Dost bylo práce? Pět dobrých rad pro každého, kdo zvažuje předčasný důchod

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 12. 5. 2015 | 9 komentářů
Přemýšlíte o odchodu do předčasného důchodu? Váháte, jestli se vyplatí, jestli neukousne z penze příliš? Máme pro vás pět rad, které se můžou hodit.
Dost bylo práce? Pět dobrých rad pro každého, kdo zvažuje předčasný důchod

S odchodem na odpočinek nemusíte čekat na dosažení důchodového věku. Do penze se můžete odebrat i předčasně. Bude to ale něco za něco: delší čas klidu, ale v kapse míň peněz, než byste mohli mít, kdybyste odkroutili ještě nějaký pátek práce a odešli do důchodu v řádném termínu. Snížení penze je trvalé, důchod bude nižší i poté, co dosáhnete regulérního důchodového věku. I předčasné důchody se ale přirozeně valorizují.

Že o předčasném důchodu zrovna uvažujete? Kápneme vám do noty; máme pár tipů.

+62
+
-

1. Zjistěte, jak na tom jste. Nejdřív orientačně

Nejdřív ověřte, jestli na předčasný důchod vůbec můžete pomýšlet. Pokud máte na řádný důchod nárok dřív než v šedesáti třech letech, můžete do předčasného důchodu až tři roky před penzijním věkem. Jestli dosáhnete řádného důchodového věku ve třiašedesáti nebo později, můžete do předčasného důchodu odejít až o pět let dřív, musí vám ale být minimálně šedesát. Podmínkou je, že máte splněné doby účasti na důchodovém pojištění, které jsou potřebné pro vznik nároku na (řádný) starobní důchod. Člověk, který chce do penze v roce 2015, musí mít odpracováno jednatřicet let, respektive být tak dlouho účasten důchodového pojištění; nějaké roky pojištění se dají doplatit i zpětně. Pokud si chcete vypočíst důchodový věk, případně alespoň orientačně zjistit, jak vysoký by váš důchod a předčasný důchod mohl být, využijte naše důchodové kalkulačky.

+21
+
-

2. Požádejte sociálku o přehled

Jednou ročně můžete správu sociálního pojištění požádat o informativní list důchodového pojištění, což je dokument, který obsahuje souhrnný přehled údajů o vašem důchodovém pojištění, ze kterých se při výpočtu starobního důchodu bude vycházet. Když v datech najdete chybu, můžete na to upozornit a zjednat nápravu – mohlo se stát, že některý z vašich zaměstnavatelů sociálce nedodal potřebné doklady nebo chybně uvedl příjem. Tiskopis žádosti o zaslání informativního osobního listu nabízí správa sociálního zabezpečení zde – dá se vytisknout a poslat poštou nebo podat elektronicky. Kdo má datovou schránku, může do svého přehledu dob důchodového pojištění nahlédnout i on-line přímo v ePortálu ČSSZ. Stačí zadat přístupové údaje k datové schránce.

+15
+
-

3. Neukvapte se. I jeden den udělá rozdíl

Jak už bylo řečeno výš, předčasný důchod snižuje penzi. Procentní výměra důchodu se snižuje za každých (i započatých) devadesát dnů, které zbývají do doby, než by vám vznikl nárok na řádný starobní důchod. Jestli vám tedy kupříkladu vznikne nárok na důchod za devadesát sedm dní, vyplatí se zkusit nástup do předčasného důchodu o týden odložit. O kolik přesně se procentní výměra důchodu (za každých započatých devadesát dní) snižuje, se podrobně dočtete v našem starším článku:

+9
+
-

4. Srážku pocítíte. Nedejte ale na obecné poučky

Nejvíc se snížení důchodu projeví u vysokých penzí. Také platí, že předčasný důchod bude tím nižší, čím kratší máte doby účasti na důchodovém pojištění. Konkrétně to může vypadat třeba takhle:

  • Jestli byste normálně dosáhli na starobní důchod okolo deseti tisíc, ale nastoupíte do předčasného důchodu o tři roky dřív, klesne vám měsíční penze o necelé dva tisíce.
  • Z hypotetického dvanáctitisícového důchodu už byste si ukrojili téměř tři tisíce, kdybyste do něj šli o tři roky dřív.
  • Pokud půjdete do důchodu dřív jen o rok, počítejte, že se vám (možný) desetitisícový důchod sníží zhruba o pět stovek, (možný) dvanáctitisícový zhruba o osm set.

