Akcie: Praha šla proti proudu - rostla

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 14. 7. 2009
Akcie: Praha šla proti proudu - rostla
Pražská burza dokázala ve zkráceném týdnu posílit a šla tak proti vývoji na světových trzích. Index PX posílil o 1,46 % a zastavil tak tři týdny trvající pokles. Akcie kromě páteční seance rostly ve všech seancích týdne.

Za absence důležitých kurzotvorných zpráv bylo minulý týden na pražské burze nejsledovanější událostí zvýšené doporučení pro ČEZod Goldman Sachs, které těmto akciím pomohlo k růstu o 4,4 %. Druhým tahounem českého indexu byly akcie Telefonica O2, kde byl cítit opět silný nákupní zájem a titul se za slušných objemů v pátek obchodoval nad hranicí 440 Kč. Zavírací cena byla mírně pod touto hladinou a na týdenní bázi akcie posílily o 4,95 %. Přes 5 % posílily akcie Komerční banky, v opačném gardu se vyvíjela Erste Bank(-4,7 %), která se více přizpůsobila negativnímu vývoji v zahraničí. Své zisky z minulého týdne rychle ztratila mediální CME(-14,2 %). Valná hromada společnosti Orco nepřinesla žádné zásadní informace a titul za nezájmu klesl o 5,8 %. Naopak mírně zvýšený zájem v podobě několika lotů naopak pomohl ECMa akcie posílily o 12 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX875,90888,70+1,46
Klíčové události minulého týdne
  • Index spotřebitelských cen za červen zůstal v meziměsíčním porovnání nezměněn. Na meziroční bázi se inflacesnížila již na 1,2 % z květnového údaje 1,3 %. Inflace se tímto poklesem dostala na nejnižší úroveň od prosince 2003. V meziročním porovnání byl růst cen tažen především alkoholickými nápoji, tabákovými výrobky a vyšším regulovaným nájemným. Ke zdražení došlo také u cen energií, když zemní plyn podražil o 17,1 % a elektřina o 11,6 %. Nižší ceny byly naopak u potravin a nealkoholických nápojů, v meziročním porovnání jsou také stále nižší ceny pohonných hmot.
  • Míra nezaměstnanosti se za měsíc červen zvýšila na 8 % a překonala tak očekávaní Fio (stagnace na 7,9 %), konsenzus trhu byl nárůst na 8,1 %. V průběhu června vzrostl počet uchazečů o práci o 5 994 na 463 555 osob. V poklesu stále pokračují volná pracovní místa, a to na 43,4 tisíce z předchozích 48,3 tisíce.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
7/7 Spotřeba elektřiny v květnu podle statistiky ERÚ klesla meziročně o 10,3 %. Dodávky velkoodběratelům klesly o 15 %, což je v souladu s přetrvávajícím poklesem průmyslové výroby. Dodávky maloodběratelům klesly pouze o 2,5 %.
8/7 Investiční banka Goldman Sachs zvýšila cílovou cenu pro ČEZ na 1 190 Kč z původních 1 070 Kč. Doporučení zůstalo na stupni „kupovat“. Změna cílové ceny koresponduje se zvýšeným doporučením pro evropský energetický sektor na „atractive“.
8/7 ČEZ se na základě privatizační smlouvy z roku 2005, na jejímž základě získal majoritní podíl v rumunské distribuční firmě Electrica Oltenia, zajímá o odkup minoritních podílů, které jsou v držení rumunského státního fondu.

Erste Bank
7/7 Citigroup snížila doporučení pro Erste Bank na „hold“ oproti původnímu „buy“. Cílová cena byla ponechána na 20 EUR.

New World Resources
9/7 Unicredit zvýšila doporučení pro akcie těžební společnosti na „kupovat“ z původního „držet“.

Orco Property Group
8/7 Akcionáři developerské firmy na valné hromadě potvrdili mandát současnému předsedovi představenstva Jean-Francois Ottovi. Představenstvo bylo rozšířeno z původních pěti členů na čtrnáct. Novými členy jsou mimo jiné i tři zástupci z řad minoritních akcionářů (dva z fondu Prosperita, jeden zástupce Geofinu). Sdružení SOS Orco mělo na valné hromadě zastoupení v zanedbatelné výši 0,2 %. Ott na VH potvrdil, že pokračují jednání s držiteli dluhopisů.

Očekávané události
  • 13/7 Průmyslová výroba
  • 14/7 Maloobchodní tržby

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie:blíží se prázdniny,objem obchodů klesá

30. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie:blíží se prázdniny,objem obchodů klesá

Pražská burza ztrácela druhý týden v řadě a index PX ztratil téměř 4 procenta. Hlavní ztráty nabraly akcie hned v úvodu týdne, když investoři negativně reagovali na vývoj na světových... celý článek

Akcie: Erste klesala spolu s evropskými bankovními tituly

23. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste klesala spolu s evropskými bankovními tituly

Pražská burza v průběhu týdne postupně oslabovala a dostávala se hlouběji pod hranici 200denního EMA. Index PX celkově ztratil 2,65 %, když největší ztráty si připisoval v první polovině... celý článek

Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

16. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

Pražská burza minulý týden zaznamenala poklidnější vývoj než v předchozích týdnech a index PX získal jen 0,66 %. Aktivita investorů na trhu byla poměrně nízká a trh vyčkával na nové... celý článek

Akcie: V Praze vládne optimismus

9. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládne optimismus

Pražská burza minulý týden posílila na první pohled o velmi silných 10 %, v tomto růstu je však zahrnuta deformace dat ze závěrečné aukce z předchozího pátku. Poslední den v květnu... celý článek

Akcie: Prahu sestřelil pátek

2. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu sestřelil pátek

Pražská burza ustoupila ze svých vysokých hodnot a index PX klesal ve všech seancích minulého týdne. Index PX ztratil na týdenní bázi 6,61 %. Pokles indexu by nebyl nakonec tak výrazný,... celý článek

Partners Financial Services