Diskuze - Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

15. 12. 2013 12:21 | greentea

Dalsi novela ktera stoji za h....! Ten kdo vymyslel tuto novelu nikdy nepronajimal byt, zase tam chybi to hlavni a to se tyka neplaticu. Proc mam cekat dalsi 3 mesice na dalsi neplaceni ze strany najemce? Proc nemohu vystehovat najemce za pritomnosti policie? Ulehcilo by se soudum, na ktere se musi cekat, musite zbytecne platit pravnika u veci ktera je vic nez jasna, nezaplatis najem, odchazis z bytu za pritomnosti policie, velice jednoduche. To je jako kdyz pujdete do obchodu, neco si vyberete a nezaplatite a neni paka ktera by to napravila!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 21:21 | Jarda Smržovka

Myslím ,že se nemusí bát .Když jim naše zákonodárci drží něco někde.Chtěl bych vidět, že by někdo jezdil ve vašem autě a nemohl i-by jste mu nic udělat, protože je k tomu třeba soudu.Mohlo by se stát ,že by jezdil třeba tři roky.To samý je z byty.Když nezplatí nájemné bez vážného důvodu ,měl by opustit byt ,a to si myslím i bez toho přítřešku.Je to výce neunosné když se pronajímatele musí mnoha-let tahat o to co je jasné.Nezplacené nájemné je krádež jako jiná,měla-by být trestná.To neříkám jen tak,protože některř nájemníci dluží na nájemném vysoké částky ,které díky našim zákonům jdou do stotisíců.A to náklady na ůdržbu bytový jednotek, které stát vlastnil a nic čtyřicet do ůdržby nadal,jsou vysoké.Nájemné a regulace řízená státem ,je směšná suma.Většinu finačních rizik nese pronajímatel,a těch výhod co má nájemce-jak zákonodárci.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 5. 2006 8:55 | Toleda

Nájemník se musí bránit u soudu proti výpovědi pokud chce, aby výpověď nebyla platná. Pokud to neučiní, výpovědí nájemní smlouva zanikla a on obývá byt bez právního titulu. Pokud se nechce vystěhovat, pak přichází žaloba na vystěhování jakožto postup pro získání exekučního titulu, kde by již neměl mít nájemník při platné výpovědi jakoukoliv šanci - byt obývá "načerno". Navíc vlastník může požadovat vydání bezdůvodného obohacení z titulu neoprávněného užívání bytu, které vychází z obvyklé situace na trhu a neřídí se tedy částkami, které vyplývaly z původní nájmení smlouvy. Co se týče nároku na bytovou náhradu, tak ta skutečně přímo ze zákona vyplývá. Ovšem jako u každého práva se jej oprávněná osoba musí domáhat. Pokud tak neučiní, jde to k její tíži. Proto si myslím, že se pan ombudsman ve svém vyjádření nijak nemýlí, pouze upozorňuje na nový stav a na potřebu se brát o svá práva... A to bez ohledu na to, že situace v nájemním bydlení není po poslední novele zdaleka ideální a blízká "vyváženým smluvním vztahům"...
-54
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2007 20:37

V říjnu 2006 jsme se stali nájemci části RD od vlastníka nemovitosti. Při uzavírání nájemního vztahu jsme zaplatili vysokou kauční jistinu, nájemné a zálohy platíme vždy včas. Prostory jsme užívali vždy obvyklým způsobem. Jsme dva starší manželé, neděláme hluk a problémy, nejsme si vědomi toho, že bychom jakkoliv porušili naše povinnosti spojené s nájmem. V prostorách, které obýváme jsme v listopadu zjistili závady - majitel odmítl opravy. Oznamovali jsme včas škody na jeho majetku (technické budovy a stromy, okrasné křoviny), způsobené špatnými povětrnostními podmínkami. Podotýkám, že majitel nás ubezpečoval, že má zájem o dlouhodobý nájemní vztah. Po uplynutí tří měsíců nám majitel zaslal výpověď z nájmu bez uvedení důvodů, a to nás donutilo začít se ptát v sousedském okolí a zjišťovat proč odešli předchozí nájemníci. Teprve tehdy jsme se dozvěděli, že vlastník takto "podniká" již několik let. Nabízí dlouhodobý nájem vždy na začátku podzimu, a pak jej vypoví bez uvedení důvodů, tak aby na konci jara a v létě mohl nemovitost užívat sám pro sebe. Také jsme se dozvěděli, že ještě nikdy nikomu nevrátil ani korunu z kauční jistiny, protože všem tvrdil, že mu "způsobili škody" na jeho majetku. Musím přiznat, že na základě toho jsme si nechali dodatečně prověřit nájemní smlouvu právníkem, který nám řekl, že bohužel ta smlouva neodporuje právu, ale z hlediska dobrých mravů jde o tak nemorální právní akt, se kterým se za celou svou praxi ještě nesetkal. To ovšem není hlavní problém - ten spočívá v tom, že počínaje 1. březnem 2007 nám začala běžet výpovědní lhůta a také začaly obrovské problémy s majitelem. Jednak po nás chce zaplatit za škody na jeho majetku, které jsme ani my ani nikdo třetí nezavinil. Navíc ani pořádně nevíme, jaké o jaké "škody" se jedná. Kromě toho nás majitel obvinil, že jsme mu způsobili škodu údajně nesprávným topením v kotli na TP, a tím údajně způsobili výbuch sazí v části komína v horním poschodí objektu. Rozsah škody jsme neviděli. Majitel má ve smlouvě uvedeno, že má nemovitost pojištěnou, ale žádný zástupce z pojišťovny tady dosud nebyl a přitom majitel rozboural horní část komína (na střeše) a vše vyhodil na odpad včetně komínové roury. Nyní po nás chce bez jakýhkoliv důkazů, do jednoho týdne uhradit 300 000,- Kč a pokud prý nezaplatíme vypoví nám smlouvu okamžitě a vyhodí nás i s nábytkem na ulici. Žádali jsme majitele, aby nám předložil kopie revizních zpráv o stavu a čištění komínu minimálně před zahájením topné sezony a dále jsme žádali o provedení soudně-znaleckého posudku nynějšího stavu s tím, aby nám bylo prokázáno naše zavinění. Majitel však toto odmítá s tím, že na nic z toho nemáme zákonný nárok. Zajímalo by nás co v této situaci dělat a na čí straně leží důkazní břemeno? Také bychom rádi věděli, jestli má majitel právo předat nám okamžitou výpověď a může nás také okamžitě vystěhovat i s věcma na ulici. Vůbec si nejsme nyní jisti tím, jaká máme či nemáme práva a nebo koho požádat o případnou ochranu.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Vladimír Bezděk

ekonom

David Eder
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vladimír Bezděk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services