Akcie: I když trh padá, najdou se akcie, které rostou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 29. 1. 2008
Na pražské burze bylo v uplynulém týdnu při obchodování cítit značnou nerovzitu. V pondělí a úterní dopoledne byly akcie opět pod silným prodejním tlakem, zlepšení nálady přineslo až v úterý nečekané rozhodnutí amerického FEDu o snížení úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu.
Akcie: I když trh padá, najdou se akcie, které rostou

I přes pozitivní reakci pražské burzy na snížení amerických úrokových sazeb končil pražský index PX v úterý v záporu. Středeční vývoj byl jako na houpačce, když po úvodním růstu indexu o 4 % se opět začalo prodávat a burza zavírala znovu ve výrazném záporu. Podstatný zlom nastal až ve čtvrtek, když pozitivní nálada vydržela přes celý den a investoři se ve velkém začali vracet. Zkupování levných titulů vyhnalo index PX o 8,42 % výše, což je historicky největší jednodenní nárůst v rámci pražské burzy. Pozitivní nálada vydržela až do pátku, přesto index PX celkově nedokázal umazat ztráty z první poloviny týdne a zavíral slabší o 1,91 %. Z jednotlivých titulů nejvíce oslabila Zentiva (-8,1 %), která se nedokázala udržet v blízkosti 900 Kč. Necelá 4 % ztratila Erste Bank. Po výrazných propadech posílily akcie ECM (+2,2 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týdenTento týdenZměna %
PX1 566,701 536,70-1,91

Klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby v listopadu rostly v meziročním porovnání o 5,9 %. Jedná se o pokles v porovnání s růstem o 9,4 % v předchozím měsíci. Listopadový údaj zaostal za očekáváním, když se předpokládal růst přes 8 %.
  • Index PX při čtvrtečním obchodování zaznamenal nejsilnější seanci ve své historii. Index posílil o 8,42 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
22/1 Bear Stearns zvedá doporučení pro energetickou společnost na „outperform“ z předchozího „peerperform“.
23/1 V rámci dohodnuté spolupráce došlo k transakci mezi ČEZem a maďarským MOLem, když elektrárenská společnost koupila 7,68 milionu ks akcií maďarské společnosti. MOL má americkou opci na zpětný odkup.
25/1 Ministr průmyslu Martin Říman se v tisku vyjádřil, že by stačilo prodat pouze tolik akcií ČEZ, aby výnos dosáhl požadovaných 31 miliard Kč. Vládní usnesení o prodeji celého 7% balíku stále platí, Říman však očekává, že se o variantách dále povede debata.

Erste Bank
23/1 USB snižuje doporučení pro rakouskou banku na „neutrální“ z předchozího „kupovat“. Cílová cena byla snížena na 42 EUR z předchozích 47 EUR.
25/1 Morgan Stanley začíná pokrývat titul s doporučení „underweight“ a cílovou cenou 35 EUR.

Komerční banka
24/1 Société Générale, mateřská společnost KB, odhalila jeden z největších případů zpronevěry v historii finančnictví. Zjištění bude mít negativní dopad ve výši 4,9 miliard EUR. Dle vedení KB je investiční bankovnictví mateřské společnosti zcela odděleno od KB a do hospodaření české banky se žádným způsobem nepromítne. Celoroční výsledky potvrdí pozitivní trendy z prvních třech čtvrtletích.

Philip Morris
24/1 Generální ředitelka tabákové společnost v březnu skončí na svém postu. Anju Fiedlerovou nahradí Alvise Giustiniani, dosavadní šéf portugalské sesterské společnosti Tabaquira.

Unipetrol
24/1 Představenstvo petrochemického holdingu odsouhlasilo realizaci dvou investičních akcií. Investice v hodnotě několika set milionů korun bude směřovat do litvínovského provozu společnosti Unipetrol RPA. Cílem je rozšířit výrobkové portfolio petrochemických produktů.

