Hokynář u kazisvěta

Luboš Palata | rubrika: Komentář | 11. 3. 2019 | 12 komentářů
Pro české hospodářství Babišova cesta do USA úspěch nebyla. I proto, že se na ni premiér osobně nedostatečně připravil.
Hokynář u kazisvěta

Je skvělé, že český premiér byl přijat v Bílém domě. A to ve formátu a s poctami, které se, jak jen to bylo možné, blížily poctám poskytovaným hlavě státu.

Andrej Babiš navíc nejen při samotném setkání s americkým prezidentem, ale i při většině dalších jednání vystupoval dobře. Hovořil často o demokracii, o odkazu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, o spojenectví s USA a důležitosti našeho členství v NATO.

Český premiér mluvil slušnou angličtinou, měl nabitý program, včetně setkání s americkými investory nebo s „přáteli Česka“ v americkém kongresu, ze strategického hlediska byla velice důležitá i jeho návštěva u šéfky CIA Giny Haspelové.

Je možné, že i díky silným vazbám Donalda Trumpa na Česko – ostatně dvě jeho starší děti, které hrají důležitou neformální roli v jeho administrativě – jsou polovičními Čechy, se podařilo Babišovi s Trumpem navázat něco, co premiér nazval „osobním vztahem“. Potud vlastně všechno dobře.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?


Babiš nehájil evropské, a tedy ani české zájmy

Z ekonomického hlediska ale Babišova návštěva úspěšná nebyla. Nebyl na ní podepsán ani připraven jediný kontrakt. Vysmívaný Apple Store na Staroměstském náměstí v Praze by třeba i mohl být třešinkou na dortu – kdyby byl nějaký dort.

Obchodní vztahy s USA se pro Česko nevyvíjejí dobře. Dokonce by se dalo říct, že kvůli Trumpově politice Amerika především směřují k možná největší krizi za desítky posledních let.

Připomeňme, že jedna z prvních věcí, kterou Donald Trump udělal, bylo rozstřelení vrcholících jednání o americko-evropské investiční a obchodní dohodě TTIP. Ta, pravda, v některých částech Evropy narážela na odpor, mohla ale obchodně i civilizačně propojit Evropskou unii a USA, dva navzájem politicky i lidsky nejbližší ekonomické bloky světa, víc než kdykoli předtím.

Místo dohody s Evropskou unií má ale buldozer Trump našlápnuto na obchodní válku s ní. Válku, ve které tahají USA vůči půlmiliardovému unijnímu bloku za kratší konec. Aby za něj netahaly, musí postupovat politikou rozděl a panuj. A k tomu jsou dobří politici typu Andreje Babiše, kteří nad společný evropský zájem stavějí vlastní hokynářské ego. A jen se tetelí blahem, jak doma prodají, že je přijali v Bílém domě.

Pokud Trump zavede drakonická cla na dovoz aut z Evropy, je to útok na srdce české prosperity, automobilový průmysl. Pravda, neodnesla by to přímo Škodovka, ale její mateřský koncern VW už ano, a to velmi těžce. O desítkách českých firem vyrábějících autodíly pro evropskou produkci ani nemluvě.

Babiš sice cla a hrozbu obchodní války zmínil a snažil se prý u Trumpa apelovat, aby zavedení cel aspoň odložil na dobu po evropských volbách, stěžejní bod rozhovoru s Trumpem ale z tématu neudělal, byť pro Česko to stěžejní bod nepochybně je. Na takovou debatu se ale český premiér nepřipravil, ostatně to veřejně přiznal. „Nemám o jednání USA a EU o clech dostatek informací. Neznám celý kontext, mandát ani strategii Evropské komise,“ přiznal premiér státu, který vyrábí nejvíc aut na hlavu na světě.

Inu, nevyrábějí se v Agrofertu, nabízí se jedovatá poznámka.

Nenechat se rozdělit

Trump, který mimochodem nadšeně přivítal brexit, největší katastrofu, která se na Evropskou unií a český průmysl řítí, je po desítkách let první americký prezident, který sice bere Evropu jako bezpečnostního partnera. Ekonomicky v nás ale vidí pokud ne nepřítele, tak minimálně soupeře.

Proto je klíčové, aby Česko jasně podporovalo jednotné unijní vyjednávání s USA, samozřejmě i s tím, že máme i při jednání s Amerikou své specifické národní zájmy. Je s podivem, jak málo je český premiér hájí a jak málo o dění kolem obchodu s USA, pro Česko klíčovém, ví a jak málo je schopen a ochoten naše zájmy ve Washingtonu prosazovat.

Trump je pro Česko a celou Evropu za mnoho, mnoho let nejhorší prezident. I tak je ale třeba udržet přátelské vztahy a zachránit z euro-amerického partnerství, co se dá. Pokud ale Trump razí heslo Amerika především, není odpovědí Babišovo Především Česko, ale to, že se český premiér bude v USA chovat především jako státník země Evropské unie. Protože jen jako součást Unie je Česko Spojeným státům rovnocenným hráčem, nebo možná v něčem i silnějším. A to je něco, čemu i „kazisvět“ Donald Trump nakonec rozumí.

Autor je redaktor Deníku. Foto Profimedia.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2019 10:26, Jan

Arogantní název článku ukazuje úroveň pisatele.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2019 16:30, Platypus Norwegicus

Sice nechapu, jak poznate cenu satu z fotky, ale neni to prilis prekvapive. Trumpovo bohatstvi by bylo vetsi, kdyby nikdy v zivote nepodnikal a nechal si jen to, co zdedil.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services