Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 6. 10. 2010
Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!
Statistiky na finančních trzích jsou stále smíšené, a to především kvůli zvýšené nezaměstnanosti v eurozóně. Úspěchy čínského hospodářství však přinášejí naděje a slušné vyhlídky i pro ostatní klíčové ekonomiky.

Minulý týden byly zveřejněny smíšené statistiky. Z Evropy přišly špatné zprávy. Nezaměstnanost eurozóny se nečekaně přehoupla přes 10 % a německé maloobchodní prodeje meziměsíčně za srpen poklesly, zatímco se počítalo s jejich růstem.

Ale Evropa nestála v popředí zájmu investorů. Veškerá pozornost byla upřená na Čínu, která v pátek přinesla výtečné zprávy. Tamější index nákupních manažerů v průmyslu vzrostl v září na hodnotu 53,8 bodů oproti očekávaným 52,5 bodům. Jedná se o nejrychlejší růst za čtyři měsíce. Lepší zprávu si investoři těžko dovedli představit. Obavy o světovou ekonomiku se rázem rozplynuly. Zavládlo přesvědčení, že dokud pojede Čína, bude strkat kupředu i ostatní klíčové ekonomiky, a nadcházející ekonomické zpomalení nebude tak razantní, jak se zdálo. Konec týdne se tak nesl v optimistickém duchu.

Světové akciové trhy

Světové akciové trhy se v minulém týdnu povětšinou držely kolem nuly nebo zlehka poklesly. Pohyby sledovaných akciových indexů se v týdenním porovnání drží v pásmu minus 2 % až plus 1 %. To je velmi podobný vývoj jako v předchozím týdnu. Z většího nadhledu světové akcie stagnují a odpočívají po zářijovém růstu.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PX odepsal 0,4 %. Nedařilo se především developerské společnosti ECM (ztráta 9,6 %) protože investoři se strachují, jaké výsledky přinese čtvrteční valná hromada držitelů dluhopisů. Za poklesem indexu PX stojí ale hlavně společnosti s velkou vahou v indexu, jako je těžařská společnost NWR. Její akcie doplatily 4% poklesem na informaci společnosti o očekávaném snížení cen produkce v posledním čtvrtletí tohoto roku. Naopak dařilo se pojišťovací společnosti VIG, která oznámila nákup dalšího podílu v turecké společnosti, a její akcie si připsaly bezmála 3 %. Zprávy z domácí ekonomiky nebyly pro pražskou burzu důležité, byť teoreticky mohly podpořit akcie v růstu. Český index nákupních manažerů v průmyslu za září meziměsíčně vzrostl na 58 bodů (nejrychlejší měsíční růst od srpna 2007), ale akcie si všímaly spíše dění v zahraničí a jednotlivých podnikových zpráv.

SPAD

Klíčové informace relevantní pro cenu akcie zveřejnila minulý týden v rámci pražské burzy již zmiňovaná pojišťovací skupina VIG.

Tato společnost pokračuje v rozšiřování na rozvíjející se trhy. Minulý týden podepsala dohodu o koupi 10% podílu v turecké pojišťovací společnosti Ray Sigorta. Díky své dceřiné společnosti TBIH tam už nyní vlastní přibližně 84% podíl. Společnost Ray Sigorta může přispět k rychleji rostoucím výnosům VIG. V první polovině tohoto roku zaznamenala 14% nárůst předepsaného pojistného. A hlavně, nárůst předepsaného pojistného můžeme očekávat i v budoucnu. Turecký trh totiž bezpochyby reprezentuje velmi perspektivní příležitost. Jeho potenciál tkví ve velmi nízké rozvinutosti tamějšího pojistného trhu. Předepsané pojistné se pohybuje kolem 1 % hrubého domácího produktu, zatímco v západní Evropě (EU15) je to devětkrát více.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

Situace na trzích zůstává nejasná. Ze smíšených zpráv z USA si tentokrát investoři vybrali ty dobré.

Situace na trzích zůstává nejasná

22. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích zůstává nejasná

Akcie i další finanční trhy dál hledají směr, kterým se budou ubírat. Předstihové indikátory, vypovídající o budoucím vývoji ekonomiky, přitom nevěstí nic dobrého.

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

15. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

Po pesimistickém začátku se nesla druhá polovina minulého týdne na akciových trzích v optimističtějším duchu. Sílí však obavy, že zpomalující se ekonomické oživení ve světě už dolehlo... celý článek

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

8. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

Akcie minulý týden pod vlivem příznivých makroekonomických zpráv posilovaly. Nad jejich dalším růstem se ale vznáší řada otazníků.

Partners Financial Services