Jak vnímáme riziko

Jak vnímáme riziko
Běžný člověk a tím spíše klient při jen vyslovení tohoto slova ihned zpozorní. Probudí v něm hrůzu a hlavou mu proběhnou pojmy: zloděj, úraz, povodeň, požár, tunel, krach, bankrot, 100% ztráta, zkrátka katastrofa.

Není se co divit, zkušenost velí k ostražitosti. Investičním poradcům jsem vždy radil prosté řešení – nepoužívat toto slovo vůbec a místo něj říkat "kolísání" (trhu nebo kurzu). Nejenže to není lež, ale dokonce jde o přesnější pojem. Pro některé klienty je přijatelný pojem volatilita, vědí-li, že znamená právě míru kolísání (kolísavost).

Dvojí riziko

Každý termín má vždy správný význam a je tedy běžně srozumitelný jen ve určitém odpovídajícím kontextu. A ty jsou již v principu dva: pojišťovnický a investorský.
1) V prvním případě jde totiž právě o stupeň očekávání (míru pravděpodobnosti) výskytu nějaké události, většinou nepříznivé. Jen málokdo si ale uvědomuje, že právě tak, jako existuje riziko smrti, tak známe i riziko dožití. Pojištění je v principu vždy boj proti některému riziku. Jakoby si skupina lidí střádala menší částky, aby pak pomohla někomu při pojistné události.
2) V druhém pohledu investičního rizika jde o stupeň nejistoty spojeného s očekávaným výsledkem, tedy nebezpečí variability výsledku – jeho kolísání. Přitom na finančních trzích platí, že čím vyšší je v daném segmentu trhu riziko (variabilita, rozptyl, směrodatná odchylka), tím vyšší průměrný výnos poskytuje. Dokonce je obecně výnos odměnou (prémií) za podstoupené riziko.

Budeme tedy hovořit o tomto druhém riziku, i když v mezním případě jde také samozřejmě o (míru pravděpodobnosti) výskyt nepříznivých událostí, např. dlouhý pokles celého trhu.

Emocionální tolerance

Nutně se budeme pohybovat na úzké hraně mezi výnosem a ztrátou. Zjistit, jak jsme "odolní" vůči ztrátě je základ a – není to jednoduché. Psychologie příliš nepomáhá a poslední neurologické výzkumy dokonce ukazují, že jejich vnímání je natolik odlišené, že vlastně každou z nich "zpracovává" jiná část mozku a dokonce jiným způsobem.
Celá ekonomická teorie přitom vychází z toho, že "homo economicus" je rozumný a rozhoduje se racionálně, tedy na základě rozumu, nikoli emocí. Že tomu tak není, sice tušíme, ale co všechno nám vědci ještě objasní... Zatím tvrdí, že v mozku nám probíhají určité děje ještě dřív, než si člověk vůbec uvědomuje, že dělá nějaké rozhodnutí.
Navíc i zde platí, že jedině vlastní zkušenost je rozhodující. Kdo nezažil větší ztrátu, má sklon svou odolnost vůči riziku přeceňovat. Na tom se shodují i finanční poradci, že mnoho investorů má sklon k názoru, že dokáží zvládnout větší riziko, než jsou schopni ve skutečnosti.

Riziko je rubem výnosu

Nemůžete očekávat vyšší výnos bez většího rizika. Potíž je však v tom, že to, co je v kasinu naprosto jednoduché a jasné, je na finančním trhu mnohem spletitější. Pro začátek však v kasinu zůstaňme:
Představte si, že od kasina Monte Vegas ve vašem městě dostanete pozvánku, ve které jsou i žetony řekněme za 1000 korun. Do kasina asi zajdete, ale co uděláte? Porozhlédnete se, vyměníte si žetony za tisícikorunu a půjdete domů? Anebo si vsadíte v ruletě třeba na červenou? První variantu zvolí člověk s vysokou averzí k riziku, druhou ten, v němž je alespoň kousek hráče (navíc podpořený známým "snadno nabyl, snadno pozbyl").
Úmyslně vynechávám další možnosti, jako například vyzvednout si tisícovku a koupit za ni akcie třeba Českých radiokomunikací, abych zvolil riskantní titul. Tak by se třeba zachoval ten, kdo sice nemá averzi k riziku, ale k hazardu.

Vrabec nebo holub?

