Realitní trhy: Japonské REITs se letos probudily

Realitní trhy: Japonské REITs se letos probudily
První čtvrtletí letošního roku investory přilákalo nejvíce Japonsko, tamní subindex EPRA končil 16. týden letošního roku s téměř 20% ziskem od konce minulého roku.

Japonská ekonomika přidala mírně do kroku a místní nemovitostní společnosti z toho těží. V prvním čtvrtletí letošního roku výrazně překonaly evropské i americké realitní investiční trusty (REITs). Ve Spojených státech společnosti i v průběhu dubna získaly, téměř pětiprocentní růst od počátku roku však "vyrovnává" oslabování amerického dolaru (profil, názory) proti euru (profil, názory) i české koruně (profil, názory). Krize amerických rezidenčních nemovitostí není stále zažehnána, v případě většího zpomalení ekonomiky se můžeme dočkat také dopadu u nerezidenčních nemovitostí obsažených v indexu EPRA/NAREIT, především mohou klesnout nájmy z kancelářských prostor nebo ceny velkých nákupních center.

Poklesy v průběhu globální korekce velmi rychle smazaly asijské reality. Největší zisky na cenách si v průběhu prvního čtvrtletí připsaly japonské a hongkongské společnosti. K solidnímu růstu přispěly především japonské společnosti Mitsubishi Estate, Mutsui Fudosan a Nippon Building Fund. Na hodnotě totiž získávají pozemky z okolí japonské metropole, které investoři vnímají jako velmi atraktivní i nyní, kdy není jisté, jak rychlý bude proces navyšování japonských úrokových sazeb.

Hlavní sledované indexy (v lokální měně)
20. 4. 2007 1 měsíc rok 2007 rok 2006
Evropa (EPRA Index) 3 897,95 0,28 % 1,11 % 49,36 %
USA (EPRA Index) 10 193,29 0,95 % 4,98 % 35,06 %
Japonsko (EPRA Index) 4 467,51 -0,30 % 19,34 % 25,78 %
Eastern Europe (GPR Index) 142,85 2,95 % 9,84 % 30,05 %
Zdroj: Bloomberg, AAM

Za svými minulými výsledky naopak zaostává evropský region. V období minulého měsíce přidaly společnosti na kontinentu a britských ostrovech 0,3 procenta, výrazně tak zaostaly za východoevropskými společnostmi, jejichž růst byl jen v minulém měsíci téměř tříprocentní.

Regionální vývoj v Evropě
Subindexy indexu EPRA 20. 4. 2007 1 měsíc rok 2007 rok 2006
Německo 1 712,74 -2,91 % -2,22 % 53,52 %
Velká Británie 3 371,97 -2,05 % -7,42 % 50,89 %
Belgie 2 334,04 -1,35 % 5,18 % 17,45 %
Francie 5 443,81 0,16 % 9,17 % 67,40 %
Holandsko 4 041,89 3,43 % 10,97 % 41,43 %
Švédsko 5 759,71 8,26 % 13,79 % 41,32 %
Zdroj: Bloomberg, AAM

Vývoj byl v posledním období ovlivněn spojením francouzské společnosti Unibail a holandského trustu Rodamco. Oznámení o uskutečnění tohoto obchodu vedlo k výraznému poklesu ceny druhého největšího francouzského realitního trustu a růstu ceny u společnosti Rodamco. Výkyvy se nakonec ustálily. Spojením obou společností s celkovým majetkem 22 miliard eur vznikne velice silný trust zaměřující se především na investice do nákupních center a maloobchodních řetězců.

Další propad může v příštím období čekat španělský subregion. Komentáře hovoří o tom, že ve Španělsku praská realitní bublina, v problémech se ocitají realitní investiční trusty, ale i velké bankovní ústavy. V minulosti patřila výkonnost španělských společností k nejlepším v celoevropském měřítku, například společnost Metrovacesa vyrostla během posledních sedmi let více než pětinásobně. Propad její ceny byl sice způsoben jinými důvody (konec dohadů ohledně jejího rozdělení), ale i další společnosti tento týden nabraly jižní směr. Společnost Inmocaral (druhý největší developer) od počátku roku propadla již o 20 procent. Problémy španělského realitního sektoru jsou varováním pro celý sektor globálně, a především pro finanční instituce, které v konečném důsledku ponesou rizika.

Graf (relativní vývoj evropského akciového a realitního trhu)

Stěžejní událostí v Evropě bylo také představení koncepce německých realitních trustů pod zkratkou G-REITs. Na konečné podmínky si však budeme muset ještě chvíli počkat. Už dnes je ale jisté, že G-REITs budou svázány určitými omezeními ve srovnání se svými staršími sourozenci například z Ameriky nebo Francie. Z pohledu výhodnosti pro investora tak zůstanou něco málo své pověsti dlužny. Například dividendy, které jsou jedním z důvodů atraktivity REITs obecně, budou zdaněny sazbou 25 %. Dalším významným rozdílem je vyloučení rezidenčních nemovitostí, což znamená společností, jejichž podstatná část příjmů plyne právě z projektů takto zaměřených. Tyto společnosti tak nebudou mít možnost transformace na G-REITs.

U realitních trustů se navíc výrazně zvýšila korelace s "klasickým" akciovým trhem, mírnější propad ve druhé polovině dubna může signalizovat solidní úrovně pro nákup. Vzhledem k ocenění k čisté hodnotě aktiv (NAV) preferujeme investice právě ve východní Evropě, jejichž prémie k NAV je až o 20 % níže proti ostatním společnostem v Evropě.

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
- byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!

Jaký vývoj na světových realitních trzích očekáváte vy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Realitní trhy: nákupní nálada vládne i po korekci

5. 4. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: nákupní nálada vládne i po korekci

Korekce na akciových trzích neminula ani trhy realitní. Rizika, která s investováním do realit souvisejí, si tak investoři na celém realitním trhu pořádně uvědomili na konci února a... celý článek

Realitní trhy: začíná výstavba ambiciozního projektu Pankrác City

28. 2. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Realitní trhy: začíná výstavba ambiciozního projektu Pankrác City

Zisk z jednotlivých investic se na realitním trhu v období minulého měsíce v Evropě i Spojených státech pohyboval kolem úrovně 6 %. Realitní společnosti stále očekávají solidní nárůsty... celý článek

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

4. 1. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

Další značný zájem a související růst zaznamenaly v průběhu prosince realitní trhy v Evropě i Japonsku. Investorům napomáhá značný zájem zajištěných fondů i stabilní výhled globálního... celý článek

Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?

11. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?

Kupujete byt na hypotéku? Pokud nemáte jinou nemovitost vhodnou do zástavy, pak si můžete vybírat jen z bytů v osobním vlastnictví. Dnes už tohle tvrzení tak docela neplatí, hypoteční... celý článek

Realitní trhy: opět ukázaly záda

8. 12. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: opět ukázaly záda

Realitní trhy v listopadu opět rostly. Zatímco na akciovém trhu panuje vzhledem k zřejmému zpomalení ve Spojených státech velká nervozita, realitní trhy jdou stále směle vpřed. I když... celý článek

Partners Financial Services