Stanovisko OSMD, SON a HOMR k novele občanského zákoníku

Kateřina Boušová | 16. 5. 2006

Občanské sdružení majitelů domů a bytů v ČR (OSMD)
OSMD se obává, že po novele zákona nebude v určitých případech vůbec možné se legálně zbavit neplatičů. Předpokládá, že následkem toho bude v České republice ještě více bytů ponecháno raději prázdných.

Sdružení nájemníků ČR (SON)
Považuje za nejdůležitější změnu možnost pronajímatele vypovědět nájemníka i bez přivolení soudu. Úskalí vidí v prokazovaní doručení výpovědi a v dalším nárůstu soudních podání. Za velmi závažnou považuje SON také povinnost nájemce hlásit všechny změny v počtu osob ve společné domácnosti do 15 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. Nesplnění tohoto ustanovení může podle SON mít za následek výpověď nájemce pro hrubé porušování povinností vyplývající z nájmu bytu.

Hnutí na obranu majitelů realit (HOMR)
Podle HOMR možnost vypovědět nájemce bez souhlasu soudu žádná ulehčení nepřináší, spíše naopak. HOMR očekává zejména problémy s doručováním výpovědi: "Nájemce, který prostě nebude přijímat poštu od pronajímatele, bude prakticky nevypověditelný. Pokud se již výpověď doručit podaří, podá nájemce žalobu a soud bude výpovědní důvod zkoumat naprosto stejně, jako dosud." HOMR je přesvědčeno, že kromě toho novela obsahuje i další absurdní instituty, které ani původní občanský zákoník neznal, například změnu nájmu služebního bytu na běžný nájem poté, kdy nájemce přestal pro pronajímatele pracovat (dříve to byl výpovědní důvod).

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

17. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

Nejžhavější novinkou nájemního bydlení je to, že novela občanského zákoníku od dubna umožňuje pronajímatelům vypovědět nájemce v některých případech i bez souhlasu soudu. Jsou touto... celý článek

Partners Financial Services