Akcie: Americké banky pomohly i těm českým

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 21. 7. 2009
Akcie: Americké banky pomohly i těm českým
Pražská burza navázala minulý týden na růst z předchozího týdne a index PX posílil o silných 6,25 procenta. Růst trh zaznamenal hlavně v první polovině týdne, v závěru bylo vidět drobné vybírání zisků.

V kladných hodnotách zakončily minulý týden všechny emise obchodované na pražské burze v segmentu SPAD. Trh postrádal výraznější impulsy z domácího trhu a obchodování bylo zcela ve vleku zahraničních trhů, kde se již výsledková sezóna rozběhla na plný plyn. Výsledky amerických bank pomohly k růstu Erste Bank,jejíž akcie posílily o 12,75 % a opět se dostaly nad hranici 500 Kč. Růst Komerční bankybyl částečně limitován a akcie posílily o 6,3 %. Dvouciferného růstu dosáhly ještě akcie NWR(+11,3 %), když ropa zastavila svůj pokles. S nízkým objemem obchodů posílily o 10 % rovněž akcie Orco. Nákupní zájem byl cítit u akcií Telefonica O2(+5,3 %) a kurz se dostal na nejvyšší úroveň od září loňského roku. Prodejní objednávky naopak překvapivě převažovaly v pozitivním sentimentu u akcií ČEZua titul si připsal pouze zanedbatelný posun o 0,9 %. Akcie Unipetrolupřidaly necelá 4 %, když investoři nijak výrazněji nereagovali na informace o dopadech odstávek na hospodaření společnosti.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX888,70944,20+6,25
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba v květnu podle konečných údajů klesla meziročně o 22 %. Předběžný odhad indikoval pokles průmyslu o 21,7 %. Největší zátěží je nadále těžké strojírenství, hutnictví a kovovýroba. Propad automobilového průmyslu byl částečně brzděn šrotovným v okolních zemích, meziročně je však přesto výroba nižší téměř o 18 %.
  • ČSÚoznámil pokles maloobchodních tržeb v květnu o 7,5 %, což bylo výrazně pod očekáváním trhu (konsensus Reuters -2 %). Výrazně negativní vliv měl nadále silný pokles prodeje automobilů.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
14/7 Credit Suisse snížila cílovou cenu pro akcie energetické společnosti ČEZ na 1 100 Kč z předchozích 1 230 Kč. Doporučení bylo ponecháno beze změny na "outperform."

Telefonica O2 ČR
17/7 Telekomunikační společnost dosáhla mimosoudního vyrovnání se společností TELE2. Spor probíhal od roku 2005, když TELE2 se domáhala náhrady za porušování pravidel hospodářské soutěže v letech 2002-2004. Sporná částka dosahovala 2,1 miliardy Kč. Podrobnosti mimosoudní dohody nebyly zveřejněny.

Unipetrol
13/7 Na začátku června proběhla odstávka ethylenové jednotky v provozu v Litvínově. Všechny opravy byly úspěšně dokončeny a vedení Unipetrolu odhaduje negativní vliv na výši provozního zisku ve druhém čtvrtletí ve výši 55 milionů Kč. Ztráta zahrnuje ušlou marži a náklady na opravu, výsledek je lepší něž firma předpokládala. Pravidelná odstávka v rafinérii v Kralupech byla prodloužena o 25 dní a vliv tohoto prodloužení byl odhadnut na úrovni provozního zisku ve výši 77 milionů Kč.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha šla proti proudu - rostla

14. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha šla proti proudu - rostla

Pražská burza dokázala ve zkráceném týdnu posílit a šla tak proti vývoji na světových trzích. Index PX posílil o 1,46 % a zastavil tak tři týdny trvající pokles. Akcie kromě páteční... celý článek

Akcie:blíží se prázdniny,objem obchodů klesá

30. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie:blíží se prázdniny,objem obchodů klesá

Pražská burza ztrácela druhý týden v řadě a index PX ztratil téměř 4 procenta. Hlavní ztráty nabraly akcie hned v úvodu týdne, když investoři negativně reagovali na vývoj na světových... celý článek

Akcie: Erste klesala spolu s evropskými bankovními tituly

23. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste klesala spolu s evropskými bankovními tituly

Pražská burza v průběhu týdne postupně oslabovala a dostávala se hlouběji pod hranici 200denního EMA. Index PX celkově ztratil 2,65 %, když největší ztráty si připisoval v první polovině... celý článek

Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

16. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

Pražská burza minulý týden zaznamenala poklidnější vývoj než v předchozích týdnech a index PX získal jen 0,66 %. Aktivita investorů na trhu byla poměrně nízká a trh vyčkával na nové... celý článek

Akcie: V Praze vládne optimismus

9. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládne optimismus

Pražská burza minulý týden posílila na první pohled o velmi silných 10 %, v tomto růstu je však zahrnuta deformace dat ze závěrečné aukce z předchozího pátku. Poslední den v květnu... celý článek

Partners Financial Services