Akcie: Ponurý začátek roku na pražské burze

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 15. 1. 2008
Pražská burza si prošla týdnem výprodejů. Index PX oslabil téměř o 6 procent a při zúčtování od začátku roku je její výkonnost jednou z nejhorších na světě.
Akcie: Ponurý začátek roku na pražské burze

Nejhorší situace byla na pražské burze ve středu a ve čtvrtek, když index PX oslabil v každém dni o více jak 2,5 %. Investoři se při nadprůměrných objemech zbavovali svých investic. Ke zhoršení situace přispěly stoploss pokyny a zavírání pozic klientů využívající obchodování na úvěr. V celkovém vyjádření ztratily všechny tituly. Akcie AAA Auto vytvořily nové historické minimum (-15,6 %). V silných propadech pokračoval realitní sektor, ECM ztratilo 18,3 %, Orco oslabilo o 9,4 %. Po realizaci opcí ze strany vedení Čezu se propadům neubránil ani energetický titul (-8,7 %). Nejlépe prodejnímu tlaku odolávaly akcie Telefonica O2 (-2,8 %) a Unipetrol (-3,2 %).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX 1 760,0 1 657,30 -5,84

Klíčové události minulého týdne

  • Nezaměstnanost v prosinci  vzrostla na 6 %. V listopadu dosahovala míra registrované nezaměstnanosti 5,6 %.
  • V meziročním porovnání vzrostla inflace v prosinci na 5,4 % z listopadových 5 %. Index spotřebitelských cen tak překvapivě posílil i v posledním měsíci minulého roku. Průměrná hodnota meziroční míry inflace se v roce 2007 dostala na úroveň 2,8 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
9/1 Prodejci ojetých automobilů se v roce 2007 podařilo prodat více jak 80 000 aut. Hodnota 80 tisíc prodaných vozů byl stanovený cíl pro loňský rok. V roce 2006 společnost prodala necelých 62 tisíc vozů.

ČEZ
7/1 Vedení energetické společnosti realizovalo část opcí přiznané v rámci akciového motivačního programu. Generální ředitel Martin Roman uplatnil veškeré práva a získal tak 675 tisíc akcií. Všechna svá práva Roman uplatnil z důvodu ukončení blížícího se konce čtyřletého funkčního období (na další 4 roky byl již jmenován).
9/1 Všichni účastnící včetně ČEZ předložili upřesněné indikativní nabídky v tendru na bulharskou jadernou elektrárnu Belene. Soupeři ČEZu v tendru o strategického partnera pro dostavbu a provozování elektrárny o výkonu 2 000 megawattů jsou italský Enel, německý E.ON a RWE, belgický Electrabel a dcera francouzského Suezu.
10/1 ČEZ a slovenská divize US Steel podepsaly předběžnou dohodu o výstavbě elektrárny o výkonu až 400 megawattů v košickém areálu hutní společnosti.

Erste Bank
10/1 Deutsche Bank snižuje cílovou cenu pro rakouskou banku na 50 EUR z předchozích 62,5 EUR. Doporučení „držet“ zůstalo beze změny. Ve zcela opačném duchu vyznívá doporučení od SalOppenheim, kteří aktuálně radí „silně kupovat“ místo předchozího „kupovat“. Férová cena byl stanovena na 61 EUR.

Pegas Nonwovens
7/1 Společnost obdržela oficiální oznámení o rezignaci Henryho Gregsona z pozice člena představenstva. Grenson byl zástupcem dřívějšího majoritního akcionáře Pamplona.

Unipetrol
9/1 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil firmě DEZA převzetí 50 % akcií Agrobohemie od skupiny Unipetrol. DEZA, patřící do skupiny Agrofert, bude tak  jediným vlastníkem. Schválením prodeje by měl být završen dlouholetý spor mezi holdingem Unipetrol a Andrejem Babišem, který za Agrofertem stojí.