Rozhodně se ale nedá říct, že se předčasný důchod nevyplatí nikomu. Do hry vstupuje celá řada okolností. Může se například stát, že o práci přijdete nebo vaše výdělky pár let před důchodem citelně klesnou, což by se následně odrazilo i na výši (řádné) penze. Pak může být předčasný důchod racionální volbou. Víc se dočtete v našem starším článku:

+26
+
-

5. Vrátit se můžete vždycky

Když se jednou pro předčasný důchod rozhodnete, neznamená to, že je pro vás konečnou stanicí. Když se naskytne zajímavá pracovní nabídka, budete se doma nudit nebo vás začne štvát, že je váš předčasný důchod příliš nízký, můžete jeho pobírání přerušit a vrátit se zpátky do pracovního procesu. Až zaměstnání ukončíte nebo dosáhnete důchodového věku, požádáte si o obnovení výplaty důchodu. Jeho procentní výměra se pak může navýšit s ohledem na čas, který jste po přiznání předčasného důchodu odpracovali.

Tip!

Nepočkáte si na penzi v předdůchodu?

Předčasný důchod není předdůchod, jde o naprosto odlišné věci. Předdůchod se nevyplácí ze státního rozpočtu, na předdůchod si musí člověk naspořit sám v doplňkovém penzijním spoření nebo v penzijním připojištění, ze kterého do doplňkového spoření „přestoupí“. Je to možnost, jak se dostat k penězům dřív než by jinak bylo možné. Je k tomu ale potřeba mít ve fondech slušný základní balík. Výhodou předdůchodu je to, že stát za člověka platí zdravotní pojištění a roky s předdůchodem se počítají jako roky, kdy člověk platí důchodové pojištění. Podrobněji o předdůchodech v článku:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 5. 2015 13:55, Vladimír

Příklad z praxe.
Moje manželka, matka čtyř dětí, šla po určitém váhání do předčasného důchodu loni na podzim, o dva roky před řádným termínem (v 57 a půl letech). Důchod má zkrácený asi o 1.500,- Kč měsíčně (10.500, vím žádná sláva, ale čtěte dále)
Ale - dva roky už si nemusí platit zdravotní a sociální asi 4.000,- měsíčně a zároveň ty dva roky dostává svůj důchod (takže ušetřených 96.000 na odvodech a bonus od státu 252.000, tedy důchod za dva roky). Takže těch "ztracených" patnáct stovek měsíčně do konce života má bohatě vykompenzováno. Navíc, coby holka vedená k šetrnosti, si v lepších dobách odkládala stranou (státní dluhopisy, stavební spoření, akcie ČEZ, dva nájemní byty, slušně vybavená domácnost, zrekonstruovaný dům, penzijní připojištění, rozumná částka na účtu, takže si k penzi má z čeho přidat.
Ale má teď spoustu času na vnoučata, sport, cestování (v pondělí letí za velmi slušný peníz před hlavní sezonou na Krétu), zahrádku a občas i na svého manžela.
Tak spokojenou jsem jí snad za celý život neviděl. Osobně tedy mohu předčasný důchod jen doporučit.

+183
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 5. 2015 21:21, Bouček Antonín

XYHT, pokud to nevíte, státní sociální i důchodové pojištění funguje jak průtokový ohřívač. Takže, to co jste kdysi platil, je už dávno v čudu, a teď my pracující platíme invalidní důchod Vám (a formou zdravotního pojištění platíme i ty doktory, kdybyste to nevěděl).

Zobrazit celé vlákno

-36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný důchod: Kdy můžete jít a o kolik menší penzi dostanete

10. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Předčasný důchod: Kdy můžete jít a o kolik menší penzi dostanete

Zvažujete odchod do předčasného důchodu? Přečtěte si, za jakých podmínek do něj můžete, a nechte naši kalkulačku vypočítat, jak takové rozhodnutí ovlivní výši penze.

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

4. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

Nabízíme sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2015. Vypočítají, kdy půjdete do důchodu a jak vysokou penzi budete brát – pokud vás čekají ještě léta práce, tak aspoň... celý článek

Velký investiční seriál: Dvojí fondy na jednu penzi

1. 10. 2014 | Daniel Tácha | 15 komentářů

Velký investiční seriál: Dvojí fondy na jednu penzi

Jednou z možností, jak se finančně zajistit na stáří, může být i kombinace doplňkového penzijního spoření a pravidelných investic do klasických podílových fondů. Doplňkové spoření je... celý článek

Předčasný důchod v příkladech

7. 5. 2013 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 40 komentářů

Předčasný důchod v příkladech

Každý, kdo zvažuje odchod do předčasného důchodu, si klade otázku, nakolik je to pro něj (ne)výhodné. O kolik odchod do předčasného důchodu sníží penzi? Jen těžko lze najít univerzální... celý článek

Klady a zápory třetího pilíře nového penzijního systému

18. 12. 2012 | Jan Valášek | 7 komentářů

Klady a zápory třetího pilíře nového penzijního systému

Prvním lednem roku 2013 vejdou v platnost změny třetího pilíře penzijního systému, dosud tvořeného penzijním připojištěním. To se nyní zakonzervovalo a má dožít vedle nového doplňkového... celý článek

Partners Financial Services