Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 25. 3. 2008 | 4 komentáře
Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka
Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od padělků.

Novou tisícikorunovou bankovku začne česká centrální banka vydávat od 1. dubna 2008. Nejprve ji dostanou banky, postupně se dostane i do peněženek. Bankovka má nové ochranné prvky, které se prakticky nedají napodobit. Je tak podstatně lépe chráněna než její starý vzor.

     

„Nová tisicokorunová bankovka má řadu inovovaných a nových ochranných prvků, a to jak viditelných pouhým okem pro laickou veřejnost, tak prvků zjistitelných pomocí přístrojů a pomůcek, které používají pro ověření pravosti profesionálové, “ říká Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady České národní banky (ČNB). Jak dodává, nové ochranné prvky jsou na špičkové světové úrovni, byly částečně převzaty ze zahraničí a dopracovány a vyvinuty odborníky ČNB.

Na první pohled upoutá na nové tisícovce pozornost především nový ochranný proužek, který je širší než proužek na starším vzoru. „Je vlisován do bankovního papíru již při jeho výrobě. Proto se prakticky nedá napodobit. Negativní mikrotext označující nominální hodnotu bankovky je nově doplněn o zkratku ČNB a je větší a lépe čitelný. Charakteristickým znakem nového ochranného proužku je jeho kovově lesklá barva. Ta se v závislosti na úhlu dopadajícího světla mění z hnědofialové na zelenou barvu,“ upozorňuje Řežábek.

Další ochranný prvek je umístěn vedle dosavadního stínovaného vodoznaku s portrétem Františka Palackého. Nově je zde viditelné světlé označení nominální hodnoty 1 000 Kč, které je doplněno lipovým listem.

Změnil se rovněž lesklý pruh měnící barevnost při dopadu světla z různých úhlů u portrétu Františka Palackého. „Na bankovkách staršího vzoru z roku 1996 je jednobarevný a má podobu pásu s rovnoměrnými okraji. U bankovek vzoru 2008 je tento pruh dvoubarevný a jeho pravá strana má vlnkový okraj,“ přibližuje Řežábek třetí nejpodstatnější nový znak viditelný okem.

Co (ne)víte o české tisícikoruně?

     

Řadu nových ochranných prvků je možné vidět pod ultrafialovými lampami. „K tisku nové bankovky se nyní používají švýcarské barvy, jejichž reakce je pod UV zářením mnohem bohatší než na dosavadních bankovkách. Na rubu bankovky se nově pod lampou rozzáří zelenou barvou například vodorovné označení série a čísla bankovky. Na lícní straně září v ultrafialovém světle oproti starému vzoru rovněž více prvků, například část oblečení na portrétu Palackého nebo hodnotové číslo 1000 v levém horním rohu bankovky. Horní polovina čísla 1000 září zelenou barvou a dolní polovina září modrou barvou,“ upozorňuje Řežábek.

Bankovní odborníci mohou na nové tisícikoruně ověřit strojově i další prvky. Ty ale Česká národní banka nezveřejňuje, aby penězokazci neměli šanci je napodobit.

Podobnou inovací prošla vloni dvoutisícikoruna, na které si již padělatelé vylámali zuby. „Podařilo se zachytit již čtyři padělky nové dvoutisícikorunové bankovky. Nové prvky se ale penězokazcům nepodařilo napodobit. Falešné bankovky jsme označili číslicí čtyři jako méně zdařilé. Padělky se daly rozpoznat na první pohled,“ poznamenává Řežábek.

Padělatelé často falšují bankovky na barevných kopírkách. Žlutá barva se kopíruje jen těžko, proto má nová tisícikoruna v některých částech žlutá kolečka. Na nových bankovkách je samozřejmě vyznačen letopočet jejich emise, tedy rok 2008 a podpis „Tůma“, který je nynějším guvernérem ČNB.

V letošním roce bude podle odhadů ČNB vydáno asi 30 milionů kusů nových tisícikorun. Staré vzory budou platit ještě mnoho let. „Průměrná životnost papírové bakovky je 3,5 roku. Staré bankovky budeme postupně nahrazovat novými. I starý vzor bude ale pravděpodobně platit až do doby rozhodnutí o přijetí eura, které korunu nahradí,“ říká Řežábek.

Centrální banka se chystá do přijetí eura inovovat ještě další českou papírovou bankovu. Nové ochranné prvky získá pravděpodobně pětisetkoruna, která je spolu s tisícikorunou nejčastěji falšovanou českou bankovkou.

Setkali jste se někdy s padělanou bankovkou? Od koho jste ji dostali? Podělte se o zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nenaleťte nabídkám na „výhodnou“ koupi staré vkladní knížky

17. 3. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Nenaleťte nabídkám na „výhodnou“ koupi staré vkladní knížky

Pozor na nabídky v inzerátech: „Koupím vkladní knížku na doručitele u České spořitelny!“ Tyto anonymní knížky stále platí. Peníze se dají vybrat až do konce roku 2012. Kdo to netuší,... celý článek

Dolary, které vydává Banka z pekla

14. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Dolary, které vydává Banka z pekla

Když se řekne dolary z pekla, vybaví se nejspíš českým celníkům nedávná zásilka černobílých napodobenin amerických dolarů s nápisem NGÁN HANG - DIA PHU. Nejde přitom o falešné peníze.... celý článek

Jak vypadá desetitisícikoruna

27. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak vypadá desetitisícikoruna

Padělků českých bankovek ubývá a od pravých se dají většinou snadno rozeznat. Penězokazci se nyní zaměřují hlavně na tisícovky a pětistovky. Objevují se ovšem zdařilé napodobeniny eurobankovek... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Partners Financial Services