Očekávané události

  • 15/1 Index PPI

USA

Americké akcie prohloubily své ztráty. Přestože index Dow Jones v průběhu týdne zavíral třikrát v plusu, dva klesající dny (konkrétně úterý a pátek) byly podstatně silnější a index ztratil 1,5 %. Ještě hůře se vedlo technologickému Nasdaqu, který oslabil o 2,6 %. V průběhu týdne byla odstartována výsledková sezóna titulů z DJ. Tradiční úvod obstarala Alcoa. Její akcie za týden oslabily o 8,8 %, ale ztráta byla nabrána v úvodu týdne ještě před výsledky díky značné nervozitě. Po výsledcích došlo k uklidnění a titul umazal část svých ztrát. Po sníženém výhledu pro první kvartál se nedařilo společnosti Američan Express (-10,7 %). Opakovaně se dařilo defenzivním titulům jako Pfizer (+5,5 %) a Merck (+6,5 %), když investoři přeskupují své pozice pro případné období recese.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ 12 800 12 606 -1,5
Nasdaq 2 505 2 440 -2,6
S&P 500 1 412 1 401 -0,8

Klíčové události minulého týdne

  • Kontrakty na prodej stávajících domů v listopadu poklesly o 2,6 % a naznačily že současný trend může pokračovat i nadále. Předchozí údaj byl revidovaný na nárůst o 3,7 % z 0,6 %.
  • Velkoobchodní zásoby v listopadu vzrostly o 0,6 %. Očekával se růst pouze o 0,4 %. V průběhu října hodnota ukazatele stagnovala.
  • Administrativa prezidenta Bushe připravuje balíček ekonomických opatření pro povzbuzení ekonomiky. Přesný plán by měl být zveřejněn při tradičním projevu o stavu unie.

Vývoj titulů na amerických trzích

8/1 Starbucks Corp., největší řetězec kaváren na světě, nahradil svého výkonného ředitele Jima Donalda dosavadním předsedou představenstva Howardem Schultzem. Staronový šéf, jelikož Schultz již ve funkci výkonného ředitele dlouhou dobu pracoval, se chce zaměřit na zvýšení hodnoty společnosti pro akcionáře. Bližší kroky budou oznámeny společně s hospodářskými výsledky, ale nové vedení počítá s omezením expanze v US a zavření některých kaváren. Zvýšené investice by měly naopak směřovat do rozvoje mimo území USA.

8/1 Největší výrobce softwaru na světě Microsoft Corp. kupuje za 1,23 miliardy USD norského výrobce on-line vyhledávacího softwaru Fast Search and Transfer ASA. Americký obr tak chce rozšířit své portfolio produktů, které pomáhají podnikům ve vyhledávání informací na internetu. Norská společnost se aktuálně pohybuje ve ztrátě, když poslední dva kvartály nedopadly dobře. Úsporná opatření například v podobě propouštění by měla vést k návratu do ziskovosti již v roce 2008.

9/1 Chemická společnost DuPont oznámila, že očekává zisk za rok 2007 na horní hranici projekce 3,15 až 3,2 USD na akcii díky silnému čtvrtému čtvrtletí. Inovace a tržní diferenciace firmě pomohla k dobrým výsledkům, oznámil to CEO Charles Holliday. Firma zároveň zvýšila výhled zisku pro rok 2008 na 3,35 až 3,55 USD na akcii z původní predikce 3,31 až 3,52 USD na akcii, když firma očekává růst v segmentu zemědělství a oblasti výživy. Růst na emerging markets by měl kompenzovat zpomalení v USA. Firma reportuje kvartální výsledky 22. ledna.

9/1 Technologický ředitel největšího výrobce osobních počítačů na světě, společnosti Hewlett-Packard Co., Phil McKinney v rozhovoru pro média prohlásil, že se jeho firma díky široké klientské základně nemusí obávat zpomalení americké ekonomiky.

10/1  Citigroup Inc., největší banka v USA, hledá v zahraničí investory, kteří by do ní vložili až 10 milierd USD a pomohli jí tak překonat obtíže spojené se ztrátami na hypotéčním trhu. Podobně postupuje i největší světový broker Merrill Lynch and Co., který vyjednává o investicích za 3 až 4 miliardy USD.

