Svět pro dolních sedm miliard

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 10. 7. 2017 | 7 komentářů
Hamburk se stal dějištěm války za jiný lepší svět, za svět pro dolních sedm miliard. Jenže – jak že by měl takový svět vypadat?
Svět pro dolních sedm miliard

Hamburk, dějiště letošního summitu skupiny G20 se propadl do války. V ulicích vyrostly barikády, komanda zakuklenců útočila na policii dlažebními kostkami a zápalnými lahvemi, policie odpovídala palbou z vodních děl. Zdivočelý dav raboval obchody a zapaloval auta. Nad městem stoupaly sloupy černého dýmu.

Bojovali tam povstalci v černém za smrt kapitalismu. A pokud jste zrovna byli v nedbalkách a užívali si volných dnů, vězte, že kapitalismus i tuhle válku přečkal.

Zvládneme to?

Vybrat Hamburk jako místo setkání politiků, kteří debatují o světovém obchodu, mohlo mít význam. Starobylé hanzovní město bývá označováno za bránu do světa (Tor zur Welt). Dá se tedy pokládat za symbol bohatství založeného na globálním obchodu – modelu, prosazovaném Němci, kteří každé druhé euro vydělávají vývozem.

Mnozí z obyvatel jsou na globální tradice Hamburku vskutku hrdí. „Když ale svět přišel za nimi, schovali se,“ poznamenal analytik Konstantin Richter v evropské mutaci webu Politico. Zbývá dodat: Není divu, dokázali odhadnout, co je čeká. Že by to nedokázala německá vláda? Schůzky skupiny G7, G8, prostě „G a nějaké číslo“ jsou vždy provázené bouřlivými protesty – pokud se tedy zrovna nekonají třeba v Číně.

Sociálnědemokratický starosta Hamburku Olaf Scholz přesto frivolně věřil, že schůzka G20 (států, kde vzniká 85 procent světového HDP) ukáže metropoli obchodu „v nejlepším světle“ a „pozvedne její mezinárodní věhlas“. Jako by nežil ve městě pokládaném za baštu radikální levice a místo nejdivočejších prvomájových demonstrací v Německu. A Angela Merkelová? Ta patrně věřila ve svou mantru „zvládneme to“.

Jenže Němci to nezvládli. V Hamburku byla mela a policisté zoufale volali o posily. Dvacet tisíc (!) strážců pořádku nestačilo na to, aby potlačilo pouliční válku.

„Sotva bylo možné najít v Německu méně vhodné místo pro setkání vrcholných politiků než Hamburk,“ poznamenal k summitu deník Welt a podivil se: „Koho to vůbec mohlo napadnout?“

Vítejte v pekle!

Radikální antiglobalisté svůj protest nazvali Vítejte v pekle. Byl prý mířený proti nejmocnějším politikům planety. Ti ovšem jejich řádění nijak dramaticky nepocítili, pouze jim krapet pozměnilo program. Jinak byli jako v peřince. Zato mnozí z obyvatel Hamburku zažili děsivé scény.

Jistě, jen zlomek demonstrantů vyvolal a vedl městskou válku, Hamburk se přesto stal varovným vykřičníkem. Upozornil, kde může povyražení několika tisíc radikálů skončit. Řešení přitom bylo tak snadné: Němci mají několik ostrovů v Baltu, kde se dalo v klidu pod dohledem torpédoborců a ponorek sněmovat, hodovat a potřásat si rukama a kout pikle.

A čím že si vlastně G20 vysloužila takovou pozornost? Vždyť od její schůzky nikdo nic převratného očekávat nemohl. Pokud si přečtete závěrečné komuniké, zjistíte, že státníci se ani na ničem nedohodli, pouze, jak je jejich zvykem, ujistili svět o vůli vyřešit všechny jeho problémy.

Příkladem může být jedna z klíčových vět týkající se byznysu. Skupina G20 se v ní hlásí k volnému obchodu bez protekcionismu, současně ale uznává úlohu „legitimních obranných nástrojů“. (Co ale jsou legitimní obranné nástroje, se v dokumentu nedočtete. Snad v nějakém dalším.)

Podobně jalově komuniké naložilo s ochranou klimatu a se sliby pomoci rozvojovému světu. Co ovšem čekat od spolku, jehož členy jsou státy z tak rozdílných politických systémů a kultur?

Prohlášení má nicméně nepopiratelnou výhodu: Každý účastník schůzky ho může vyložit po svém a doma prohlásit za své vítězství.

Pravda, když si ho přečtete, může ve vás vyvolat pochybnosti o smyslu této skupiny. Jenže zbytečných spolků je na světě fůra a mnohé z nich ani nikoho nerozčilují.

Smrt kapitalismu! A co na jeho místo?

Pro tvrdé jádro demonstrantů, nazývané Černý blok, nebyl obsah rozhovorů dvacítky, natož jejich závěr, podstatný. Cílem byla válka. Své řádění v ulicích černooděnci vysvětlovali tím, že dvě desítky mocných nemají co rozhodovat o životě dolních sedmi miliard.

Intelektuálněji založení bojovníci z Hamburku vznášeli námitku, že mocní protežují bohaté na úkor chudých a prohlubují nerovnosti. Na tom něco bude. Indicie o rozevírajícím se ostří nůžek mezi bohatými a chudými podává kdekdo, třeba banka Credit Suisse v Global Wealth Databook. Vyplývá z ní, že procento nejbohatších lidí kontroluje polovinu světového bohatství. Chudší polovina světové populace zase vlastní jen procento světového bohatství. Kdepak, tohle není udržitelný vývoj.

Kdo ale v Hamburku hájil zájmy dolních sedmi miliard, anebo aspoň nějaké miliardy? Byli to anarchisté, jejichž cíl byl zjevně válečnický – ochromit město a narušit jednání? Nebo snad humanisticky založené skupiny požadující zrušení hranic a přerozdělení bohatství, odboráři volající po ochraně před levnou konkurencí z ciziny, levicové organizace hlásající zestátnění majetků, zelení, spolky za jaderné odzbrojení, squatteři…?

Kdyby byl v Hamburku mohl být uspořádán nějaký kontra-summit „těch dole“, k čemu by asi jeho účastníci mohli dospět? Jejich kontra-prohlášení by patrně obsahovalo imperativ „smrt kapitalismu“, časté heslo na plakátech v Hamburku. Jenže sotva by se shodli, čím kapitalismus nahradit.

Nejspíš by z toho byl nemastný neslaný eintopf, podobný tomu, který v Hamburku uvařila německá kancléřka s devatenácti světovými lídry.

Úvodní fotka: Profimedia

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 7. 2017 6:42, Ramesse II.

Po pravdě, i kdybych s těmi "demonstranty" ve všem souhlasil (a v mnohém i souhlasím), tak s prvním vyrabovaným obchodem u mě jako reálná politická či občanská síla končí a zařazuji je mezi gangstery, se kterými nechci nic mít (v rabování, byť jinými prostředky, jsou stejní jako ti, proti kterým protestují).

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 7. 2017 5:46, Tarzan

Jednoduše.
Konec otroctví kurvítek a financování terorizmu a válek !

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services