Srpen na trzích: Prázdniny byly!

Martin Mašát | rubrika: Co se děje | 13. 9. 2016
Nejlepší zprávy jsou žádné zprávy. Letošní srpen byl pro vyznavače tohoto hesla příznivý. O moc víc než nic se nedělo.
Srpen na trzích: Prázdniny byly!

Srpen na trzích byl ukázkový. Tedy ukázkově líný. Ceny investičních nástrojů se v horku jen tetelily kolem stávajících hodnot, nepouštěly se do výletů nahoru ani dolů. Trochu ověžení slibovalo zasedání americké centrální banky v Jackson Hole, naše centrální bankéře zajisté potěšila čísla, která ukazují, že konečně snad přichází vymodlený (a tvrdě placený) růst inflace. Jen dolar se krátkodobě odhodlal k sestupu, ale asi si jen potřeboval něco vyzvednout na sedmém schodu, protože zanedlouho už byl zase zpátky na hodnotách nad 24 korun za dolar.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Nejlepší zprávy – žádné zprávy

Konečně je za námi měsíc, kdy se nic fundamentálně důležitého nestalo. Výsledková sezóna akcií je za námi bez výraznějších překvapení. Katastrofické scénáře následků brexitu se prozatím nenaplňují. Ceny dluhopisů jsou vyšponované k maximům, kde je bez potíží drží politika centrálních bank. Žádné nové krize či neočekávané události se nestaly. A navíc bylo léto a prázdniny.

Významnější zprávou bylo zveřejnění stress testů evropských bank, které zjednodušeně řečeno testovaly schopnost jejich přežití při náhlém poklesu růstu ekonomik do záporných hodnot. Vtip je v tom, že různé země mohly uplatnit různé stresové scénáře. V Česku musí banky ustát pokles HDP o víc než čtyři procenta, kdežto například ve „vyspělé“ Itálii to bylo již pouze 1,5 procenta. Přesto jedna italská banka „lehký“ test neustála a další prošly s odřenýma ušima. Jejich akcie přirozeně zlevňovaly. Nejvýraznějším výsledkem stres testů byl tedy zvýšený stres: znovu se probouzejí obavy z návratu bankovní krize.

Naložte jim!

Zátěžové testy

Zátěžové testy evropských bank dopadly hezky: z jedenapadesáti bank by jich padesát přežilo tříletou krizi. Neobstála by, to je jaksi pikantní, jen nejstarší z nich, založená už v 15. století. Jenže… není to s těmi stres testy podobné jako s vojenskými manévry, které se často nedělají proto, aby byla armáda připravená, ale aby veřejnost věřila, že je armáda připravená?

Banky jsou v kondici. Jenže cvičí na minulou válku

Na ekonomickém fóru, které doprovází jednání amerického Fedu v Jackson Hole ve Wyomingu zaznělo několik zajímavých vyjádření, která zvýšila pravděpodobnost, že americké sazby půjdou nahoru ještě letos. Základem těchto úvah je solidní trh práce, stabilní (i když stále nízká) inflace a určitá konsolidace mimoamerických trhů, které členy Fedu určitou dobu zneklidňovaly. Rostoucí pravděpodobnost zvýšení sazeb v USA vymazala ztráty dolaru z počátku měsíce.

Na dluhopisové frontě vládl v srpnu rovněž relativní klid. Inflace se držela především v Evropě blízko nuly a Evropská centrální banka stále pumpovala peníze do dluhopisů, proto se také výnosy těch nejbezpečnějších obligací udržely v záporných hodnotách. Některé banky v Německu už začínají účtovat klientům záporné úroky z vkladů, když tyto vklady musí potom ukládat do nevýnosných státních dluhopisů. Toto opatření zatím pocítily jen firmy, případně nejmovitější klienti, pomalu ale začíná docházet i na nejmenší: německá Postbank oznámila, že končí s bezpoplatkovými účty, protože za stávající situace by je musela dlouhodobě dotovat.

