšších nominálů zvítězily hlavně starší kousky. Z nynějších bankovek vyhrála pouze pětistovka s portrétem Boženy Němcové. Mezi tisícikorunami jste označili za nejhezčí tu z roku 1934 z autorské dílny Maxe Švabinského. U pětitisícovek bylo hlasování až do poslední chvíle velmi těsné. Rozhodovalo se mezi současným vzorem od českého výtvarníka Oldřicha Kulhánka a státovkou neznámého autora z 20. let, kterou vytiskla americká tiskárna ABNCo v New Yorku. Nakonec zvítězila bankovka z 20. let, který svým vzhledem připomíná americký dolar.

Současná dvousetkorunová bankovkas portrétem Jana Ámose Komenského i dvoutisícovka s tváří božské Emyse do ideální měny nejkrásnějších českých bankovek zařadily automaticky. S těmito nominály jsme totiž začali platit teprve nedávno a v celé historii českých a československých bankovek proto nemají konkurenty.

Teď máte ve druhé sérii hlasování možnost rozhodnout, která bankovka z ideální sady se stane absolutní vítězkou. Hlasovat můžete od úterý do pátku. Nejkrásnější bankovou z celé devadesátileté historie české a československé měny se stane ta, která dostane největší počet vašich hlasů. Toto konečné hlasování rovněž najdete na speciální stránce Nejkrásnější bankovky.

Anketu jsme připravili s pomocí České národní banky, která nám poskytla obrazový materiál. Zvláštní dík patří Vladimíru Kudlíkovi z ČNB, který obrázky všech bankovek připravil.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

nejkrásnější bankovka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

13. 6. 2008 | Eva Sovová | 27 komentářů

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý... celý článek

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

28. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Partners Financial Services