Conseq Investment Managment: Conseq Best Basket

Datum: 27. 4. 2011
Conseq Investment Managment přináší na trh nový zajištěný produkt: Conseq Best Basket.

Conseq Best Basket je v podstatě strukturovaný dluhopis banky Citigroup na 5 let. Upisovací období končí 15. května, ale poté bude vydána nová tranše.

Výnos se odvozuje od čtyř různých portfolií. Klient dostane 90 % výnosu nejvýkonnějšího portfolia, ovšem pozor – zprůměrovaného za celou dobu života produktu.

Průměrování je v zajištěných produktech časté. Na jednu stranu chrání klienta před poklesem trhů těsně před splatností, na druhou stranu může výnos výrazně snížit, pokud trhy budou dlouho levné a většina růstu nastane až nedlouho před splatností.

Představme si, že hodnota dynamického portfolia poroste ideálně a rovnoměrně o 8 % p. a. Potom lze snadno spočítat, že zprůměrovaná hodnota portfolia bude odpovídat výnosu asi 5,6 % p. a. Ve skutečnosti to ale bude zřejmě o dost méně, protože i rostoucí trhy krátkodobě kolísají. Omezená participace na výnosu je daní za jistotu investice.

Je ovšem třeba upozornit, že produkt jako každý dluhopis podléhá určitému riziku nesplácení, Citigroup je momentálně ratingovými agenturami hodnocena jako mírně rizikovější dlužník než ČR.

Výnosnost s otazníkem

Jde o sázku na růst akcií a komodit, které tvoří většinu dynamického portfolia. V produktu jsou sice i další portfolia, ale případný pokles trhů by se projevil i na nich. Produkt tedy má šanci vydělat o něco více než dluhopisové fondy, ale vzhledem k průměrování je pravděpodobnost vysokého výnosu poměrně malá.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Partners Financial Services