Jistota nízkého výnosu a pouhá vidina vyššího zisku – to je, oč tu běží. To je pojetí "zdravého rozumu", který varuje před holuby na střeše. Ale když se všichni kolem krmí holubími pečínkami, těžko odolat. Zkusím to také, jen jednou… a hleďme, ono to vyšlo! Opatrnost jde stranou, vždyť to přeci vychází! Do důsledků dotaženo: lidé mají zkrátka jiný vztah k riziku, když vydělávají a jiný, když prodělávají. Navíc si na holuby v hrsti velmi rychle zvykneme jako na "pravidlo". Psychická zátěž ze ztráty je pak "rána", pojímaná jako podraz, trest, katastrofa – tato zátěž je údajně několikanásobně vyšší, než psychický "přínos" z výnosu.
Takže nakonec prosíme o vyplnění ankety, vrátíme se k ní totiž v příštím pokračování.

Myslíte, že víte, jaké riziko unesete výměnou za vyšší výnos? Nebo sázíte jen na jistoru? Podělte se s ostatními o své názory!

Zajímavé informace najdete také v naší Univerzitě.

Na otázku, kolik nejistoty unesete, publikoval loni časopis Fortune malý test, pobavte se…

Investovali jste 10 000 USD do akcií a investičních fondů. Uplynulé čtvrtletí bylo poněkud bouřlivé - hodnota vašich finančních investic poklesla o 20 %. Co uděláte?
A) Vyberete vše, co vám zbylo a schováte to pod matraci.
B) Převedete všechny své investice do státních dluhopisů.
C) Neuděláte nic, protože jste si jist, že finanční trh časem opět půjde do vzestupu.
D) Učiníte další investici v hodnotě 10 000 USD. Vždyť přece právě teď lze koupit akcie levně!

Vaše manželka vás veze autem na letiště, abyste stihli letadlo na svatbu vašeho nejlepšího přítele. Máte zpoždění a je dost možné, že letadlo nestihnete. Je to poslední letecký spoj, který vás dopraví na svatební obřad včas. Co uděláte?
A) Zatelefonujete příteli a omluvíte se za to, že nepřijedete.
B) Zatnete zuby a budete doufat, že se dopravní zácpa se uvolní.
C) Řeknete své ženě, ať přidá plyn.
D) Nutíte svou ženu, ať jede na plný plyn třeba po krajnici a dáváte pozor na policajty.

Váš dlouholetý přítel zakládá firmu a chce na vás, abyste do ni investoval 20 000 USD. Jste přesvědčen, že to je vynikající nápad. Váš přítel udělal stejnou nabídku deseti potenciálním investorům, ale potřebuje vklad pouze od pěti. Přijme vklad od těch, kdo zareagují jako první. Co uděláte?
A) Okamžitě nabídku odmítnete. Potřebujete peníze na program spoření.
B) Jste v pokušení nabídku přijmout, ale myslíte si, že si nemůžete dovolit ztratit tolik peněz.
C) Zeptáte se přítele, zda přijme vklad 5000 místo 20 000.
D) Vypůjčíte si 20 000 USD a necháte doručit šek zvláštním kurýrem.

Které z následujících prohlášení nejlépe charakterizuje váš postoj k řízení vašich finančních investic?
A) I dvouprocentní výnos je lepší než minus 20 %.
B) Nechcete o tom vůbec přemýšlet. Koupíte nějaký podíl v akciových fondech, pak k tomu přikoupíte pár podílů na obligacích a časem z toho bude obstojný výnos.
C) Vždy máte stranou 10 000 USD, abyste mohl okamžitě investovat do jedinečné příležitosti.
D) Las Vegas je vaše láska.

Dejte si nula bodů za každou odpověď A, 1 bod za každou odpověď B, 2 body za každou odpověď C a 3 body za každou odpověď D.
Vyčíslete celkový součet všech bodů.

Výsledek testu:
0 až 2 body: Bezpečnost především! To je vaše klíčová zásada.
3 až 6 bodů: Riziko? Ano, ale nesmí ho být příliš.
7 až 9 bodů: Jste víkendový fanoušek vzrušení.
10 až 12 bodů: Torpéda proti nám? K čertu s nimi! Plnou parou vpřed!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je hra na burze hazard?

13. 6. 2003 | Petr Fejtek

Je hra na burze hazard?

Ruleta nebo kostky jsou klasickou hazardní hrou. Ale co investování na burze? Liší se nějak od hazardu, nebo jde v principu o stejnou věc? Existuje tajný tip na rozbití banku na burze?... celý článek

Panepane, budeme si hrát!

5. 6. 2003 | Petr Fejtek

Panepane, budeme si hrát!

Medvídci od Kolína si hráli s fantazií, my lidé milujeme jiné hry, zejména hazard, dokonce i vyhazování peněz… Jen oficiálně hrajeme již se 70 miliardami, ze kterých prohráváme víc... celý článek

Partners Financial Services