USA

Obchodování na amerických trzích pokračovalo v nervózním duchu, přesto po pěti týdnech dokázal Dow Jones a S&P 500 uzavřít týden výše. Technologický Nasdaq se do kladných čísel nedostal hlavně kvůli neuspokojivému výhledu Applu. Po pondělním svátku předpoklad výrazných výprodejů zmírnil FED svým zásahem, když nečekaně snížil úrokové sazby o 0,75 %. Pozitivní efekty se dostavily ve středu a čtvrtek, investoři nakupovali levné akcie a indexy rostly. Zásah FEDu přinesl vzpruhu pro finanční tituly, když Citigroup přidala 9,2 % a JP Morgan dokonce přes 10 %. Nižší sazby pomohly i těžce ztrátovému stavebnictví, když index sektoru stavitelů domů přidal přes 20 %. Nedařilo se naopak farmaceutické firmě Merck, regulatorní orgány budou dále zkoumat jeden z jejích preparátů (-10,5 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
      
IndexMinulý týdenTento týdenZměna %
DJ12 09912 207+0,9
Nasdaq2 3402 326-0,6
S&P 5001 3251 330+0,4

Klíčové události minulého týdne

  • Americká centrální banka FED na svém mimořádném zasedání snížila hlavní úrokovou sazbu o 0,75 %. FED se tak snaží podpořit slábnoucí ekonomiku a odvrátit recesi. Hlavní sazba dosahuje aktuálně 3,5 %.

Vývoj titulů na amerických trzích

22/1 Druhá největší banka v USA, Bank of America Corp., oznámila, že její zisk ve čtvrtém čtrtletí poklesl o 95 %, když byla banka nucena odepsat nejméně 5,28 miliardy USD ve spojitosti s investicemi do rizikových hypoték. Čistý zisk klesl na 268 milionů USD / 5c na akcii z 5,26 miliardy USD / 1,16 USD o rok předtím. Analytici očekávali zisk kolem 21c/a.
22/1 Třetí největší výrobce chemikálií v USA, DuPont Co., oznámil, že jeho čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí činil 545 miliónů USD / 60c na akcii v porovnání s 871 milióny USD / 94c o rok předtím. Bez zahrnutí jednorázových položek vzrostl zisk na 57c/a z 45c/a o rok předtím. Překonal tak odhady analytiků, kteří odhadovali zisk 50c/a. Společnot těžila zejména z růstu tržeb v rozvojových zemích, které vyskočily o 20 %. Tržby mimo USA tvořily 67 % z celkových tržeb. Celkově vzrostly tržby o 11 % na 6,98 miliardy USD. Pro první čtvrtletí společnost očekává zisk mezi 1,12-1,17 USD/a.
23/1 Apple Inc. reportoval růst zisku, projekce firmy však zůstala za očekáváním trhu. Zisk společnosti za kvartál končící 29. prosince vzrostl o 57 % na 1,58 miliardy USD (1,76 USD na akcii), tržby poskočily o 35 % na 9,61 miliardy USD. Zisk překonal odhady trhu 1,6 USD na akcii. CEO firmy Steve Jobs oznámil, že růst zisku a tržeb pro tento kvartál zpomalí na 29 % z předchozích 35 %. Zisk v tomto kvartále bude 94 centů na akcii při tržbách 6,8 miliardy USD. Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg očekávali zisk 1,11 USD na akci a tržby okolo 6,98 miliard USD.
23/1Výrobce mobilních telefonů Motorola zaznamenal za čtrté čtvrtletí propad zisku o 84 %, když firma ztrácela zákazníky na úkor společností Apple a Samsung Electronics. Čistý zisk klesl na 100 milionů USD (4 centy na akcii) z předchozích 623 milionů USD za stejné období o rok dříve. Tržby poklesly o 18 % na 9,65 miliardy USD. Zisk po nezahrnutí určitých nákladů činil 14 centů na akcii, odhady trhu činily 13 centů na akcii.
24/1Čistý zisk společnosti AT&T Inc. za čtvrté čtvrtletí poskočil o 62 % na 3,14 miliardy USD (51 centů na akcii) z předchozích 1,94 miliardy USD za stejné období o rok dříve. Zisk byl podpořen dobrými výsledky v mobilním segmentu. Po nezapočtení akvizičních nákladů firma vydělala 71 centů na akcii. Analytici v průměru očekávali zisk 71 centů na akcii při výnosech 30,55 miliardy USD. Provozní výnosy stouply na 30,35 miliardy USD z předchozích 15,89 miliardy USD. Mobilní divize firmy získala 2,68 milionů nových předplatitelů za kvartál, což je nejlepší výsledek firmy vůbec.
24/1General Motors v roce 2007 prodal 9 369 524 vozů a globální prodej tak stoupnul o 3 %. Ve statistikách prodejnosti se tak GM poprvé dělí o první pozici s japonskou Toyotou, která oznámia, že prodala 9,37 milionů vozů.
25/1 Microsoft oznámil zvýšení celoroční projekce tržeb i zisku. Čistý zisk za druhé čtvrtletí vzrostl o 79 % na 4,71 miliardy USD (50 centů na akcii), trh čekal EPS okolo 46 centů na akcii. Tržby za kvartál poskočily o 30 % na 16,4 miliardy USD, což je více než původní projekce. Microsoft zvýšil projekci zisku na 1,85 až 1,88 USD na akcii při výnosech 59,9 až 60,5 miliardy USD. Analytici v průměru očekávali zisk 1,81 USD na akcii při výnosech 59,4 miliardy USD.

