Fondy: rok úrodných maxim

Petr Fejtek | 2. 1. 2006
Fondy: rok úrodných maxim
Právě skončil rok historického růstu obliby fondů, během kterého se výrazně změnil přístup investorů k výběru svých fondů. Od peněžního trhu přes dluhopisy vidíme v posledních měsících jasnou dominanci smíšených a významný podíl akciových investic.

Poslední týden roku 2005 jistě nebyl směrodatný, ani statistiky se opět nesešly. Jen UNIS nachystal rachejtli s jednoduchým součtem 222 miliónů. A protože v tom jsou i téměř 100miliónové odkupy z peněžního trhu a dluhopisových fondů, musely se smíšené fondy "rozmáchnout" na skoro plnou čtvrtmiliardu a dalších 70 přidat akciové. Že celých 190 miliónů směřovalo do čtveřice profilových mixů ISČS a dalších 33 miliónů do ISČS Sporotrendu (profil, názory), jistě něco znamená o změně chování retailu.

Mix dynamických se zajištěnými

Celkové vyhodnocení roku přijde snad brzy, ale nálada je zřejmá: obliba zajištěných fondů převzala konzervativní roli a určitě jen tak hned neskončí. Mít tyto fondy v nabídce je dnes nezbytností každé banky, ať už je v poradenství používá jakkoli. Investoři však rychle získávají zkušenosti, akciové trhy lákají a důsledkem toho je velký příklon k agresivnějším strategiím.

Není se tak co divit, že například ING Český akciový (profil, názory, koupit) za rok víc než zdvojapůlnásobil majetek, ISČS Sporotrend (profil, názory) bezmála také nárůstem na 4,2 miliardy korun.

Hned od 2. ledna začne upisovat tři nové zajištěné fondy ČSOB. Nejzajímavějším z nich je naprostá novinka na českém trhu – zajištěný korunový fond zaměřený na akciové trhy východní a jihovýchodní Asie a Austrálie – fond ČSOB Asijského Růstu 1. Dalšími nově nabízenými zajištěnými fondy jsou již klasické repliky: ČSOB Světového růstu+ 8 a ČSOB Světový Click USD+ 5.

Rekordy i na burze

Rok 2005 byl historicky nejúspěšnějším i z pohledu burzy. Objem obchodů na trhu akcií překonal všechny dosavadní rekordy a jeho konečná hodnota za celý rok 2005 činí 1 041 mld. Kč. Meziročně tak došlo k nárůstu o plných 117 %. Oficiální burzovní index PX 50 zakončil rok 2005 na hodnotě 1473 body a zaznamenal tak výrazný meziroční nárůst ve výši 42,7 %. Jen málo přitom chybělo, aby vyrovnal své historické maximum (4. 10. 2005 dosáhl 1478,3 bodu).

I evropský trh v minulém týdnu rostl a pokračoval tak ve své letošní úspěšné pouti, kdy hlavní benchmarky zažívají největší meziroční nárůsty od roku 1999. Zato americké akcie v úterý oslabily nejvíc za poslední dva měsíce. Akciový trh byl ovlivněn vývojem na dluhopisovém trhu, kdy výnos dluhopisu se splatností dvou let (4,34 %) poprvé za poslední pět let překonal výnos dluhopisu se splatností deseti let, který klesl na 4,33 %. To znamená negativní sklon výnosové křivky a tento signál v minulosti pokaždé znamenal recesi americké ekonomiky. Poté však akciová Amerika přece jen obavy překonala.

Japonské akcie se doplazily na 5leté maximum (index Nikkei dosáhl 16 344 bodů) a dokonce se rýsuje nepatrná inflace… Stále častěji se tak mluví o možném konci sedmileté deflační epizody.
Jestliže si americké akcie připsaly skromná 4 %, německé akcie vydělaly kolem 25 % a britský akciový trh 15 %. Naše téměř 43 % tedy v souhvězdí stále září až příliš oslnivě. Vycházejí však nové hvězdy na Východě i na jižní polokouli.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: všechno máme nakoupeno

27. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: všechno máme nakoupeno

Že by Ježíšek letos nosil podílové listy, zdá se býti hypotézou nepříliš pravděpodobnou. Jak si tedy ovšem vysvětlit čisté prodeje skoro 900 miliónů korun? A to jsme přitom ještě skoro... celý článek

Fondy: Ježíšek na straně má dáti

19. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Ježíšek na straně má dáti

Alespoň uplynulý týden peněžákům pěkně provětral peněženky a ještě tento týden bude trvat, než z té čtvrtmiliardy sundáme mašličky. Ovšem proti tomu, že si lidé prý půjčili na dárky... celý článek

Fondy: pod stromečkem dárky budou

12. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem dárky budou

Na to, jak se plní obchody Ježíškovými pomocníky, je půlmiliarda zbylá na fondy poměrně překvapivá. Alespoň signál sezónního odlivu z fondů peněžního trhu však naznačuje, že pod stromečkem... celý článek

Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí

5. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí

Něco málo přes půl miliardy, za to by se koupilo již hodně nůší dárků. Ty se ale chystají spíš až pod stromeček – zatím je tedy na investiční frontě klid… Ostatně po zavedení ekologických... celý článek

Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček

28. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček

Příliv 600 miliónů je celkem slušná suma, navíc pěkně spravedlivě rozdělená mezi jednotlivé kategorie. Ovšem s výjimkou dluhopisových otloukánků, které musely přes 30 miliónů oželet.... celý článek

Partners Financial Services