K jízdenkám z e-shopu ČD už nepotřebujete osobní doklad

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 4. 2021
K jízdenkám z e-shopu ČD už nepotřebujete osobní doklad

Zdroj: Petr Kučera

Lidé, kteří si koupí online jízdenku v e-shopu Českých drah a nevyužili přitom žádnou slevu, už nebudou muset ukazovat průvodčím svůj osobní průkaz. Testovací provoz nového systému spustily České dráhy v polovině března, oficiálně o něm informovaly dnes.

„Proč chtít po lidech, kteří nevyužívají žádnou slevu, nějaký doklad nebo průkaz? Pokud je jízdenka v pořádku zaplacená, a to nám řekne systém velmi rychle, víme vše, co potřebujeme. Takové zjednodušení usnadní práci jak samotných průvodčích, tak je pohodlnější pro cestující. Když jsme si to spočítali, tak se tato novinka týká až třetiny všech našich zákazníků,“ říká nový šéf Českých drah Ivan Bednárik. Doteď to byl právě státní dopravce, který na této povinnosti z takzvaných eTiketů trval.

Při nákupu online jízdenek ČD však lidé i dál musí zadávat jméno. Při kontrole ve vlaku ale průvodčí pouze načte jízdenku, popřípadě zadá kód transakce, a o předložení dokladu s fotografií požádá jen v případě podezření, že jízdenku už byla použita.

„U elektronických jízdenek, kde cestující uplatňuje zvláštní jízdné, tedy takzvanou státní slevu, bude předložení průkazu nadále povinné, protože státní podmínky poskytnutí této slevy ukládají povinnost kontrolovat věk zákazníka, popřípadě status studenta v souvislosti s ověřením nároku na slevu,“ upřesňuje mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

„Předložit osobní průkaz k elektronické jízdence je nadále povinné také pro lidi, kteří cestují pravidelně a využívají například traťové nebo síťové jízdenky, dále pak také u mezinárodních jízdenek nebo jízdenek OneTicket,“ dodává. Jinými slovy: když cestující využije slevu, musí dál prokázat, že na ni má nárok.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

České dráhy, doprava, jízdné, vlak

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chyba při nákupu dálniční známky? Stát začne vracet peníze

31. 3. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

Chyba při nákupu dálniční známky? Stát začne vracet peníze

Lidé, kteří si při nákupu elektronické dálniční známky spletli státní poznávací značku, dostanou šanci na vrácení peněz. Ale jenom v případě, když budou mít štěstí a zadají značku,... celý článek

Pošta zdraží složenky a doporučená psaní, dotkne se to i dávek

29. 3. 2021 | Petr Kučera | 79 komentářů

Pošta zdraží složenky a doporučená psaní, dotkne se to i dávek

Česká pošta mění od 1. dubna ceník. Zdraží poštovní i dobírkové poukázky a doporučená, cenná i firemní psaní. Všechny ceny stoupnou o pět korun.

Jednotná jízdenka na vlak startuje. Proč si ji nekoupit

13. 12. 2020 | Petr Kučera | 25 komentářů

Jednotná jízdenka na vlak startuje. Proč si ji nekoupit

S ročním zpožděním a řadou omezení startuje jednotná jízdenka, kterou ministerstvo dopravy nazvalo hezky česky OneTicket. Přípravu měl na starosti státní podnik Cendis – ten, který... celý článek

Kdo jezdí často, přijde o odškodné za zpoždění. Odměna za věrnost podle ČD

14. 9. 2020 | Petr Kučera | 19 komentářů

Kdo jezdí často, přijde o odškodné za zpoždění. Odměna za věrnost podle ČD

S netradiční marketingovou inovací přišly České dráhy. Zatímco firmy si obvykle nejvíc cení stálých zákazníků, dopravce jim podmínky zhoršil.

Partners Financial Services