Očekávané události

  • 30/1 HDP za čtvrté čtvrtletí
  • 30/1 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

Německo

Německé akcie pod tíhou globální nervozity nadále výrazným způsobem ztrácely. Index DAX zakončil týden slabší o 6,8 %. V rámci pondělního obchodování hlavní německý index ztratil přes 7 % a zažil tak největší propad za několik posledních let. Prodeje pokračovaly i v dalších dnech za volatility, když ve středu přes počáteční růst DAXu téměř o 2 % zavíral index slabší o 4,9 %. Část ztrát byla smazána čtvrtečním růstem o 6 % a výrazné kurzové pohyby tak potvrdily značnou nervozitu investorů. V kladných týdenních hodnotách se z báze indexu podařilo udržet jen čtyřem titulům, největší zisk si připsaly akcie Volkswagenu (+5,2 %). Poklesy nejvíce odnesly energetické tituly, když E.ON ztratil 12,6 % a plynárenská skupina RWE oslabila o 11,7 %.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týdenTento týdenZměna %
DAX7 3146 816-6,8

Klíčové události minulého týdnu

  • Index podnikatelského klimatu (IFO) se v lednu nečekaně zvýšil na 103,4 bodu, zatímco v předchozím měsíci poklesl na 103 bodů, což představuje jeho dvouleté minimum. Růst indexu tak naznačuje, že největší evropská ekonomika zatím úspěšně odolává zpomalení amerického hospodářství. Ekonomové v průměru očekávali pokles indexu na 102,3 bodů.
  • ECB se bude nadále soustředit na boj proti inflačním tlakům. Nelze tedy očekávat nijak výrazný zásah do úrokových sazeb na rozdíl od amerického FEDu, který sazby razantně snížil o 0,75 % a další snižování se očekává.
  • Index výrobních cen v prosinci stagnoval. V meziročním porovnání vzrostl o 2,5 % a dosáhl stejných hodnot jako v listopadu.

