Borat vyváží pivo

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 28. 11. 2014 | 23 komentářů
Zemana jeho příznivci malují jako dříče sloužícího českým firmám a pracovním místům. V Kazachstánu tenhle proexportní robot zkratoval.
Borat vyváží pivo

„Nezapomeňte, že české pivo je nejlepší. Žádná americká konkurence nabízející nějakou špinavou vodu nám nemůže konkurovat, stejně jako německé pivovary,“ řekl Miloš Zeman na své diplomatické misi kazašským podnikatelům. Bonmot™ si zaslouží tři připomínky.

První a vlastně nejméně důležitá je, že Zeman kecá nesmysly. V Americe i Německu umí vařit skvělá piva všech myslitelných druhů. V Americe ejly, portery nebo stouty, v Německu pšenku, bocky a märzeny. Několik skvělých pivovarů je hned kousek za česko-bavorskými hranicemi, v Bamberku, tak kdyby příště zbyla chvilka…

To by ještě nebylo to nejhorší: na diplomatických cestách se blafuje hůř než na marakéšské tržnici. Fascinující je hlavně to, komu se Zeman snažil vlísat a koho při tom pomlouval.

Čtyřicet procent vývozu českého piva jde totiž právě do Německa. Naše exportní pivovary teď musí doufat, že si Fricek pod jejich etiketami nepředstaví Zemana a jeho rozumování o německém pivu. Spojené státy jsou sedmé největší odbytiště. Německo a USA nejsou navíc jenom obří pivní trhy měřeno zkonzumovanými hektolitry, konkrétně pátý a druhý na světě. Zároveň to jsou země, ve kterých jsou lidé zvyklí za dobré pivo utrácet nehorázné peníze. Poštvěte si proti sobě jejich pivaře a plzeňský úřad práce pojede na směny.

Zato Kazachstán v přehledech spotřeby piva nepřekvapivě chybí. Vodítkem může být, že v sousedním Uzbekistánu se vypije zanedbatelných 11 litrů na hlavu ročně. Vařená ovčí hlava se zkrátka snoubí spíš s kumysem než s ležákem.

To sice neznamená, že v Asii nečeká příležitost pro české pivovarníky a stavitele pivovarů, ale rozhodně nestojí za sebemenší ohrožení zajetých penězovodů pro český pivní průmysl. Zemana jeho příznivci malují jako dříče sloužícího českým firmám a pracovním místům, jenže v Kazachstánu tenhle proexportní robot zkratoval.

Anketa

Máme nejlepší pivo?

Ostatní země mají podřadný draslík

Třetí připomínka jde za stylem uvažování, který není vlastní jenom Zemanovi. Holedbající se český prezident ironií osudu nejvíc ze všeho připomíná filmového Kazacha Borata, cestujícího po Americe ku „prospěchu věhlasného kazašského národa“. Pokud si na frašku Sashi Barona Cohena vzpomínáte, víte, že měl Borat neustálou potřebu zdůrazňovat, že „Kazachstán je země číslo jedna“. Za tím následovala a) nesmyslná vítězná disciplína, jako že právě v Kazachstánu žije muž s největším počtem prstů nebo že je Kazachstán největší exportér draslíku, b) útok na jinou zemi, třeba na Uzbekistán. Často oboje dohromady: dokonce i filmová kazašská hymna hrdě hlásá, že „ostatní země mají podřadný draslík“.

Cohen skvěle zachytil duševní nastavení, které vzkvétá v postkomunistických zemích. Jeho součástí je neomezená tolerance k ponižování a posmívání, podle hesla zadupej je dřív, než oni zadupou tebe. Být arogantní až chucpe sice občas není od věci, problém je ale v tom, že ten druh arogance, který předvedl Zeman – a se kterým se v různých podobách setkáváme denně na pracovištích i ve veřejném životě, je arogance směrem dolů. Arogance ke slabším. Jako by nestačilo, že je naše pivo nejlepší. Je nutné ještě přesvědčovat, že cizí pivo není ani trochu dobré, že je to jen špinavá voda. Tak málo si někteří z nás věří.

Prezident přitom může propagovat zboží a služby ze své země, aniž by shazoval ostatní. Nedávno to předvedl Andrej Kiska. Na své diplomatické cestě po Spojených státech několik dnů vyzdvihoval slovenské technologické firmy a ani jednou se nesnížil k „bonmotu“, že Rakušáci a Maďaři neumí programovat.

Slovenská ekonomická diplomacie vyváží nuly a jedničky do Silicon Valley. Gratulujeme. Česko dokázalo exportovat Borata do Kazachstánu. Taky výkon.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2014 7:43, Milan

Tak nevím, když Zeman udělá nějakou hovadinu, a to je dost často, vždy se najde nebo někdo, kdo chce převést diskuzi na něco jiného- Švarcenberg, Kalousek, Nečas, Hurvínek, stará Blažková, císař František atd. Připomíná mi to starý vtip, kdy jeden soudruh na otázku amerického novináře "Jaká je u Vás průměrná mzda?" odpověděl " A vy zase bijete černochy!" Asi to bolí držet se tématu. Takže bohužel prezident ČR je jako neřízená střela a svým chováním dělá dost velké problémy svým příznivcům, aby se vzájemně znovu a znovu utvrzovali v tom, že zvolili dobře. Abych Vám usnadnil reakce, předpokládám, že napíšete, že za někoho jiného by bylo ještě hůř.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 11. 2014 16:02, Mudr. Chochola

Vám bych zase doporučil si nechat zrentgenovat hlavu...jestli tam máte mozek...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři důvody, proč oslavit Den piva

2. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys

1. 6. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys

„Když na to máte peníze, tak je to rozhodně lepší, než mít všechno v bance nebo investovat do fondů. V Česku má navíc pořád zvuk, když o sobě člověk může říct, že je majitel pivovaru,“... celý článek

Jan Šuráň: České pivo je lepší než dřív

25. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Jan Šuráň: České pivo je lepší než dřív

S prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm jsme si povídali o tom, kvůli čemu v Česku klesá spotřeba piva, jak se liší dnešní ležáky od těch před třiceti lety a... celý článek

Svět českých pivařů se mění

16. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Svět českých pivařů se mění

Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska – svět českých pivařů se pomalu, ale jistě mění.

Partners Financial Services