Podobná situace je na českém dluhopisovém trhu. Inflace sice v srpnu vystrčila růžky (0,5 procenta), ale výnosy českých státních dluhopisů pokračovaly v cestě dolů. V současnosti je výnos českého státního dluhopisu s desetiletou splatností na iracionální úrovni 0,29 procenta ročně.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Výnosy všech státních dluhopisů se drží blízko svých absolutních minim. U státních dluhopisů s pětiletou splatností lze nalézt v Evropě záporný výnos u dvanácti zemí včetně České republiky. A všichni asi tuší, že instrumenty slibující záporný výnos nejsou zrovna cool.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Akciové trhy se za poslední rok oklepaly z propadů loňského roku a jak akcie v USA, tak akcie rozvíjejících se států jsou asi o deset procent výš. Zaostává bohužel Evropa, která má stále víc problémů a obecně horší vyhlídky.

Kurz koruny k dolaru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Nedostatek nových dostatečných impulzů výrazně nepohnul ani kurzem české koruny vůči základním měnám. Oproti euru je to stále kurz těsně nad 27 CZK/EUR, jak to chce Česká národní banka. Kurz koruny vůči dolaru stále kolísá kolem kurzu 24 CZK/USD.

Optikou finančních indexů

Trh

Srpen

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

-0,1 %

+3,4 %

+4,5 %

S&P 500 (USA)

-0,1 %

+6,2 %

+10,1 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+1,1 %

-7,5 %

-7,5 %

CECE EUR (střední Evropa)

+1,8 %

-3,5 %

-13,6 %

MSCI rozvíjející se trhy

+2,3 %

+12,5 %

+9,2 %

EFFAS Index českých státních dluhopisů

+0,6 %

+1,6 %

+4,0 %

Ropa WTI

+7,5 %

+20,7 %

-9,1 %

FX CZK/EUR

+0,0 %

+0,0 %

+0,0 %

Z tabulky je evidentní, že evropské akciové trhy obecně zaostávají za ostatními trhy. Index českých státních dluhopisů se navzdory všem předpokladům letos drží asi o 1,6 procenta výš. Je to ale jedno z posledních kladných čísel, které u dluhopisů můžeme očekávat. Zvýšená volatilita je vidět na ceně ropy, která ani přes aktuální růst +7,5% ještě nesmazala meziroční ztrátu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trojice dividendových akcií na důchod

5. 9. 2016 | Jan Traxler | 7 komentářů

Trojice dividendových akcií na důchod

Přemýšlíte, jak si zajistit pravidelnou rentu? Jednou z možností jsou dividendové akcie. Dnes se podíváme na tři firmy, které už víc než čtyřicet let pravidelně vyplácejí a navyšují... celý článek

Čtyři procenta ročně. Bez rizika

29. 8. 2016 | Tomáš Kálal | 12 komentářů

Čtyři procenta ročně. Bez rizika

„Dobrý den, chtěl bych přes vás investovat milion korun na tři roky, namodelujte mně něco s výnosem cirka čtyři procenta. Ale prosím vás, ať je to bez větších rizik, ideálně jestli... celý článek

Japonsko: Centrální banka vyrábí jeny už i z akcií

22. 8. 2016 | Jan Traxler | 47 komentářů

Japonsko: Centrální banka vyrábí jeny už i z akcií

Ředit, ředit a ředit. To je heslo japonské monetární politiky. Cíl: oslabit měnu a odepsat dluhy. Protože ale dosavadní nástroje nefungují, zkouší japonská centrální banka nové, neortodoxní... celý článek

Pohádka o akciových rekordech

18. 7. 2016 | Jan Traxler | 21 komentářů

Pohádka o akciových rekordech

Akcie rostou, akcie lámou rekordy, překonávají dosud nejvyšší hodnoty... Nejrůznější variace teď můžete číst a slyšet denně. Hezky se to poslouchá a čte. Jak už to u pohádek bývá. ... celý článek

Očima expertů: Jaké akcie kupovat a jakých se zbavit?

3. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Jaké akcie kupovat a jakých se zbavit?

Které akcie se teď vyplatí držet v portfoliu a kterých byste se měli co nejrychleji zbavit? Zeptali jsme se odborníků ze světa peněz.

Partners Financial Services