Vývoj titulů na německém trhu

21/1 Commerzbank, druhá největší banka připustila, přestože se podmínky na trhu zlepšily, že bude nucena ve čtvrtém kvartále provést další odpisy z rizikových investic. Odpisy by měly být menších rozsahů než ve třetím čtvrtletí.
23/1 Qimonda, divize druhého největšího výrobce polovodičů v Evropě Infineon Technologies AG, která se zaměřuje na výrobu paměťových čipů, utrpěla v prvním čtvrtletí tohoto fiskálního roku ztrátu 598 milionů EUR. Ztráta tak výrazně překonala odhady analytiků, které hovořily o 293,1 milionů EUR. Za vyšší ztrátou stojí zejména pokles cen paměťových čipů. Tržby se propadly o 56 % na 513 milionů EUR.
24/1 Deutsche Lufthansa AG, druhý největší letecký dopravce v Evropě, usiluje o získáni majoritního podílu v polském národním leteckém přepravci Polskie Linie Lotnicze LOT SA. Německá firma je za 67,9% podíl v LOTu ochotna zaplatit až 300 milionů EUR.
24/1 Siemens vykázal nečekaně silné výsledky za první fiskální kvartál díky růstu ve většině oblastí činnosti a prodeji dceřinné firmy. Provozní zisk meziročně vzrostl o 16 % na 1,72 miliardy EUR při tržbách 18,4 miliardy EUR. Objednávky stouply o 9 % na 24,24 miliardy EUR. Tržby společnosti v roce 2008 by měly růst dvojnásobným tempem než globální HDP, provozní zisk by měl růst dvakrát rychleji než tržby.  Společnost je aktuálně celosvětově vyšetřován z údajné korupce.
24/1 Allianz největší evropská pojišťovna, dosáhla svého ziskového cíle 8 miliard EUR. Dobré zisky z pojištění ztlumily dopad odpisů bankovní divize. Provozní zisk vzrostl na 10,8 miliard EUR. Bankovní divize díky odpisu ve výši 900 milionů EUR dosáhla provozní ztráty ve výši 450 miliónů EUR.

Očekávané události

  • 31/1 Maloobchodní tržby
  • 31/1 Nezaměstnanost
  • 31/1 Spotřebitelské ceny

Maďarsko

Maďarský hlavní akciový index BUX oslabil o 0,9 %. Průběh obchodování byl vcelku podobný ostatním evropským trhům, když největší propady zaznamenaly akcie hned v pondělí. Po středečním prohloubení propadů se propad korigoval v závěru týdne, když ve čtvrtek index posílil o 3,4 %. Kromě akcií MOL, které přidaly 4,4 % všechny tituly z báze indexu BUX ztrácely. Nejvíce pod tlakem byla hypoteční banka FHB, se ztrátou 10,6 %.

Vývoj indexu BUX
IndexMinulý týdenTento týdenZměna %
BUX24 10923 894-0,9

Klíčové události minulého týdne

  • Maďarská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní úroková sazba je aktuálně 7,5 % a na této úrovni stagnuje od záři loňského roku.

Vývoj titulů na maďarském trhu

21/1 Poté co Magyar Telekom neuspěl v tendru na koupi slovinského operátora se nadále rozhlíží po akvizicích v regionu. Zajímá se o možnost  uplatnění v Bosně, Kosovu a Ukrajině.
22/1 Pannonplast prodal divizi vyrábějící izolace na přenosové sítě za 1,35 miliardy HUF. 100% podíl ve společnosti FCI Furukawa byl prodán do rukou firmy BENJI Incest, která ja zároveň s 12,5% významným akcionářem samotného Pannonplastu.
22/1 OTP Bank hledá kupce pro svojí slovenskou leasingovou společnost. Maďarská banka naopak plánuje podpořit slovenskou bankovní divizi.
23/1 V rámci dohodnuté spolupráce došlo k transakci mezi MOLem a elektrárenskou skupinou ČEZ, když maďarská společnost prodala 7,68 milionu ks vlastních akcií. MOL má americkou opci na zpětný odkup.
24/1 Magyar Telekom obdržel vyšší doporučení na stupeň „buy“ z původního „hold“ od Cashline Securities. Doporučení bylo zvýšeno v závislosti na vyšší očekávané dividendě. Broker čeká zvýšení dividendy na 75 forintů.

Očekávané události

  • 30/1 Produkční ceny
  • 30/1 Nezaměstnanost

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Fondy: Zemětřesení za miliardu

28. 1. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Zemětřesení za miliardu

Panika na finančních trzích si vybrala oběti i v podílových fondech. Na rozdíl od loňského léta tentokrát řada drobných investorů ztratila nervy a prodávala jako o život.

Akcie: Ponurý začátek roku na pražské burze

15. 1. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Ponurý začátek roku na pražské burze

Pražská burza si prošla týdnem výprodejů. Index PX oslabil téměř o 6 procent a při zúčtování od začátku roku je její výkonnost jednou z nejhorších na světě.

Partners Financial Services