Jak správně přihodit? Zlepšení aukcí dostalo Nobelovku

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 12. 10. 2020 | 2 komentáře
Jak správně přihodit? Zlepšení aukcí dostalo Nobelovku
Milgrom vlevo, Wilson vpravo
Zdroj: Niklas Elmehed, Nobel Media

Nobelovu cenu za ekonomii letos získali profesoři Stanfordské univerzity Paul R. Milgrom a Robert B. Wilson. Královská akademie věd ve Stockholmu jim ocenění udělila za zlepšení v oblasti teorie aukcí a za vynalezení nových formátů aukcí.

Oba ekonomové se dlouhodobě zabývají tím, jak co nejvýhodněji prodat věci, kterých je málo a mohou být vzácné. Konkrétně vymysleli třeba pravidla aukce, ve které se v roce 1993 prodávaly kmitočty operátorům. Stanovily tím standard pro podobné zásadní prodeje, které většinou provádí státní správa.

„Aukce jsou ten nejchytřejší způsob prodeje, když nemáme tržní cenu. Díky Milgromovi a Wilsonovi jsou ještě chytřejší,“ říká Petr Bartoň, ekonom společnosti Natland.

Wilson i Milgrom zkoumali, jak například omezit, aby se účastníci aukce báli přihazovat. Nebo aby naopak nedošlo k takzvanému prokletí vítěze, který přihodí hodně a až následně zjistí, že zaplatil až moc.

„Je třeba rozdíl mezi tichou aukcí v podobě zalepených obálek a klasickou aukcí s přihazováním. Když totiž účastníci mohou pozorovat, jak přihazují ostatní, něco jim to naznačuje o tom, jak moc se asi sami spletli,“ shrnuje jednu z myšlenek nových nobelistů Bartoň.

Další problém s nejistou hodnotou může vzniknout, když stát draží třeba regionální licence na železnici. „Ochota dopravce zaplatit za licenci vozit lidi z Prahy do Olomouce bude záviset také na tom, jestli odpoledne dokáže vydražit také licenci Olomouc-Ostrava. Milgrom vymyslel, jak nastavit pravidla aukce, která by toto pro dobro všech brala v potaz,“ vysvětluje Bartoň.

Milgrom je Wilsonův žák. Už v minulosti u jedné Nobelovy ceny za ekonomii asistoval. V roce 1996 přednesl nobelovskou přednášku za prvního aukčního nobelistu Williama Vickreyho, který zemřel tři dny po jejím vyhlášení.

Tentokrát Milgrom s Wilsonem cenu kvůli epidemiologickým opatřením převzali na dálku. A protože Milgrom nebyl uprostřed noci k zastižení, šel ho jeho soused Wilson budit, jak dokládá video na twitterovém účtu Stanfordské univerzity.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

aukce, dražby, ekonomie, ekonomika

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services