Když nemůžeš, tak nemůžeš. Proč se pojistit na stáří

Michal Korejs | rubrika: BrandInsight | 2. 11. 2021 | 2 komentáře
Podle průzkumu jsou Češi víc než Západoevropané připravení se jednou pravidelně starat o nesoběstačné rodiče. Budete si umět říct?
Když nemůžeš, tak nemůžeš. Proč se pojistit na stáří

Zdroj: Shutterstock

Plány a sny si necháváme na důchod. Až na to bude čas. Zároveň ale stáří v myšlenkách spojujeme s finanční nejistotou, nemocemi a nesoběstačností. Máme strach. Člověk by měl najít odvahu a rozmyslet si, co může udělat, aby se na sny dostalo a aby jednou co nejmíň zatížil své blízké.

Mezi dvěma chleby

Už si zvykáme na stáří spořit a investovat, jenže nejde jen o to mít našetřeno. Když se podíváme na míru krytí těch nejzávažnějších životních rizik, máme se ještě co učit. Češi platí dvakrát víc za pojištění svého majetku než za životní pojištění, které chrání je i jejich blízké před nečekanými životními zvraty. V západní Evropě naopak vede potřeba mít kvalitní rizikové životní pojištění zahrnující nejen pojištění pro případ smrti, ale taky celou škálu vážných zdravotních rizik.

O autorovi

Michal KorejsFoto Daniel Hamerník

Michal Korejs je produktový ředitel NN Životní pojišťovny.

Vyplatí se myslet především na ta největší, jako jsou invalidita a závažné nemoci, ale i nesoběstačnost. U invalidity lidé vědí, proti čemu se pojišťují. Nabídka pojišťoven přesně kopíruje definice tří stupňů invalidity dané státem. U pojištění dlouhodobé péče v případě nesoběstačnosti nic takového dlouho neexistovalo, a tak si na něj lidé zatím nezvykli. Česká populace přitom rychle stárne a bude stárnout dál – ročníky 70. a 80. let jsou velmi silné, navíc se prodlužuje průměrná délka života.

Lidé středního věku se dostávají do situace, kdy jejich péči vyžadují zároveň jak děti, tak i staří rodiče. Mluví se o sendvičové generaci, což je sice vtipný příměr, nevystihuje ale podstatu věci. Může to být spíš jako dostat se mezi mlýnské kameny než mezi dva chleby. A pro děti lidí ze silných ročníků to může dostat teprve tíživý rozměr. Dnes se ještě můžeme bavit o tom, že s péčí nějak pomůže stát, ale o generaci dnešních čtyřicátníků a padesátníků se stát ve stáří nemusí zvládnout postarat ani tak jako teď. Péči jich zkrátka bude potřebovat moc.

Našetříte?

Dnes žádá stát o příspěvek na péči při nesoběstačnosti asi 400 tisíc lidí. Za 25 let jich podle výpočtů bude víc než dvojnásobek. Od narození do 80 let života se tak nesoběstačnost může dotknout až každého čtvrtého člověka. U vyšších stupňů nesoběstačnosti jde o potřebu celodenní péče. Buď ji musí zajistit někdo z rodiny, nebo je potřeba mít peníze. Zaplatit pečovatelské služby či pobyt ve zvláštním zařízení stojí desítky tisíc měsíčně. To jsou peníze, které nemůže každý našetřit, a proto vznikají pojištění pro případ, že se člověk do takové situace dostane. Aby mohl sobě i blízkým dopřát v případě nutnosti péči, kterou si zaslouží. Naše pojišťovna je v Česku jejich průkopníkem.

Ztráta soběstačnosti není nic příjemného, ale důstojný a spokojený život tím pro připravené rozhodně končit nemusí. Důležité je nepodcenit pravděpodobnost, že se to může týkat i nás.

Dobrá zpráva je, že podle průzkumů, které jsme si nechali provést, jsme v Česku připraveni starat se o své blízké v případě potřeby víc, než bývá zvykem v západní Evropě. Polovina oslovených se nechala slyšet, že se – pokud bude potřeba – budou o nesoběstačné rodiče starat pravidelně, a další pětina je odhodlána pomáhat aspoň občas.

Jen člověk bývá radši, když si nemusí říkat.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services