Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 25. 8. 2009
Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů
Pražská burza po šesti růstových týdnech v řadě prošla minulý týden zaslouženou korekcí. Index PX oslabil o 2,73 %. Vybírání krátkodobých zisků bylo k vidění hlavně v první polovině týdne, v závěru se trh již stabilizoval.

Přes částečný pokles pražská burza nadále dosahuje ve statistice od začátku roku výrazně vyšší výkonnost než západoevropské trhy a trhy v USA. Největší ztrátu si minulý týden připsala Komerční banka, která oslabila o 6,3 %. Přes dynamičtější růst v posledních týdnech výraznější korekcí neprošla Erste Bank, která stagnovala u hranice 700 Kč (-0,7 %). Vyšší ztrátu si tak paradoxně připsaly tituly, které v posledních týdnech tolik nerostly. Telefonica O2se propadla o 3,65 %, vyšší ceny ropy tentokrát nepomohly ČEZu, který se propadl o 2,6 %. Pozorně sledované výsledky NWRpřinesly pokles titulu ke 130 Kč, negativní nálada však rychle vyprchala a díky mírnému optimismu vedení ohledně budoucího vývoje v odvětví se titul vrátil na vyšší úrovně (+0,4 %). Výrazně proti trhu šly akcie Pegasu(+7,6 %), kde se potvrdilo navýšení podílu jednoho z významných akcionářů a investoři spekulují před výsledky za druhé čtvrtletí.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 171,401 139,40- 2,73
Klíčové události minulého týdne
  • JP Morgan zvýšila doporučení pro české, maďarské a polské akcie na „overweight“ z původního „underweight“. Zvýšené doporučení se opírá o silnější ekonomický růst v eurozóně, která je klíčová pro exportéry z těchto zemí.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
18/8 ČEZ podepsal smlouvu o úvěru do výše 200 milionů EUR s Evropskou investiční bankou. ČEZ plánuje finanční prostředky použít na obnovu a rozvoj distribuční sítě v ČR.
21/8 Wood&Company snížila doporučení pro ČEZ na „držet“ z původního „koupit“. Cílová cena byla ponechána na 1 010 Kč. Změnu cílové ceny udělala investiční banka Morgan Stanley, když jí zvýšila na 937 Kč z původních 907 Kč. Doporučení bylo ponecháno na „equal-weight“.

Erste Bank, Komerční banka
17/8 Agentura Moody´s ukončila prověřování domácího finančního sektoru. Hodnocení finanční síly a závazků v cizí změně nebylo revidováno, změna byla provedena pouze u závazků v domácí měně. Komerční banka a Česká spořitelna tak mají aktuální rating „A1“ místo původního „Aa3“. Výhled zůstal negativní.

New World Resources
19/8 Hospodářské výsledky těžební společnosti NWR za druhé čtvrtletí tohoto roku skončily výrazně pod očekáváním, a to na všech úrovních. Druhé čtvrtletí uzavřela společnost se ztrátou 39,3 milionu eur, zatímco očekávána byla ztráta ve výši 19,8 milionu eur. Tržby ve stejném období meziročně poklesly o více než 52 % na 243,9 milionu eur, z předchozích 513 milionů eur (tržní konsenzus byl 260 milionů eur). Výrazný propad byl také na provozní úrovni, kde společnost skončila se ztrátou ve výši 16,9 milionu eur, zatímco trh očekával provozní ztrátu ve výši 10,1 milionu eur. K výrazné čisté ztrátě přispěly především nízké prodejní ceny a stále vysoké provozní náklady. Přestože v meziročním porovnání došlo k výraznému poklesu produkce a především objemu prodaného uhlí a koksu, došlo oproti prvnímu kvartálu k mírnému nárůstu prodejů u koksu i uhlí. Podle vyjádření managementu NWR nebude za první pololetí vyplacena žádná dividenda. Podle našeho názoru nebude vyplacena dividenda ani ve druhé polovině roku. Ze zvýšení prodejů ke konci druhého čtvrtletí jsou patrné jisté známky oživení na trhu s uhlím a koksem, což by mohlo mít pozitivní vliv ve zbytku roku.
21/8 Deutsche Bank po výsledcích zrevidovala cílovou cenu NWR na 100 Kč z původních 60 Kč, doporučení „prodat“ bylo ponecháno.

Vienna Insurance Group
20/8 Pojišťovací společnost prezentovala uspokojivé výsledky za druhé čtvrtletí, když se společnosti podařilo před zdaněním vydělat 109,4 milionu eur. Oproti roku předešlému se jedná o pokles o 33 %, když za propadem stojí špatná situace na finančních trzích a odškodňování za záplavy. Za první polovinu roku firma vydělala před zdaněním 230,3 milionu eur. Hrubé předepsané pojistné vykázalo stabilitu a dosáhlo za první polovinu roku výše 4,25 miliardy eur (0,9 % y/y).

Očekávané události
  • 27/8 Výsledky za druhé čtvrtletí Pegas

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Investoři hledají levné tituly

18. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Investoři hledají levné tituly

Pražská burza si na rozdíl od západních trhů udržela minulý týden své zisky a index PX posílil o 2,63 %. Trh zaznamenal vyšší volatilitu, když úterní výprodeje, které znamenaly pokles... celý článek

Akcie: Burzu zase táhly banky

11. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Burzu zase táhly banky

Pražská burza v minulém týdnu opět posilovala a svou výkonností nadále výrazně předbíhala výkonnost vyspělých trhů. Index PX posílil o silných 7,1 %. V průběhu týdne nebyl na trhu vidět... celý článek

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

28. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích minulý týden nadále posilovala. Index PX posílil o 3,83% a navázal tak na růsty z předchozích týdnů.

Akcie: Americké banky pomohly i těm českým

21. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Americké banky pomohly i těm českým

Pražská burza navázala minulý týden na růst z předchozího týdne a index PX posílil o silných 6,25 procenta. Růst trh zaznamenal hlavně v první polovině týdne, v závěru bylo vidět drobné... celý článek

Akcie: Praha šla proti proudu - rostla

14. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha šla proti proudu - rostla

Pražská burza dokázala ve zkráceném týdnu posílit a šla tak proti vývoji na světových trzích. Index PX posílil o 1,46 % a zastavil tak tři týdny trvající pokles. Akcie kromě páteční... celý článek

Partners Financial Services