10/1  Alcoa, třetí největší světový producent hliníku a společnost zahajující výsledkovou sezónu titulů z DJ, oznámila čistý zisk ve výši 632 milionů USD/75 centů na akcii. Bez zahrnutí mimořádných položek byl zisk pouze 36 centů na akcii, což je v porovnání s loňským výsledkem 41 centů/a pokles. Analytici očekávali hodnotu 34 c/a. Tržby poklesly o 5,8 % na 7,39 miliardy USD v závislosti na poklesu ceny hliníku.

11/1  Největší americká banka, Bank of America Corp., koupí největšího amerického poskytovatele hypoték, Countrywide Financial za 4 miliardy USD v akciích. Je to měsíců měsíců poté, co do této společnosti investovala 2 miliardy USD. Akcionáři Countrywide obdrží 0,1822 akcií BAC.

Očekávané události

  • 15/1  Index PPI
  • 15/1  Maloobchodní tržby
  • 16/1  Index CPI

Německo

Německý akciový trh nezažil tak dramatický vývoj jako trhy v USA. Index DAX v průběhu týdne ani jednou nezavíral s absolutní změnou větší než jedno procento. Přes nižší volatilitu DAX ale i tak oslabil a to o 1,2 %, když hlavní ztrátu nabral ve středu a čtvrtek. Nad hranicí 50 EUR se příliš dlouho neudržely akcie Adidasu, když zaznamenaly kontinuální pokles až na 44,8 EUR (-10 %). Po spekulacích o zásahu EU do oblasti výrobců počítačových pamětí oslaboval Infineon (-11,9 %). Po oznámení úpisu konvertibilních dluhopisů se nedařilo ani největšímu tour operátorovi TUI (-8,1 %). Lepší tržby společnosti Metro pomohly k růstu jejich akcií o necelá 4 %.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX 7 809 7 718 -1,2

Klíčové události minulého týdnu

  • Průmyslová výroba v listopadu dle předběžných údajů nečekaně klesla o 0,9 % po říjnovém revidovaném růstu o 0,1 %.
  • Maloobchodní tržby v listopadu v reálných cenách klesly v meziročním porovnání o 3,2 %, když se očekával pokles pouze o 1,2 %. Meziměsíčně byly slabší o 1,3 %.
  • Evropská centrální banka dle očekávání ponechala klíčovou úrokovou sazbu na 4 %. Poslední zvýšení sazeb proběhlo v červnu loňského roku a to o 25 bazických bodů.

Vývoj titulů na německém trhu

7/1 Goldman Sachs zařadil akcie BMW, největšího světového výrobce luxusních vozů, na seznam titulů doporučených k nákupu. Ačkoliv broker očekává v roce 2008 jen mírný růst jeho zisků, je přesvědčen že si titulu povede dobře.

7/1 Rozporuplná doporučení se sešla pro SAP, největšího výrobce business warehouse na světě. UBS potvrdilo doporučení „kupovat“, snižuje však svoji cílovou cenu pro akcie o 8,9 % na 41 EUR. Societe Generale doporučuje naopak „prodávat“ s cílovou cenou 31 EUR. 

7/1 Společnost News Corp. koupila 14,6% podíl v soukromé televizi Premiere AG  za 423 milionů EUR v hotovosti. Podíl firma koupila od Unitymedia. Soukromé televize jsou core business společnosti News Corp. a v Evropě se jim velmi daří, prohlásil CEO Rupert Mudroch.

9/1 Cestovní společnost TUI AG oznámila, že vydá konvertibilní dluhopisy směnitelné za akcie za zhruba 450 miliónů EUR. TUI prodá akcie dceřinné společnosti TUI Travel Deutsche Bank, která získá podíl ve firmě až 9,1 %.

9/1 Automobilka Volkswagen plánuje zvýšit prodeje vozů v Indii, staví tam proto nové továrny a uvádí na trh nové modely. Cíl automobilky je prodat v Indii 110 000 aut ročně od roku 2009. Společnost investovala v Indii již 6 miliard USD, podle automobilky by prodeje mohly stoupnout až na 3 milióny vozů ročně do roku 2015. Divize Audi vyrábí v Indii již vozy A6, ke konci tohoto roku se začnou vyrábět i vozy A4.

10/1  Tržby Metra AG, největšího německého maloobchodního prodejce, v uplynulém roce vzrostly o 10 % na 65,9 miliardy EUR. Hlavní příspěvek k jejich růstu přinesly nové obchody na nových trzích jako jsou Rusko, Polsko a Čína, které kompenzovaly slabší růst v západní Evropě.

11/1  Fresenius Medical Care, největší světový poskytovatel ledvinové dialýzy, získal kontrakt na dohled nad programem léčby více jak 400 pacientů v Anglii, který je součástí vládního programu na zlepšení zdravotní péče. Finanční podmínky transakce nebyly oficiálně zveřejněny.

Očekávané události

  • 15/1 Roční údaj o HDP
  • 15/1 Index ZEW
  • 16/1 Spotřebitelské ceny

Maďarsko

Maďarská burza si v porovnání s českým kapitálovým trhem vedla podstatně lépe. Index BUX zaznamenal propad pouze o 1,2 % a svoji výkonností se spíše přikláněl k vyspělému trhu v Německu. První dva dny byly růstové, zvláště v úterý akcie výrazně posilovaly, tři záporné seance ve zbytku týdne však  zisky umazaly. Z jednotlivých titulů se příliš nedařilo koncernu MOL (-4,3%) a bance FHB (-6,1%).

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX 25 255 24 933 -1,3

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová produkce v listopadu dle předběžných čísel vzrostla v meziročním porovnání o 5,5 %. Proti hodnotám z října je vyšší o 0,1 %. Říjnová meziroční hodnota dosahovala změny ve výši 5,9 %.

Vývoj titulů na maďarském trhu

7/1 Americká banka JP Morgan snížila cílové ceny pro maďarské farmaceutické firmy. Egis byl snížen o 15 % na aktuálních 22 700 HUF. Konkurenční Gedeon Richter byl snížen o necelých 8 % na 47 550 HUF.

11/1 Společnost Pannonplast, která expanduje do energetického sektoru, má dohodu s více jak s dvanácti městy o výstavbě geotermálních elektráren. Výstavba by měla začít na konci tohoto roku. Společnost má v plánu vybudovat zhruba 20 podniků.

Očekávané události

  • 15/1 Průmyslová produkce (konečný údaj)

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burza, BUX, DAX, DJ, index, investor, Nasdaq, portfolio, PX, S&P

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Americké investory nižší sazby neuklidnily

18. 12. 2007 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Americké investory nižší sazby neuklidnily

Pražská burza v úvodu týdne navázala na růstové seance ze závěru minulého týdne. Pozitivní sentiment však nevydržel moc dlouho a akcie v druhé polovině týdne převážně oslabovaly. Index... celý článek

Akcie: Amerika zase přidává plyn

11. 12. 2007 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Amerika zase přidává plyn

Pražská burza vstoupila do posledního měsíce letošního roku výrazným růstem. Index PX za týden posílil o 3,87 % a akcie se tak částečně vzpamatovaly z propadů z minulých týdnů.

Akcie: Německo i Amerika na růstové vlně

4. 12. 2007 | Pavel Slavík | 2 komentáře

Akcie: Německo i Amerika na růstové vlně

Pražská burza přerušila sérii čtyř klesajících týdnů v řadě. Index PX v pátek zavíral na 1 774,10 bodech, což znamená lehké posílení o 0,35 %.

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

13. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

Pražská burza se dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 4 % a zavíral na hodnotě 1 832,1 bodů. V průběhu minulého týdne třikrát oslabil o více než 1 %, růst zaznamenal index pouze... celý článek

Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem

6. 11. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Sešup Zentivy kvůli varování před nízkým ziskem

Pražská burza zakončila týden s červenou nulou. Navzdory tomu, že index PX vytvořil v úvodu týdne nový historický rekord, když zavíral na hodnotě 1 936,10 bodů.

Partners Financial Services